Noul Management Public

Extras din referat Cum descarc?

Reformele administratiei publice le putem considera procese de schimbare a ansamblului agregat (politici, norme, proceduri, sisteme etc.) specific fiecarei tari. Preocuparea pentru sectorul public era, la inceputul anilor '80, de a reflecta aspecte esentiale ale menegementului sectorului privat, acceptand superioritatea tehnicilor managementului sectorului privat fata de cele ale sectorului public. Au fost elaborate programe pentru aplicarea noului management public, al carui rol in reformele administrtiei publice este activ si motivant. Reformele sectorului public, sector plasat in mediul sau cultural si politic, intreprinse in tarile OCDE au avut ca obiectiv redefinirea structurilor organizatiilor de stat, a rolului statului in economie si a relatiilor dintre functionari publici, politicieni si cetateni. A fost criticat modelul birocratic al administratiei publice, rigid, bazat pe sisteme ierarhice complexe, pe reguli si proces decizional "top-down" ce conduce la distantarea administratiei de cetateni.
Reformele manageriale au insemnat o transformare , nu numai a managementului public, dar si a relatiilor piata - guvern, guvern - birocratie, guvern - cetateni, birocratie - cetateni. Ele au oferit modele si experiente, construite pe teoria noului management public, cunoscand dimensiuni diferite, cum sunt: reforma structurilor organizationale, descentralizarea, finante publice, reformarea sistemului contabil in tarile anglo-saxone, managementul orientat pe rezultate, reformele reglementarilor, dezvoltarea unui nou management al personalului si reactualizarea statutului functionarilor publici in Franta, in timp ce, in Germania, reformele structurale au fost relativ limitate. 
Noul management public (NMP) avand o gama larga de mecanisme, printre care amintim conceptia organizarii si a managementului, aplicarea noii economii institutionale la management public si un model de optiuni politice, a aparut in Marea Britanie la inceputul anilor '80, pe perioada guvernarii Thatcher acoperind o arie globala. 
NMP cauta sa reduca rolul statului prin aplicarea unor principii ale managementului sectorului privat in organizatiile guvernamentale. Utilizarea limbajului NMP, principiul orientarii pe client si al descentralizarii, separatia elaborarii politicilor publice, utilizarea partenerilor din sectrorul privat pentru furnizarea serviciilor sunt numai o reprezentare a dimensiunii administratiei publice moderne dominata de conceptul si noile practici ale bunei guvernari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Noul Management Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!