Modificarea și Suspendarea Contractului Individual de Muncă

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
Capitolul I Modificarea contractului individual de munca 2
1.1 Notiunea de modificare a contractului individual de munca 2
1.2 Cazurile de modificare a contractului individual de munca 2
Capitolul II Suspendarea contractului individual de munca 8
2.1 Notiunea de suspendare a contractului individual de munca 8
2.2 Suspendarea de drept 8
2.3 Suspendarea din initiativa salariatului 11
2.4 Suspendarea din initiativa angajatorului 13
2.5 Suspendarea prin acordul partilor 14
SPETE 16
BIBLIOGRAFIE 18


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Notiunea si specificul contractului individual de munca
In prezent, contractul individual de munca este reglementat de Legea 53/2003, Codul muncii, precum si de Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Actualul Cod al muncii defineste contractul individual de munca ca fiind un contract in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii, denumita salariu. 
Capitolul I Modificarea contractului individual de munca
1.1 Notiunea de modificare a contractului individual de munca
In conformitate cu prevederile art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de cod. 
Modificarea contractului individual de munca se refera la urmatoarele elemente: durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna si consta in mod obisnuit in trecerea salariatului intr-un alt loc de munca sau intr-o alta activitate in mod temporar sau definitiv.
In cazul modificarii contractului de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele care urmeaza sa le modifice, in termen de 15 zile de la momentul lansarii ofertei de modificare. Codul muncii retine ca situatii de modificare unilaterala a contractului de munca, la initiativa angajatorului, obligatorii pentru salariati, delegarea si detasarea.
1.2 Cazurile de modificare a contractului individual de munca
Modificarea locului muncii de catre angajator in mod unilateral are loc prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca. Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca. 
A. Delegarea
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. 
Deci salariatul indeplineste anumite sarcini in interesul angajatorului care l-a delegat, modificandu-se in acest caz numai locul muncii.
Din definitie rezulta mai multe caracteristici specifice delegarii, cum ar fi:
? o masura obligatorie luata prin dispozitia (decizia, ordinul) angajatorului, astfel incat refuzul nejustificat al salariatului de a o aduce la indeplinire reprezinta o incalcare a indatoririlor de serviciu, care poate atrage chiar concedierea;
? un act de drept al muncii, deoarece delegarea are la baza consimtamantul general si prealabil dat de salariat la incheierea contractului.
Dispozitia de delegare se da pe un formular tipizat si se dispune pe o anumita durata de timp, respectiv 60 de zile, putand fi prelungita, cu acordul salariatului cu inca cel mult 60 de zile. Prin urmare, numai pentru prima perioada de 60 de zile, delegarea are caracter obligatoriu.
Delegarea presupune existenta unui acord prealabil intre angajator si unitatea la care este trimis salariatul, iar perioadele de delegare nu se refera la zilele lucratoare, ci la zilele calendaristice.
Pentru ca delegarea sa se realizeze in conditiile legii, ea trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: 
a) sa fie justificata de interesul serviciului;
b) sa respecte felul muncii, stabilit prin contractul individual de munca;
c) sa fie limitata in timp, in conditiile prevazute de lege;
d) pe durata delegarii, salariatul sa beneficieze de drepturile negociate prin contractul individual de munca si in plus de cele specifice pentru persoanele aflate in delegare. 
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la plata unei indemnizatii de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul individual de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modificarea si Suspendarea Contractului Individual de Munca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!