Modalități de Îmbunătățire a Procesului Decizional în Administrația Publică

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea administratiei publice, indiferent de nivelul sau, de domeniile sale, de autoritatile ori de functiile publice in care se exprima, se realizeaza pe baza intentiei si a deciziei umane de a efectua aceasta activitate.
Administratia publica implica elaborarea si aplicarea strategiilor publice proiectate sa asigure servicii si/sau sa impuna regulamente indivizilor, grupurilor si organizatiilor in comunitatea politica.
O mare parte a obligatiilor unor administratori publici presupune ca ei sa ia decizii ce definesc obiectivele strategiilor publice si sa aleaga mijloacele adecvate pt realizarea lor.
In general, prin conceptul de decizie se intelege ,,terminarea normala a deliberarii intr-un act voluntar", iar obiectul sau este ,,sa opereze alegeri de scopuri si mijloace" .
Decizia constituie punctul central al oricarei activitati de management dintr-o institutie sau autoritate publica. Rolul deosebit al deciziei reiese din faptul ca integrarea institutiei sau autoritatii publice in sectorul public si in mediul social in general, depinde semnificativ de calitatea acesteia. In acelasi timp, calitatea procesului decizional din institutia publica influenteaza reducerea cheltuielilor, gestionarea mai buna a tuturor categoriilor de resurse, cresterea gradului de satisfacere a interesului public si implicit, misiunea sociala.
Diversitatea sistemului de nevoi sociale determina fundamentarea unor decizii de tipuri diferite. Continutul sistemului decizional in institutiile si autoritatile publice este puternic influentat de specificul domeniului in care isi desfasoara activitatea institutia si autoritatea publica, dar si de natura decidentului. Astfel se explica diferentele in ceea ce priveste continutul deciziilor, forma de prezentare a acestora, dimensiunea lor. Fiecare din institutiile si autoritatile care desfasoara activitate in domenii distincte din sectorul public dispune de un sistem decizional propriu.
Sistemul decizional este acea componenta a sistemului de management care determina semnificativ continutul celorlate si se adapteaza in functie de schimbarile din mediul socio-economic intern si international.
In general, decizia consta intr-un proces de alegere a unui mod de actiune pentru realizarea unui obiectiv, tinand seama de anumite criterii si variabile situationale.
Decizia de management reprezinta procesul de alegere a unei modalitati de actiune in vederea realizarii unui obiectiv, care influenteaza activitatea a cel putin unei persoane decat decidentul.
Aceste decizii se intalnesc in toate sistemele de management din toate tipurile de organizatii, prin urmare si in toate autoritatile si institutiile integrate in sectorul public.
Decizia de management public reprezinta procesul de alegere a unei variante decizionale, din mai multe posibile, in vederea cresterii gradului de satisfacere a interesului public general sau specific.
Decizia administrativa reprezinta procesul de alegere a unei cai de actiune din mai multe posibile, in vederea optimizarii procedurilor, normelor si reglementarilor administrative in procesul de satisfacere a interesului public.
Aceste decizii se fundamenteaza in institutiile publice si autoritatile din administratia publica la toate nivelurile sistemului si urmaresc obiective strict administrative. Continutul lor influenteaza considerabil calitatea celorlalte categorii de decizii si a procesului decizional in ansamblul lui. De asemenea, mai exista decizii politice si decizii de politici publice.
Avand in vedere sfera foarte larga a sectorului public in ansamblul lui, in mod evident si sistemul decizional al managementului public reuneste o mare varietate de decizii care prin continutul lor influenteaza direct sau indirect realizarea obiectivul fundamental al managementul public si misiunea sociala a institutiilor si autoritatilor publice. 
In ansamblul sistemului decizional al institutiei publice trebuie ca deciziile de management public sa se delimiteze clar de toate celelalte categorii , deoarece acestea promoveaza esenta managementului public, prin ele practic se realizeaza obiectivul fundamental al managementului public. Celelalte categorii de decizii influenteaza sistemul decizional atat prin continut, cat si prin implicatiile pe care le determina. De aceea rolul managerilor publici este in principal acela de a realiza si mentine un echilibru in sistemul decizional printr-o foarte buna fundamentare a continutului deciziilor de management public, cele prin care misiunea institutiei sau autoritatii publice se realizeaza efectiv. Acestea nu presupun excluderea, ci dimpotriva considerarea in egala masura a celorlalte tipuri de decizii: administrative, politice, de politici publice, astfel incat realizarea obiectivelor managementului public sa fie sustinuta. Prin urmare, intre toate deciziile integrate in sistemul decizional al institutiei sau autoritatii publice trebuie sa existe o compatibilitate perfecta de continut deoarece a fost identificat deja un numitor comun ce trebuie asumat de toti decidentii. Acesta este interesul public, care are la baza o mare diversitate de nevoi publice. Decidentii, indiferent de sfera lor de provenienta, odata propulsati in functii publice sau in functii de demnitate publica isi asuma in mod implicit si acest numitor comun, cresterea gradului de satisfacere a interesului public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Imbunatatire a Procesului Decizional in Administratia Publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!