Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2294
Mărime: 15.83KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Bodea
Puncte necesare: 5
Universitatea “Ovidius” Facultatea de Drept si Stiinte Administrative

Extras din referat

Inainte de a trece la analiza modalitatilor de gestionare a conflictelor dintre Guvern si sindicate, vom defini termenul de conflict oferit de Dictionarul Explicativ Roman.

CONFLÍCT, conflicte, s.n. 1. Neînţelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuţie (violentă). ♢ Loc. vb. A intra în conflict (cu cineva) = a se certa (cu cineva). ♢ Conflict de frontieră = ciocnire între unităţi militare însărcinate cu paza frontierei între două state. ♦ Război. 2. Contradicţie între ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje, care determină desfăşurarea acţiunii dintr-o operă epică sau dramatică. – Din lat. conflictus, fr. Conflit.

Rezolvarea eficienta a unui conflict presupune identificarea corecta a acestuia. Partile acestui conflict sunt evident Guvernul si de cealalta parte sindicatele. Obiectul care a stranit conflicte, in principiu, de interese, poate fi identificat in declaratiile oficialilor reprezentanti ai sindicatelor care isi exprima integral aceeasi opinie. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a recunoscut pentru Radio Romania Actualitati ca exista inca o stare de conflict intre cele doua tabere: "Un guvern nu trebuie sa faca numai politici populiste, pentru alegeri. Noi constatam ca actualul guvern, pe ideea ca va pleca de-a lungul acestui an, intrucat isi va termina mandatul ( ), angajeaza viitorul Romaniei si al angajatilor pana in 2015 si 2020, ceea ce ni se pare imoral si inacceptabil".

Cele doua mari teme urmarite a fi analizate si discutate in sedintele de consultari de cele 2 parti sunt conform ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian: asigurarea flexibilitatii pietei muncii, prin reorganizarea Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, si "sustenabilitatea" sistemului de pensii. Sindicalistii vor pune accent pe efectele dezechilibrate ale reducerii fiscalitatii din domeniul asigurarilor sociale.

Cele doua parti nu s-au putut pune de acord in privinta rezolvarii cererilor formulate de sindicate, ceea ce a indus o stare de criza.

In ceea ce priveste organizarea sindicala din invatamant, acesta este compusa din patru federatiii sindicale Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Alma Mater.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat, după consultările pe care le-a avut cu reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale, că nu există bani pentru majorările salariale solicitate: „Vreau să fiu foarte clar. Chiar dacă CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei)ar da un aviz favorabil, vă spun foarte clar: nu sînt bani! Să nu îşi imagineze cineva că sunt banii puşi undeva şi doar aşteptăm să îi plătim. Nu sînt bani pentru aceste majorări salariale“.

In randurile urmatoare vom realiza un tabel in care pot fi identificate obiectivele de drept ale fiecarei parti.

Preview document

Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 1
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 2
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 3
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 4
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 5
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 6
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 7
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 8
Modalități de gestionare a conflictelor sindicate - guvern - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Gestionare a Conflictelor Sindicate - Guvern.doc

Te-ar putea interesa și

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Comportament Organizațional

PARTEA I ARIA DE STUDIU A COMPORTAMENTULUI ORGANIZAŢIONAL Capitolul I: Comportamentul organizaţional – teorie, cercetare, practică Capitolul...

Ai nevoie de altceva?