Metode de Combatere a Coruptiei in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea fenomenului coruptiei, diversificarea formelor in care apare coruptia, precum si implicatiile extrem de nefaste ale acesteia asupra sistemului social romanesc au impus conceperea si elaborarea unor strategii de lupta impotriva coruptiei.
Consiliului Europei a emis Conventia penala privind coruptia, adoptata la Strassbourg la 27 ianuarie 1999. Aceasta conventie a fost ratificata de Romania prin Legea nr.27/2002. Ea prevede faptul ca fenomenul coruptiei constituie o amenintare pentru democratie, submineaza principiile de buna administrare, echitate si justitie sociala, denatureaza concurenta, impiedica dezvoltarea economica si pune in pericol stabilitatea institutiilor democratice si bazele morale ale societatii.
Datorita multiplelor infractiuni care isi gasesc acoperire in acest termen de ,,coruptie" si datorita dificultatii actiunii in sensul identificarii si investigarii acestor institutii, a aparut nevoia ca statele sa infiinteze organizatii specializate in lupta anti-coruptie. In Romania, institutia specializata in combaterea infractiunilor de coruptie a fost infiintata, in anul 2002, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.134/2005, Parchetul National Anticoruptie s-a reorganizat in Departamentul National Anticoruptie, din motive organizatorice. Noua institutie fiind mai eficienta si avand prerogative mai puternice pentru a lupta impotriva coruptiei. DNA functioneaza ca structura autonoma, cu personalitate juridica proprie, in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si este independent in raport cu instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea, precum si in relatiile cu celelalte autoritati publice. Departamentul este coordonat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul procurorului sef departament, doar in ce priveste indrumarile cu caracter general referitoare la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de coruptie, precum si solicitarea de informari asupra activitatii departamentului.
Aceasta institutie nu a reusit insa pana de curand sa combata masiv fenomene de coruptie. Institutii externe specializate in studiul democratiei si a altor aspecte politico-sociale, precum Transparency International sau Freedom House, s-au pronuntat si asupra coruptiei din Romania. Ei au subliniat ceea ce fiecare roman realist putea observa: desii tara noastra a reusit in ultimii ani sa modifice legislatia in sensul limitarii posibilitatilor de corupere sau a fii corupt, exista necesitatea unor reforme concrete. Se simtea nevoia unor masuri anti-coruptie vizibile, care sa intareasca superioritatea legii asupra vointei si intereselor personale.
Pentru ca Romania isi negocia aderarea la Uniunea Europeana, combaterea fenomenului coruptiei, in anul 2005, a constituit un obiectiv important al statului nostru, care a luat masuri neintarziate si ferme in acest scop reusind prin institutiile specializate sa aduca in atentia opiniei publice si implicit in fata instantelor judecatoresti, cazuri de coruptie. (in anul 2005 au fost trimisi in judecata, un numar de 744 de inculpati, din care 36 in stare de arest preventiv, pentru savarsirea unui numar de 2501 de infractiuni de coruptie ori conexe infractiunilor de coruptie) . 
Departamentului National Anticoruptie si-a demonstrat cu adevarat eficienta si operativitatea spre sfarsitul anului 2005 si inceputul anului 2006, cand s-a dispus, pe baza de indicii temeinice si probe concludente, inceperea urmaririi penale impotriva unor parlamentari si membri ai Guvernului, precum si a unor persoane cu functii importante in stat, pentru fapte grave de coruptie, sau care au produs importante prejudiciu autoritatilor si institutiilor publice.
Mentinerea actualei autonomii si independente ale Departamentului National Anticoruptie, asigura cadrul legal necesar combaterii ferme si unitare a marii coruptii, de catre o structura specializata si dotata corespunzator, cu mijloace tehnice si criminalistice, in care sunt incadrati procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti bine pregatiti profesional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Combatere a Coruptiei in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!