Mecanismul Statului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1.Notiuni generale cu privire la stat 4
2.Mecanismul statului 10
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Statul reprezinta o organizatie suprema a comunitatii umane ce locuieste pe un teritoriu distinct chemata sa disciplineze societatea, sa adopte reguli generale de conduita umana, sa organizeze executarea lor si sa solutioneze conflictele ce apar in societate. La analiza statului in calitatea lui de organizatie se foloseste, de regula, denumirea de aparat, mecanism, masina de stat.
Aparatul statului reprezinta un sistem de organe, prin intermediul carora se realizeaza puterea de stat. Aparatul constituie un important element component al statului. Lui ii revin sarcinile de a exercita, practic, intregul complex de functii interne si externe proprii acestuia. El isi concentreaza eforturile asupra organizarii nemijlocite a activitatii de conducere a treburilor statului, asigurarii bunei functionari a tuturor sferelor, ramurilor si complexelor din economia nationala ce revin statului, solutionarii operative a problemelor care apar in diferitele sfere ale vietii si activitatii statului. Aparatul de stat este un mijloc organizatoric extrem de important. El, practic, apare ca un "organ de lucru" al statului.
La baza organizarii si functionarii aparatului de stat se afla diferiti factori de ordin obiectiv si subiectiv, care, in ultima instanta, determina structura lui interna, caracterul relatiilor dintre diferite elemente ale lui, formele si metodele de activitate, atributiile fiecarei categorii de organe statale. Toate acestea permit integrarea organelor statului intr-un sistem unitar. Ca rezultat, aparatul statului nu este o unire mecanica a organelor sale luate aparte, ci un sistem integral al lor, bine organizat si reglementat riguros.
1. Notiuni generale cu privire la stat
Statul este principala institutie politica a societatii. Aparut cu aproape sase mii de ani in urma in Orientul Antic (Egipt, Babilon, China, India), Statul continua sa fie si astazi instrumentul conducerii sociale, iar discutiile privind natura, functiile, mecanismul si formele sale continua sa polarizeze si astazi atentia unor cercuri largi de specialisti in domeniul politologiei, sociologiei, dreptului.
Diferite curente si teorii filozofice explica de pe pozitii diferite importanta sa, rolul sau in apararea unor interese sociale de grup sau al societatii in intregime.
Ca si in cazul dreptului, abordarea analitica a locului si rolului statului a scos la iveala natura istorica a statului, dependenta formelor sale de transformarile social-istorice.
Aparitia statului este determinata de schimbarile petrecute in orinduirea comunei primitive, schimbari care au facut ca vechile forme de organizare si conducere (ginta, tribul) sa nu mai fie suficiente impunindu-se o forma noua - cea politica, statala.
Odata cu aparitia statului relatiile sociale se dezvolta la adapostul unei forte speciale de constringere, pe care o detine si o poate utiliza impotriva celor care i se opun.
Statul apare astfel ca o modalitate (o varianta) social - istorica de organizare sociala prin care grupurile sociale i-au promovat interesele comune si in care si-a gasit expresia concentrata intreaga societate.
Cuvintul "Stat" este de origine moderna, in limbile greaca si latina se gasesc mai multe expresii care indica o specie de organizatie politica, dar nu vom intilni un termen si nici o teorie adecvata a statului. O adevarata teorie a statului cu sensul pe care-1 dam azi termenului de stat este fundamentata de catre Nicolo Machiavelli, parintele stiintei politice modeme.
Aparitia statului este rezultatul unor prefaceri social-politice, organizarea statala a societatii pe o anumita treapta de dezvoltare a istoriei este o necesitate.
O caracteristica esentiala a statului consta in existenta puterii publice, denumita si putere de stat sau putere de constringere (forta coercitiva), in ultima sa esenta statul inseamna forta.
Specificul oricarei puteri consta in posibilitatea de a-si impune vointa altora, de a determina supunerea sau subordonarea altora. O asemenea caracteristica poate fi atribuita oricarei puteri, oricarei autoritati.
O putere sociala este necesara in orice colectivitate. Ea a existat si in societatea comunei primitive, cind n-a existat statul.
In orinduirea comunei primitive, puterea sociala era exercitata de organele gentilico-tribale, si anume de adunarea poporului, de seful gintii sau tribului, de organele uniunii tribale.
Aceasta autoritate nu avea, insa, un caracter politic ci moral, parintesc, ea nu era exercitata de un grup de oameni separati de populatie, ci de intreaga colectivitate, in interesul colectivului.
De aceea aceasta putere nu se sprijinea pe constringere, ci pe convingerea respectarii hotararilor luate de aceasta autoritate.
Puterea de stat care a inlocuit autoritatea gintii din societatea primitiva, este o putere politica, organizata si intruchipata intr-un aparat, intr-un mecanism format dintr-un grup special de oameni.
Puterea de stat se deosebeste, prin aceleasi trasaturi, si de puterea sau autoritatea exercitata de organizatiile nestatale, cum ar fi autoritatea bisericii, a partidelor politice si a diferitor miscari sociale. Desi aceste organizatii exercita autoritatea in interesul unui grup de oameni si nu a intregii activitati, ele nu se pot confunda cu statul. Natura puterii lor difera de natura puterii de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul Statului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!