Izvoarele Stiintei Administratiei

Extras din referat Cum descarc?

Izvoarele stiintei administratiei reprezinta formele in care se exprima normele dreptului administrativ, care nasc, modifica sau sting raporturi de drept administrativ.
Normele de drept administrativ sunt cuprinse in cele mai diferite acte juridice, ceea ce inseamna ca ele pot imbraca cele mai variate forme. De aceea norma de drept administrativ nu poate fi confundata cu actul de drept administrativ, acesta fiind forma pe care o imbraca foarte multe norme de drept administrativ. Actul de drept administrativ poate sa cuprinda insa si alte norme juridice decat administrative, care, prin natura lor juridica, pot fi norme de drept civil, de drept al muncii etc.
Pe de alta parte, normele de drept administrativ pot fi cuprinse si in alte acte juridice decat actele administrative. Astfel, norme de drept administrativ sunt cuprinse si in Constitutie, precum si in alte legi, hotarari si ordonante ale Guvernului, etc. Tocmai de aceea este necesara cercetarea formelor juridice pe care le imbraca normele de drept administrativ, adica a izvoarelor dreptului administrativ.
In raport de autoritatea publica de la care provin si, implicit, de forta lor ju-ridica, aceste izvoare sunt:
a) Constitutia Romaniei si legile constitutionale. Constitutia este cel mai important izvor al dreptului administrativ. Cand spunem acest lucru nu ne referim la aspectul cantitativ al normelor de drept admi!nistrativ pe care le cuprinde, ci la forta juridica superioara a normelor de drept ad!ministrativ cuprinse in Constitutie.
In Constitutie sunt cuprinse norme privind organizarea si functionarea ce!lor mai importante autoritati ale administratiei publice: Presedintele Romaniei, Gu-vernul, administratia publica centrala de specialitate, administratia publica locala; norme privind drepturile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor (a caror reali-zare este o sarcina nemijlocita a autoritatilor administratiei publice): norme referi-toare la raporturile acestor autoritati cu alte autoritati publice si cu cetateni, precum si norme juridice si principii de la care nu poate deroga nici una dintre autoritatile administratiei publice.
Legile constitutionale sunt, potrivit art. 73 alin. (2) din Constitutie, legile de revizuire a Constitutiei. Desigur ca aceste legi sunt izvor al dreptului administrativ numai in situatiile in care au ca obiect probleme din sfera acestei ramuri de drept.
Deosebirile dintre Constitutie si legile de revizuire a acesteia sunt, in prin-cipal, urmatoarele:
- Constitutia are ca obiect o sfera larga de relatii sociale esentiale, din toate domeniile de activitate, in timp ce legile constitutionale (de revizuire a Con!stitutiei) au ca obiect numai anumite relatii sociale. in acest sens este de relevat ca, potrivit art. 152 din Constitutie, anumite probleme nici nu pot constitui obiect al unei legi de revizuire a Constitutiei .
Dispozitiile art. 150 din Constitutie reglementeaza expres si cine poate avea initiativa revizuirii Constitutiei . In plus, se prevede ca propunerea de revizuire a Constitutiei trebuie adoptata cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere si aprobata si aprobata prin referendum in termen de 30 zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
b) Legea este un al doilea izvor al dreptului administrativ, bineinteles, atunci cand aceasta contine norme de drept administrativ.
Pe primul plan, dupa Constitutie si legea de revizuire a acesteia, se situeaza legea organica, al carui obiect il constituie problemele precizate de Constitutie in art. 73(3), dupa care urmeaza legea ordinara. Cu titlu de exemplu amintim, ca legi organice, Legea de organizare si functionare a Guvernului, Legea administratie publice locale si altele .
Atat in Constitutie cat si in lege (mai ales in legea ordinara) pot fi cuprinse norme juridice care reglementeaza raporturi sociale de natura diferita, ceea ce face ca acestea sa poata fi izvor atat al dreptului administrativ, cat si al altor ramuri de drept.
c) Decretele Presedintelui Romaniei sunt izvor de drept administrativ atunci cand au caracter normativ si cuprind norme de drept administrativ. Presedintele Romaniei emite astfel de decrete cand declara mobilizarea generala sau partiala a armatei si cand stabileste masuri in caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii.
d) Hotararile si Ordonantele Guvernului sunt, in marea lor majoritate, izvoare ale dreptului administrativ (bineinteles cand acestea au caracter normativ) deoarece acestea sunt principalele acte prin care Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice, infaptuind realizarea in concret a prevederilor cuprinse in legi.
Potrivit prevederilor Constitutiei (art. 108), Guvernul adopta hotarari si ordonante. Hotararile se adopta pentru organizarea executarii legilor. Ordonantele se adopta in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevazute de aceasta.
Guvernul adopta hotarari atunci cand executarea legii reclama stabilirea de masuri sau a unor reguli subsecvente, care sa asigure corecta ei aplicare. Hotara!rea reprezinta, prin excelenta, actul prin care Guvernul isi exercita rolul constituti!onal privind conducerea generala a administratiei publice. Prin hotarare se regle!menteaza, asadar, relatiile sociale care sunt prin natura lor inferioare ca importanta fata de cele reglementate de lege. Hotararea nu poate fi decat secundum legem, re!prezentand competenta originara a Guvernului. Prin hotarare, Guvernul asigura aplicarea unor prevederi ale legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Stiintei Administratiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!