Istoria Administratiei

Extras din referat Cum descarc?

I. Inceputurile administratiei
Daca investigam istoria administratiei publice pe teritoriul tarii noastre constatam, la fel ca si in cazul altor tari, existenta mai multor etape evolutive. Dar, administratia In stat ca proces apare doar odata cu formarea statului, ceea ce la noi coincide cu constituirea statului dac centralizat In timpul regelui unificator Burebista, moment amplasat cronologic in jurul anului 80 I.Cr. 
Statul geto-dac a fost o monarhie, influentata In organizarea sa de modelul monarhiei elenistice.
Orasele din provincia Dacia (exceptand Dobrogea) au fost, cu o unica exceptie, vechi asezari autohtone, unele ridicate la rangul de municipii si altele devenind chiar colonii. In plus, ele si-au mentinut vechile denumiri din perioada dacica. Excepia este Ulpia Traiana, ce purta numele Imparatului cuceritor.
Coloniile erau centre urbane puternic romanizate si drept urmare locuitorii lor se bucurau de totalitatea drepturilor politice si civile. De aitfel, unele colonii beneficiau de ius italicum, ceea ce presupune ca rolul lor era asimilat cu cel italic, astfel incat fiecare locuitor putea exercita proprietatea quiritara si nu platea impozit funciar. 
Municipiile detineau o pozitie inferioara in raport cu coloniile, locuitorii lor avand un statut juridic intermediar intre cetateni si peregrini (provinciali liberi). 
In vremea provinciei romane Dacia - asa cum pun in lumina izvoarele si cercetarile de teren - orasul cu cea mai numeroasa populatie,cu cea mai impresionanta dezvoltare urbanistica a fost Apulum, care s-a impus, de asemenea, ca centru administrativ, economic (mestesugaresc, agricol, comercial) si militar.
Dregatorii cei mai inalti in grad erau in colonii in numar de doi (duumviri iure dicundo) si de patru in municipii (quattorviri). Alti magistrati erau edilii (aediles), insarcinati cu ingrijirea cladiriior publice si a strazilor, cu politia orasului si cu aprovizionarea publica .
In subordinea magistratilor civili se gasea un aparat functionaresc constituit din secretari, curieri si al functionari marunti - apparitores (din bat. apparitor, apparitores - slujbas , slujitor, scrib, crainic, interpret) 
la nivelul oraselor existau si colegiile, formate pe criterii etnice, profesionale si .Colegiile profesionale erau conduse de praefectus (comandant, conducator, Invatator, maestru),, acesta gasindu-se sub protectia unei persoane influente din provincie, numita defensor. Retragerea administratiei romane din provincia Dacia a avut drept rezultat principal desfiintarea administratiei centrale.Dacia nefiind cucerita de unalt stat aici nu s-a substiituit o noua administratie centrala,ceea ce a echivalat pentru autohtoni cu o eliberare de sub forta de constrangere romana, dar, pe de o alta parte, a dus la disparitia coeziunii lor atat de utila in vremea tulbure a migratiilor. In alt sens a avut un efect pozitiv, adica a impulsionat formele locale de organizare, de aici si consecinta ,,ruralizarii" modului de organizare. 
II.Formarea statelelor romanesti
Constituirea statelor feudale a fost rezultatul unui proces indelungat de inchegare a formatiunilor politice prestatale, a unui proces evolutiv firesc si complex. 
Paralel cu organizarea politica si cea administrativ-teritoriala dobandeste forme pe deplin conturate, ceea ce cronologic se inregistreaza la finele veaculuj al XIV-lea si la debutul celui urmator. Mai apoi se vor inregistra tendinte de perfectionare a organizarii administrativ-teritoriale. 
La nivelul celor doua tari romane din exteriorul arcului carpatic au existat unele mari subdiviziuni administrative. Astfel, in Tara Romaneasca era tinutul din dreapta Oltului, ce beneficia de o anume autonomie si se afla sub conducerea unui dregator intitulat ban. De asemenea, in Moldova, teritoriul era impartit in Tara de Sus si Tara de Jos, cea din urma fiind administrata de un mare vomic, ce detinea prima pozitie in ierarhia dregatorilor Moldovei. 
Cele mai vechi subdiviziuni teritoriale sunt judetele (in Tara Romaneasca) si tinuturile (in Moldova), obarasia lor fiind formatiunile existente inaintea constituirii statelor feudale, cum ar fi judele ori confederatiile de obsti. Initial, in lipsa unei puteri centrale autoritare, ele au avut o larga posibilitate de exprirnare, promovand interesele locale, dar pe masura consolidarii statului feudal, vor fi tot mai mult subordonate puterii centrale. 
Conducatorii de judete si tinuturi aveau atribuii administrative, judecatore fiscale si militare, ei find ajutati in activitatea desfasurata de diversi slujitori locali. De prin veacul al XVI-lea conducerea unitatilor administrative fost dublata prin suprapunerea unui aparat compus din slujitori domnesti dar in timp se va realiza - ca expresie a intaririi puterii centrale - o contopire a celor doua categorii de dregatori. 
Anumite asezari rurale amplasate favorabil din punct de vedere geografic si economic, ori pe teritoriul carora au fost ridicate cetati sau cele care au ajuns resedinte ale unor organiza biserice s-au dezvoltat mai rapid si drept urmare au devenit, in secolul al XIV-Iea, orase sau targuri. Ele se bucurau de o autonomie mai larga ori mai restransa functie de anumite conditionari. 
Orasele erau unitati administrative compuse din meseria negustori si tarani ce beneficiau de organizare proprie, ele fiind anterioare statelor feudale. Inflorirea lor s-a produs doar dupa intemeierea statelor feudale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Administratiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!