Interdisciplinarietatea Stiintei Administrative

Extras din referat Cum descarc?

1. Instituirea si evolutia stiintei administratiei din perspectiva abordarilor metodologice
"S-a afirmat ca omenirea a intrat intr-o era administrativa,care reprezinta trasatura caracteristica a 
Societatilor moderne" (M. Oroveanu) 
"Fenomenul administrativ a fost studiat din momentul in care el a aparut. Pentru inceput el a capatat aprecieri in gindirea filosofica. Viziunea asupra administratiei si actului de administrare au evoluat pe parcursul istoriei. Asupra lor au influentat conditiile concret istorice de ordin economic,social,politic." In lucrarea ,,Teoria administratiei publice" de Aurel Simboteanu sint prezentate conditiile istorice si premizele constituirii stiintei administratiei, si anume evolutia actului de guvernare a fost influentat de relatiile capitaliste si de lupta pentru largirea drepturilor economice,politice sau de alta natura. Tot aici sint expuse viziunile doctrinare anterioare care stau la baza aparitiei si dezvoltarii stiintei administratiei,adica precursorii stiintei administratiei.Astfel, sint expuse ideile,studiile,viziunile in cercetarea administratiei conform unei ordine cronologice in legatura cu faptele care s-au produs in:Germania si Austria - promovarea stiintelor camerale,abordarea politico-juridica a administratiei publice,studii aplicative,abodarea complexa a fenomenului administrativ; Franta- doctrina franceza, separarea dreptului administrativ de stiinta administratiei,caracterul ei interdisciplinar, raspindirea si promovarea cunostintelor privind administratia in mediul societatii franceze cit si in cel european;SUA- administratia publica este diferita de puterea politica. In spatiul romanesc dezvoltarea stiintei administratiei este realizata prn aportul lui Constantin Dissescu care pledeaza pentru caracterul pluridisciplinar al stiintei administratiei; Paul Negulescu in viziunea caruia stiinta administratiei este considerata mai mult o ttiinta politica; Traian Herseni care a efectuat o analiza ampla si aprofundata a fenomenului administrativ.
In lucrarea ,,Tratat de stiinta administatiei" de M. Oroveanu, capitolul III la fel sint prezentate unele conceptii referitor la aparitia stiintei administratiei precum si precursorii stiintei administratiei: secolul XVIII-lea in Germania si Austria stiintele camerale,de unde si Kameralien se traduce prin ,,stiinta administratiei"; secolul XIX-lea caracterizat prin evolutia conceptiei franceze a dreptului administrativ iar in secolul XX stiinta administratiei s-a imbogatit si cu alte conceptii care au facut lumina in domeniul ei. Tot in cadrul acestei lucrari autorul vorbeste despre aparitia administratiei ca stiinta ce are loc pe parcursul a trei etape: etapa renasterii care consta in stabilirea unor concepte privind administratia; a doua etapa incepe atunci cind constarile practice sint preluate de teoreticieni imbracind forme logice si, a treia etapa unde se urmareste cercetarea realitatilor din administratie,se construieste o teorie a administratiei.
Tot despre contextul istoric al evolutiei administratiei publice vorbeste si Mihail Platon in lucrarea ,,Introducere in stiinta administratiei publice". In lucrarea respectiva este abordata avolutia administratiei publice in Europa Apuseana,mai in detaliu esta analizat sistemul de instruire universitara a administratorilor cit si procesul evolutiei acestei stiinte in Franta,luata ca exemplu caracteristic in dezvoltarea administratiei publice pentru multe tari din Europa. Mai sint analizate si procesele evolutive ale administratiei in Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si de asemenea unele tendinte specifice de dezvoltare a administratiei publice in regimul comunist.
2. Componentele interdisciplinaritatii stiintei administratiei si dimensiunile lor aplicative
,,Interdisciplinarietatea constituie o conditie sine qua non in cercetarea administratiei" afirma Ioan Alexandru in scrierea sa ,,Administratia publica" si pleaca de la o contra dictie privind autonomia stiintei administratiei,in opinia lui interdisciplinaritatea presupune existenta stiintelor autonome care dispun deja de metode si concepte proprii si ea constituie o depasire,o integrare a acestor stiinte pentru exploararea regiunilor de granita. Asupra analizei interdisciplinaritatii autorul a folosit bilantul unor cercetari administrative din unele tari europene care constau din raspunsuri date la un chestionar formulat de G. Timsit. Tot in cadrul acestei lucrari sint analizate si obiectivele interdisciplinaritatii in cercetarea administrativa:explorarea zonelor de frontiera si al doilea presupune dezghetarea cunoasterii in materie de administratie.
Despre caracterul interdisciplinar al stiintei administratiei vorbeste si autorul A. Simboteanu in lucrarea sa, astfel, spune autorul ca stiinta administratiei are nevoie de o abordare multidimensionala si ca"stiinta administaratiei este o stiinta social-politica,care are drept obiect studierea globala a activitatii administrative a statului si a colectivitatilor locale, cu toate implicatiile,relatiile acesteia cu celelalte elemente ale sistemului social,in scopul realizarii functiilor ce-i revin in cadrul sistemului social-global". 
Mihai Oroveanu face o analiza ampla a raportului dintre stiinta administratiei si alte discipline stiintifice: dreptul administrativ(juridicizarea activitatilor administrative,colaborarea dintre aceste stiinte, daca s-ar ignora problemele juridice s-ar ajunge la rezultate partiale si inexacte);stiinta politica (interdependenta dintre ele,elaborarea de studiisi propuneri de imbunatatire a activitatii si structurii activitatii statului); sociologia - relatie elucidata prin analiza fenomenului administrativ de catre sociologul roman Traian Herseni; alte stiinte sociale ca:psihologia(clarificarea relatiilor umane din interiorul Administratiei) ;economia- (faciliteaza intelegerea unor fenomene specifice legate de probleme de prevedere,de buget);demografia- (pune la dispozitie studii statistice despre colectivitatile umane)


Fisiere in arhiva (1):

  • Interdisciplinarietatea Stiintei Administrative.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!