Inflatia si Cauzele Ei

Cuprins referat Cum descarc?

INFLATIA SI CAUZELE EI 2
TIPURI DE INFLATIE: 3
a) Inflatia monetara 3
b) Inflatia prin cerere 3
c) Inflatia prin costuri 3
MONEDA 4
ECONOMIA SOCIALISTA 4
INFLATIA SI BNR 5
OPORTUNITATEA TRECERII LA TINTIREA INFLATIEI IN 6
ROMANIA 6
1. Istoria politicii monetare din tara respectiva 6
2. Nivelul curent al inflatiei 7
3. Strategia de politica monetara adoptata in alte tari cu conditii similare 7
4. Caracteristicile economiei tarii respective. 7
5. Caracteristicile politice si cadrul institutional al tarii 7
PROVOCARI SI PERSPECTIVE ALE TINTIRII INFLATIEI 8
IN ROMANIA 8
a. Persistenta excesului de cerere in economie care creeaza presiuni inflationiste si convergenta nominala vs convergenta reala 8
b. Liberalizarea unor fluxuri de capital cu impact monetar ridicat 8
c. Persistenta unui nivel inalt al deficitului de cont curent 9
d. Dificultatea flotarii libere a cursului de schimb 9
e. Rata dobanzii ca instrument de politica monetara este inca un instrument putin eficient in combaterea inflatiei. 9
f. Eficienta masurilor administrative de limitare a creditarii ar putea scadea 10
g. Existenta unor vulnerabilitati ale sectorului bancar la o depreciere a monedei nationale 10
h. Incertitudini legate de evolutia viitoare a preturilor si veniturilor populatiei. 10
i. Politica fiscala. 11
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE: 12


Extras din referat Cum descarc?

INFLATIA SI CAUZELE EI
Inflatia este un fenomen si un proces economico-social complex , care a devenit general si persistent in epoca noastra . Aceasta se caracterizeaza prin cresterea puternica a preturilor si deprecierea monetara si are drept cauza esentiala, devansarea puterii de cumparare a consumatorilor , de catre volumul si pretul
Cresterea inflationista a preturilor este o crestere generala si inegala in economie ,fiind intotdeauna cumulativa: fiecare sporire a preturilor antreneaza noi cresteri de preturi la alte bunuri si servicii, datorita interactiunilor dintre agentii economici. Inflatia reprezinta cresterea preturilor peste un anumit prag, deoarece stabilirea si echilibrul economic au evoluat fata de secolul trecut. 
Sub aspectul ordinului de marime ,se apreciaza ca exista trei forme de inflatie:
-inflatia rampanta sau controlata a preturilor (3-4% anual) ;
-inflatia deschisa (5-10% anual);
-inflatia galopanta (peste 15% anual)
Incadrarea inflatiei in una sau alta din aceste forme , desi dificil de realizat, inpune folosirea unor indicatori precum: 
-indicele pretului;
-indicele general al preturilor;
-idicele costului vietii;
-indicele puterii de cumparare a banilor (pe plan intern si extern);
-idicele masei monetare;
-indicele vitezei de rotatie a banilor;
-devansarea cresterii indicatorilor macroeconomici; PIN; PNB; VN,PIB,etc ) de catre masa monetara aflata an circulatie s a .
Inflatia contemporana luand in considerare conditiile determinarii si desfasurarii ei reprezinta un dezechilibru structural ,monetaro-material generat de existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economico -sociale si avand ca efecte deprecierea banilor si cresterea generala si durabila a preturilor.
Declansarea si alimentarea inflatiei (cel putin sub aspectul masei monetare) sunt determinate de o serie de factori precum:
-deficitul bugetar (permanentizarea si cronicizarea sa);
-stimularea artificiala (prin politica macroeconomica) a economiei ("politica banilor ieftini", "injectiile monetare",s.a.m.d.);
-creditul bancar (mai cu seama sub aspectele conditiilor acordarii si urmaririi realizarii);
-importul de inflatie;
-mobilizarea rezervelor monetare ;
-cheltuielile militare ;
-reletiile valutare ;
-spirala inflationista (corelarea cresterii preturilor, salariilor si a productivitatii muncii);
-alte cauze ( cresterea gradului de monopolizare a economiei ,amanarea /renuntarea la convertibilitatea monedei nationale etc.).
Tipuri de inflatie: 
Sub aspectul factorilor ce apar la originea inflatiei exista trei tipuri de inflatie :
a) monetara ;
b) prin cerere;
c) prin costuri.
a) Inflatia monetara consta in faptul ca sporirea masei monetare mai rapid decat cantitatea de bunuri si servicii de pe piata duce la cresterea exce-siva a preturilor .Acesta este si tipul de inflatie dominant in etapa actuala ,de tranzitie din economia romaneasca si celelalte state est-europene.
b) Inflatia prin cerere se datoreaza dezechilibrului ditre cerere si oferta ,elasticitatii cererii si cresterii ei, in timp ce oferta este rigida sau scade.
Excesul de cerere se poate menifesta prin excesul cererii de consum al populatiei care poate proveni din economisire, cresterea salariilor fara o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii ,precum si excesului de cheltuieli publice. Astfel, excesul de cheltuieli acoperite de la bugetul statului este o cauza majora a inflatiei deoarece contribuie la cresterea cererii in comparatie cu oferta de piata.
c) Inflatia prin costuri in viziunea unor teoreticieni, se datoreaza cresterii neancetate a cerintelor fata de agentii economici ,in conditiile concurentei tot mai ascutite :
-publicitate ,
-salarii mari,
-sarcini fiscale exagerate,etc.
Caracteristici pentru pentru inflatia prin costuri este cresterea mai rapida a salariilor medii in raport cu cresterea productivitatii medii a muncii.
Ca dezechilibru monetaro-material inflatia nu poate fi abordata rupt de cei doi poli ai manifestarii ei: moneda (ca marfa speciala)si restul marfurilor.
MONEDA (banii) reprezinta o marfa speciala, deprinsa din randul celorlante categorii de marfuri datorita calitatilor sale deosebite:
-valoare mare raportata la volum ;
-posibilitate de divizare fara pierderea valorii;
-accesibilitate larga;
-usurinta manevrarii s.a.).
Ca mijloc institutional moneda este folosita ca instrument general de schimb, de masurare, transmitere si conservare a valorii; de plata si economisire atat pe plan national cat si international (acestea fiind ,de fapt functiile monedei).
Puterea de cumparare a monedei pe plan national este data de cantitatea de bunuri economice ce poate fi achizitionata in schimbul unei unitati monetare (banesti ); pe plan international de cursul valutar (numarul de unitati monetare nationale ce revin la unitate valutara ).
ECONOMIA SOCIALISTA 
Aceasta s-a confruntat cu un puternic proces inflationist. Insasi conducerea tarii de atunci, recunostea aceasta, dar in mod tipic communist. Dovada o reprezinta cresterile de preturi prevazute prin planurile cincinale-deci anticipat. In realitate cresterile de preturi erau semnificative.
Ex: pretul la carnea de porc in 1960 era 12 lei /Kg, iar 1989 era de 42lei/kg. Deci o crestere de cca.350 %.
O alta dovada o reprezinta cresterile planificate la salarii. Datele statistice comunicate de oficialitati arata ca salarul mediu lunar nominal net,in 1989 reprezenta o crestere de 177 % fata de cel din anul 1980.
Analizand datele statistice , rezulta ca indicele general al preturilor era in 1989 de 133,2 % fata de 1980.
Comparand idicii de crestere ai preturilor ,cu cel de crestere al salariului nominal net si avand in vedere ca productia scadea an de an, observam ca salarul net a crescut mult fata de indicele de crestere al preturilor . Cresterea sa-larului net se explica in principal prin sporirea numarului angajatilor din apara-tul de partid si de stat, in organele de represiune si in alte domenii in care angajatii erau platiti conform principiului "timpul trece, leafa merge ". Aceste sume nu-si gaseau acoperire in bunurile de pe piata, deci aveau un rol inflationist.
Recunoasterea existentei inflatiei o constituie si aceia ca prin planurile cicinale ,sau prin decrete si hotarari ale Consiliului de Ministri, erau stabilite cursuri valutare diferite pentru valuta forte - dolar American - in perioade diferite .
Prin asigurarea salariilor personalului retribuit in regie, se arunca lunar in circulatie un volum mare de numerar , cu efect al cresterii .masei monetare . Datorita lipsei marfurillor de pe piata , sume mari din numerarul existent pe piata, tranzitau catre CEC, unde soldul depunerilor de catre populatie ,crestea de la o perioada la alta.
Cheltuielile salariale au crescut in anul 2000 fata de 1991 cu peste 36,172 % , castigurile salariale medii brute au crescut cu 30,357%, iar castigurile salariale medii nete cu 28,420%, in timp ce inflatia a inregistrat 29,526%. Observam ca totalul cheltuielilor salariale medii si castigurile salariale medii brute s-au situat peste nivelul inflatiei, dar nivelul castigului salarial mediu net (care este legat direct de salarul real ) s-a situat mult sub nivelul inflatiei . Deci in perioada analizata a scazut salarul real ,au crescut cheltuielile afectand costurile de productie, care la randul lor, au influentat preturile de vanzare, contribuind la cresterea inflatiei .


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia si Cauzele Ei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!