Încetarea contractului individual de muncă după demisia salariatului

Extras din referat Cum descarc?

Conform Codului muncii contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamintului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
Una din cele mai importante probleme legate de cadrul reglementativ al contractului individual de munca in legislatia romana se refera la incetarea acestuia. Necesitatile sociale care impun reglementarea incetarii contractului de munca pot fi intelese in baza principiilor care guverneaza aceasta institutie:a) libertatea muncii;b) stabilitatea in munca;c) caracterul imperativ al dispozitiilor legale care reglementeaza incetarea contractului individual de munca.
Normele legale in materia incetarii contractului individual de munca sunt imperative si de stricta interpretare, orice abatere de la litera legii ducand la nelegalitatea masurii de desfacere a contractului.
Incetarea contractului de munca este dominata de principiul legalitatii; modurile si cazurile in care se poate interveni, motivele, conditiile, procedura, efectele si controlul incetarii acestui contract, precum si raspunderile partilor sunt reglementate pe larg in lege.
Sediul materiei privind incetarea contractului de munca il formeaza prevederile Codului muncii, potrivit carora raportul de munca inceteaza de drept, prin acordul celor 2 parti, ori prin manifestarea unilaterala de vointa a uneia dintre parti, cu conditia de a fi conforma cu dispozitiile legale.
Incetarea contractului individual de munca reprezinta termenul generic, incluzand cazurile de incetare de drept, precum si incetarea ca urmare a acordului partilor si incetarea ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti. 
Desfacerea contractului sau concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Demisia consta in incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatului.
Angajatorul este obligat sa motiveze desfacerea contractului de munca, cand o asemenea masura se ia din initiativa sa, iar in cazul in care incetarea contractului de munca are loc prin acordul partilor sau din initiativa angajatului, numai daca acesta din urma are interesul sa se precizeze motivele, pentru asigurarea unor drepturi prevazute de lege.Cazurile prevazute de Codul muncii sunt ipoteze legale in care poate avea loc incetarea contractului individual de munca.
Potrivit Art. 55 din Codul muncii , contractul individual de munca poate inceta 
-de drept;
-prin acordul partilor;
-ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti. 
Incetarea contractului de munca ca urmare a demisiei salariatului
Acest caz de incetare a contractului individual de munca este reglementat de art 55 lit b Codul muncii. Conform art. 79 din Codul muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Ca act unilateral de vointa al salariatului, demisia trebuie notificata in scris angajatorului, manifestarea verbala a salariatului in sensul denuntarii contractului individual de munca ramane fara efect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incetarea Contractului Individual de Munca dupa Demisia Salariatului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!