Inceputurile Urbanizari in Targu Mures

Extras din referat Cum descarc?

Elemente generale
Termenul urban potrivit Dictionarului Explicativ al limbii romane, inseamna ,,apartenenta la oras, privitor la oras, orasenesc", iar in sens figurat ,,care da dovada de urbanitate, politicos, civilizat". Sensul figurat determina adesea, in limbajul curent si chiar in gandire, suprapunerea termenului urban cu termenul civilizatie. Notiunea de civilizatie semnifica nivelul de dezvoltare materiala si spirituala a societatii dintr-o epoca data, a unui popor, a unui stat.
Folosind aceeasi sursa, termenul de urbanizare inseamna ,,actiunea de a urbaniza si rezultatul ei, citadinizare", ,,proces istoric de crestere a oraselor si a rolului lor in dezvoltarea societatii", ,,concentarea populatiei unei tari in orase, cresterea numarului si dezvoltarea acestora; transformare a unor localitati rurale in centre cu caracter urban".
Termenul si conceptul de urbanism au dobandit continut specific in secolul XX, mai ales dupa creearea Congresului International al Arhitecturii Moderne (CIAM), initiat de Le Corbusier si dupa elaborarea si adoptarea Cartei de la Atena (1993), adevarat punct de plecare al urbanismului modern. 
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, am asistat la formarea structurii marilor orase si la evolutia spre noi forme urbane (zone, regiuni, mari arii metropolitane, orase-satelit etc.) ca rezultat al cresterii populatiei si al progreselor tehnologice. In aceste conditii, principalele preocupari ale urbanismului contenporan sunt considerate: proportia intre suprafata construita si zonele neconstruite (indicele suprafetei construite), echilibrul intre constructiile de locuit si cele destinate comertului si dintre spatiile verzi si cele construite, armonizarea necesitatilor pietonului cu exigentele circulatiei automobilelor, de cresterea densitatii etc.
Urbanismul se confrunta din ce in ce mai mult cu problemele globale de structurare a oraselor, cu o complexitate deosebita atunci cand este vorba sa se defineasca aria geografica de extensie a localitatilor, de remodelare ori subliniere a indispensabilului centru urban in fiecare caz, de renovare a cartierelor antice, de realizare a descingestionarilor necesare indeplinirii functiilor oraselor etc.
Un exemplu concret al acestei inedite si ample dezvoltari a urbanismului este planul de creeare de noi orase in Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial, axat pe ideea evitarii cresterii concentrarilor umane si care sa concretizat in ridicarea a peste 20 noi orase (New Towns) in care traiesc, in fiecare zi, intre 20.000 si 60.000 de locuitori. 
Pe de alta parte, aceasta imbogatire a prespectivelor urbanismului a contribuit la problematizarea functiei sale reale ca stiinta, caci posibilitatile obiective de actiune si creeare urbanistica se lovesc de multiple obstacole structurale si functionale.
Continutul termenului urban este diferit de la o tara la alta, in baza anumitor criterii: numarul de locuitori; se apreciaza ca o localitate poate fi calificata ca si urbana daca are: in Suedia - peste 200 de locuitori, in Albania - peste 400 de locuitori, in Elvetia, in Spania, Anglia - peste 1000 locuitori, in Iugoslavia, Franta, Norvegia - peste 2000 locuitori, in Sua si Japonia - peste 2500 locuitori, in India, Austria si Romania - peste 5000 locuitori, in Grecia - peste 10000 locuitori; dotarea cu echipament tehnico-edilitar; localitatea este apreciata ca fiind urbana daca dispune de o dotare corespunzatoare privind confortul, igiena locuitorului, alimentara cu apa, canalizarea, alimentarea cu energie electrica, telefonia, amenajarea strazilor; dotarile social-culturale, satisfacerea intereselor publice, a celor de odihna si recreere etc. importanta in teritoriu; criterii administrative.
Date geografice
Municipiul Targu-Mures este situat in partea centrala a podisului Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, la 46?32' latitudine nordica si la 24?52' longitudine estica, la o altitudine medie de 320 m. 
Resedinta a judetului Mures, municipiul reprezinta un puternic centru administrativ, economic si cultural, avand 149.577 de locuitori. Suprafata totala a municipiului este de 4.930 ha. Situat in centrul Transilvaniei si al Romaniei, la confluenta mai multor drumuri nationale si europene, municipiul Targu-Mures reprezinta un nod feroviar, rutier si aerian. Reteaua de transport asigura legaturi multiple datorita drumului E60 ce leaga Europa de Vest de cea de Est.
Clima judetului Mures este continental - moderata cu diferentieri in zona de deal si padure, si in cea de munte. Flora si fauna, caracteristice podisului Transilvaniei, sunt ocrotite in numeroase rezervatii: Padurea seculara de stejari de pe terenurile mlastinose de la Mociar; Bujorul Romanesc din Valea Botei Mari de la Zau de Campie; Poiana de Narcise si Parcul Dendrologic din Gurghiu. Muntele de Sare de la Sovata si stancile spectaculoase din defileul Vaii Muresului vin sa intregeasca frumusetea salbatica a peisajului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile Urbanizari in Targu Mures.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!