Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4032
Mărime: 228.48KB (arhivat)
Publicat de: Zamfir Tătaru
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Elemente generale

Termenul urban potrivit Dicţionarului Explicativ al limbii române, înseamnă „apartenenţa la oraş, privitor la oraş, orăşenesc”, iar în sens figurat „care dă dovada de urbanitate, politicos, civilizat”. Sensul figurat determină adesea, în limbajul curent şi chiar în gândire, suprapunerea termenului urban cu termenul civilizaţie. Noţiunea de civilizaţie semnifică nivelul de dezvoltare materială şi spirituală a societăţii dintr-o epoca dată, a unui popor, a unui stat.

Folosind aceeaşi sursă, termenul de urbanizare înseamnă ,,acţiunea de a urbaniza şi rezultatul ei, citadinizare”, ,,proces istoric de creştere a oraşelor şi a rolului lor în dezvoltarea societăţii”, ,,concentarea populaţiei unei ţări în oraşe, creşterea numărului şi dezvoltarea acestora; transformare a unor localităţi rurale în centre cu caracter urban”.

Termenul şi conceptul de urbanism au dobândit conţinut specific în secolul XX, mai ales după creearea Congresului Internaţional al Arhitecturii Moderne (CIAM), iniţiat de Le Corbusier şi după elaborarea şi adoptarea Cartei de la Atena (1993), adevărat punct de plecare al urbanismului modern.

După cel de-al doilea război mondial, am asistat la formarea structurii marilor oraşe şi la evoluţia spre noi forme urbane (zone, regiuni, mari arii metropolitane, oraşe-satelit etc.) ca rezultat al creşterii populaţiei şi al progreselor tehnologice. În aceste condiţii, principalele preocupări ale urbanismului contenporan sunt considerate: proporţia între suprafaţa construită şi zonele neconstruite (indicele suprafeţei construite), echilibrul între construcţiile de locuit şi cele destinate comerţului şi dintre spaţiile verzi şi cele construite, armonizarea necesităţilor pietonului cu exigenţele circulaţiei automobilelor, de creşterea densităţii etc.

Urbanismul se confruntă din ce în ce mai mult cu problemele globale de structurare a oraşelor, cu o complexitate deosebită atunci când este vorba să se definească aria geografică de extensie a localităţilor, de remodelare ori subliniere a indispensabilului centru urban în fiecare caz, de renovare a cartierelor antice, de realizare a descingestionarilor necesare îndeplinirii funcţiilor oraşelor etc.

Un exemplu concret al acestei inedite şi ample dezvoltări a urbanismului este planul de creeare de noi oraşe în Marea Britanie după cel de-al doilea război mondial, axat pe ideea evitării creşterii concentrărilor umane şi care sa concretizat în ridicarea a peste 20 noi oraşe (New Towns) în care trăiesc, în fiecare zi, între 20.000 şi 60.000 de locuitori.

Pe de altă parte, această îmbogăţire a prespectivelor urbanismului a contribuit la problematizarea funcţiei sale reale ca ştiinţa, căci posibilităţile obiective de acţiune şi creeare urbanistică se lovesc de multiple obstacole structurale şi funcţionale.

Conţinutul termenului urban este diferit de la o ţară la alta, în baza anumitor criterii: numărul de locuitori; se apreciază ca o localitate poate fi calificată ca şi urbană dacă are: în Suedia – peste 200 de locuitori, în Albania – peste 400 de locuitori, în Elveţia, în Spania, Anglia – peste 1000 locuitori, în Iugoslavia, Franţa, Norvegia – peste 2000 locuitori, în Sua şi Japonia – peste 2500 locuitori, în India, Austria şi România – peste 5000 locuitori, în Grecia – peste 10000 locuitori; dotarea cu echipament tehnico-edilitar; localitatea este apreciată ca fiind urbană dacă dispune de o dotare corespunzătoare privind confortul, igiena locuitorului, alimentară cu apa, canalizarea, alimentarea cu energie electrică, telefonia, amenajarea străzilor; dotările social-culturale, satisfacerea intereselor publice, a celor de odihnă şi recreere etc. importanţa în teritoriu; criterii administrative.

Date geografice

Municipiul Târgu-Mureş este situat în partea centrală a podişului Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureş, la 46°32’ latitudine nordică şi la 24°52’ longitudine estică, la o altitudine medie de 320 m.

Reşedinţa a judeţului Mureş, municipiul reprezintă un puternic centru administrativ, economic şi cultural, având 149.577 de locuitori. Suprafaţa totală a municipiului este de 4.930 ha. Situat în centrul Transilvaniei şi al României, la confluenţa mai multor drumuri naţionale şi europene, municipiul Târgu-Mureş reprezintă un nod feroviar, rutier şi aerian. Reţeaua de transport asigură legături multiple datorită drumului E60 ce leagă Europa de Vest de cea de Est.

Clima judetului Mures este continental - moderată cu diferenţieri în zona de deal şi pădure, şi în cea de munte. Flora şi fauna, caracteristice podişului Transilvaniei, sunt ocrotite în numeroase rezervaţii: Pădurea seculară de stejari de pe terenurile mlăştinose de la Mociar; Bujorul Românesc din Valea Botei Mari de la Zău de Câmpie; Poiana de Narcise şi Parcul Dendrologic din Gurghiu. Muntele de Sare de la Sovata şi stâncile spectaculoase din defileul Văii Mureşului vin să întregească frumuseţea sălbatică a peisajului.

Preview document

Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 1
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 2
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 3
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 4
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 5
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 6
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 7
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 8
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 9
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 10
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 11
Începuturile Urbanizări în Târgu Mureș - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Inceputurile Urbanizari in Targu Mures.docx

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Ai nevoie de altceva?