Impactul Sarcinii Administrative asupra Administratiei Publice

Extras din referat Cum descarc?

Una din cele mai utile activitati umane care apare in toata complexitatea vietii sociale este administratia. In limbajul curent, aceasta reprezinta actiunile de conducere, organizare, dirijare a unor activitati publice sau particulare. 
Dupa cum este cunoscut, intr-un stat de drept, atributiile statului sunt realizate de cele trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca.
Administratia publica este un corp profesional destinat realizarii permanente a serviciilor si ordinii publice, asezat sub autoritatea puterii executive, in special a Guvernului. Acest corp de functionarii publici este specializat permanent si trebuie sa functioneze pentru a asigura continuitatea serviciilor publice, puse la dispozitia cetateniilor tarii.
Astfel, administratia publica reprezinta o stiinta si in acelasi timp o arta, prin intermediul careia se duc la indeplinire politicile statului. Guvernul isi atinge obiectivele prin intermediul administratiei publice deoarece aceasta traduce intr-un mod concret cetateanului necesitatea aplicarii dar si respectarii legii.
Administratia publica trebuie sa fie mereu pregatita sa desfasoare actiuni concrete cu efect direct si imediat astfel incat sa se poata evidentia in fata cetatenilor. 
De asemenea trebuie sa subliniem faptul ca societetea per ansamblu are anumite asteptari de la administratie.In acest sens administratia are anumite sarcini, care pot fi atat de natura economica,cat si de natura sociala care pot fi transformate ulterior in acte normative adoptate de Parlament. Apoi administratia trebuie sa stabileasca ordinea de prioritate a respectivelor sarcini si sa elaboreze masurile de aplicare in concret a acestora. Pentru a duce la indeplinire sarcinile sale administratia trebuie sa tina cont de conditiile de timp si de mediu, astfel ea beneficiaza de putere discretionara fiind constienta de rolul sau in societate.
Conform doctrinei europene conceptul de ,,administratie publica" defineste organismele care sunt in mod direct subordonate puterii politice si care sunt in serviciul executivului in cadrul procesului politic. 
Felix si Loyd Nigro prezinta ,, definitia administratiei publice prin intermediul a cinci puncte:
este un efort al unui grup care coopereaza intr-un cadru public;
acopera cele trei ramuri-executiva,legislativa si juridica - si relatiile dintre ele;
are un rol important in formularea politicii publice si este de aceea o parte a procesului politic;
este diferita de administratia privata prin trasaturi seminificative;
este asociata de aproape cu numeroase grupuri private si de indivizi."
C. D. Dissescu, citat de Corneliu Manda in volumul trei al Cursului de drept public, consacrat dreptului administrativ, afirma: "Precum omul pentru ca sa respire are trebuinta de un organ special, de plamani, tot astfel si in stat ne trebuie un organ bine determinat care sa exercite puterea legiuitoare, un altul puterea executiva, si altul puterea judecatoreasca. Si continua: " Organele sunt functionarii si activitatea lor sunt functiunile pe care le indeplinesc." 
Alexandru Negoita afirma ca " administratia publica pentru a putea sa-si realizeze sarcinile sale are nevoie sa se sprijine pe puterea politica ". 
Notiunea de sarcina a organelor administratiei de stat a fost, in mod desebit, analizata in lucrarile de stiinta administratiei, cu precizarea ca s-a avut in vedere literatura franceza, unde se utilizeaza terminologia " les missions de l'administration". Caracterizind administratia publica drept o activitate principal organizatorica, desprindem pozitia de intermediar pe care o are in planul conducerii politice si planul in care se realizeaza valorile politice - deciziile politice. Sarcinile administratiei publice reprezinta obiective pe care aceste autoritati administrative trebuie sa le realizeze in cadrul activitatii executive pe care o desfasoara .


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Sarcinii Administrative asupra Administratiei Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!