Impactul Principiilor Generale Formulate de Știința Administrației asupra Activității Administrative

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 
Capitolul 1 
Rolul administratiei publice 
1.1.Caracteristici generale 
1.2.Functiile administratiei si relatiile sociale pe care aceasta le dezvolta 
Capitolul 2 
Principiile generale ale stiintei administratiei 
2.1.Principiul conform caruia administratia publica serveste interesului general 
2.2.Principii generale aplicate in stiinta administratiei 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

,,Fiecare natie are atata valoare,cata o dovedeste,nu prin faptul ca a primit mai curand ideile apusene,ci dupa cum le-a interpretat,potrivit cu nevoile ei,in chip adevarat si adanc"
Nicolae Iorga-1922
Introducere 
Administratia publica se prezinta intr-o multitudine de concepte si teorii menite sa o defineasca si sa o explice.Dinamica vietii sociale determina o schimbare si o modelare a tuturor structurilor,institutiilor,organismelor care o compun si fac ca administratia publica sa functioneze.Timpul prezent demonstreaza ca teoria si practica administratiei publice sunt intr-o perpetua si radicala schimbare sub influenta unor factori contextuali extrem de diferiti:factori istorici,politici,geografici,culturali sau economici1. 
Pentru motivarea temei alese spre cercetare vom retine definirea sintagmei "administratie publica"ca reprezentand o activitate desfasurata de catre autoritatile publice ce utilizeaza prerogativele puterii publice in scopul satisfacerii nevoilor de interes public.In conceptia profesorului Charles Debbasch,administratia publica "este aparatul de gestiune a problemelor publice.Ea este ansamblul serviciilor publice a caror desfasurare permite realizarea obiectivelor definite de catre puterea politica"2.
Cercetarea administratiei,ca aparat institutional public,presupune studierea interrelatiilor care o integreaza in societate si incercarea de a intelege logica sociala care ii fundamenteaza functiunile.In acest sens,administratia publica are misiunea sociala de executare a legilor,ea fiind centrul de exercitare a puterii statului.Astfel,problema functiunilor,cu sensul de misiuni,este indisolubil legata de cea a functiilor statului,cu sensul de activitati ce se realizeaza prin institutiile de stat.Ca institutie,administratia publica se defineste,nu numai prin functiunea pe care o indeplineste in societate,ci si prin organizarea sa juridica si materiala3.
CAPITOTUL 1 
ROLUL ADMINISTRATIEI PUBLICE 
1.1.Caracteristici generale 
1.1.1.Administratia constitue un corp intermediar,creat in vederea actiunii.
Corp intermediar creat pentru actiune,administratia este subordonata.Iata prima caracteristica:ea este intotdeauna subordonata guvernului,care ii prescrie ce trebuie sa faca,ii numeste sefii si ii furnizeaza mijloacele. 
Ea traieste sub o autoritate,nefiind un organism independent sau,mai precis spus,nu este in intregime autonom.Intr-o societate veritabil civilizata,ea este subordonata dreptului,legii,care ii stabileste obiectivele,ii fixeaza limitele,ii impune respectul unor garantii.Ea trebuie tinuta in mana de puterea politica,prin vigilenta cetatenilor si gratie jocului contradictiilor si libertatilor publice.Cand aceasta inceteaza sa servesca si vrea sa domine,se ajunge la abuz.Astfel,administratia are ca prima caracteristica aceea de a fi subordonata si nu de a se dovedi puternica. 
1.1.2.Administratia este ierarhizata si subordonata 
Administratia este ierarhizata,adica divizata pe verticala si in transe orizontale,in grade sau etaje;organul situat la unul dintre aceste etaje exercita o autoritate asupra organelor situate la etajele inferioare si este,la randul sau,supus autoritatii organului superior,daca acesta exista. 
Ierarhia administrativa,care imita ierarhia militara,este un procedeu pentru a asigura coeziunea si disciplina administratiei in mana iar,in interiorul administratiei insasi,ea faciliteaza transmiterea ordinelor prin relee successive,repartizarea responsabilitatilor si supravegherea executarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Principiilor Generale Formulate de Stiinta Administratiei asupra Activitatii Administrative.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!