Impactul Noului Management asupra Deciziilor in Administratie Publica

Extras din referat Cum descarc?

Noul management public
In literature de specialitate exista deja autori care vorbesc despre noul management public la trecut(Dunleavy et al,.2006),motiv pentru care,dupa o scurta prezentare a NMP,ne vom concentra asupra unei analize critice a acestuia,vizand pe de o parte,gradul de implementare a NMP,masura in care a reusit sa inlocuiasca birocratia traditionala sip e de alta parte,efectele nedorite generate de unele comonente ale NMP.
NMP are o importanta deosebita in primul rand,ne ajuta sa intelegem pe ce baza se construieste noua reforma a sectorului public sis a concepem solutiile de organizare a acestuia pornind de la indentificarea disfunctionalitatilor si mentinerea elementelor functionale,in al doilea rand este necesar cunosterea efectelor negative ale NMP,este foarte importanta pentru tari ca Romania ,care,in incercarea de a identifica solutii pentru dezvoltarea economica si bunastarea sociala,apeleaza destul de des la transferul de politici si la imitarea structurii administrative ale tari dezvoltate.
NMP (noul management public),denumire folosita pentru prima data de Hood in 1991 pentru a cuprinde reformele administrative observate,desemneaza abordari usor diferite cu privire la organizarea si functionarea sectorului public,dar care au foarte multe puncte in comun
Pollitt vorbeste despre "manageriat",Lan si Rosenbloom despre "administratie publica bazata pe piata",Barzelay despre "paradigma postbirocratica".
Dupa cum putem observa,autorii reunite sub aceasta denumire isi concentreaza analiza in jurul uonor elemente destul de variate ale sectorului public:de la functionarea optima a unui birou si comportametul managerului public pana la discutia privind functiile statului si relatia dintre politic,politici si administratiei.Poate si cauza faptului ca preocupari diferite de reforma a sectorului public au fost cuprinse sub aceeasi denumire de o maniera metaanalitica.obiectul de analiza NMP este uneori neclar.
Sunt unele intrebari pe care le pune NMP si anume;
Ce anume trebuie reformat in sectorul public conform NMP?
Relatia agentilor cu political?
Rolul statuui?
Structura organizationala si modul de functionare a agentilor?
Fiecare autor are raspunsiri diferite la aceste intrebari,exista mai multe explicatii si implicit mai multe solutii.
Noul management public reprezinta implementarea la nivelul aparatului administrativ a managemntului definirii si atingerii scopurilor,in cazul anumitor autori ,cu o tendinta de redefinire a rolului statului si o incercare de expunere a activitatii birourilor publice la mecanismele pietei cu scopul de a le determina eficienta.
Managementul atingerii scopurilor implica o redefinire a rolului managementului public ce nu va mai raspunde de o singura etapa a unei politici,ci de intregul proces,astfel incat nivelurile ierarhice si costurile de tranzactie sa fie reduse.Structura noului management public sunt spabilite de birourile publice si nu de clasa politica,scopurile sunt de doua tipuri ;scopuri pe termen scurt si scopuri pe termen lung .
Noul management sustine ideea de vizibilitate a celor care fac parte din structura guvernamentala:ei sunt liberi sa vorbeasca in public,sa participle la forumuri profesionale,sa scrie articole si ziare sa fie figure publice.De asemenea,biroul public se transforma dintr-o organizatie inchisa intr-una deschisa.
Principalele componente ale noii tendinte sunt urmatoarele:
o Libertatea managerilor de a coordona,actiona si garanta rezolvarea problemelor;
o Punerea in aplicare a criteriilor si masurilor de performanta explicit
o Importanta semnificativa acordata controlului si rezultatelor
o Adaptarea stilului de management din sectorul privat
o Introducerea disciplinei si controlului in utilizarea resurselor
In opinia lui Lane ,cele mai relevante idei care se incadreaza in NMP sunt:
o Administratiea publica este mai bine coordonata de grupuri autointeresate
o Distinctie dintre politica si administratie este irelevanta si indoielnica
Noul management public in ultimul deceniu se manifesta ca o tendinta inovatoare in administratia publica in administratia tarilor dezvoltate.Acest management se remanca printr-o serie de noi abordari.
Este apropriat de clienti 
Este ghidat de performante si nu neaparat de un set de reguli
Are o ierarhie simplificata,aplatizata,este puternic descentralizata ,cu functionari flexibili si inovatori.
Foloseste tehnici din contabilitatea sectorului privat
Pune accentual pe prevenirea problemelor,nu pe rezolvarea lor
Principalele schimbari in administratia publica din Romania determinate de NMP
Din perspective administratiei publice a Romaniei sunt doua abordari principale care trebuiesc luate in considerare,si anume;
Pe de o parte,pe temeiul "unicitatii" statului si situatiei societatii romanesti,aceasta abordare,extreme de prezenta in cadrul multor centre de putere ce influenteaza evolutia sistemului romanesc.
Si cea de a doua abordare,exista alternative intelegerii unui fenomen,nu numai vizibil,ci si inevitabil in orice democartie ce doreste se isi eficientizeze sistemul administrative,sa raspunda noului tip de asteptari ale cetateanului si noilor realitati ale unei societati globale,informatizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Noului Management asupra Deciziilor in Administratie Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!