Geneza Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Geneza Uniunii Europene
1.1 Eforturile de unificare Europeana
Uniunea Europeana nu reprezinta prima expresie politica a ideii de a asocia durabil statele europene. Initiativele diverse au precedat-o, multe dintre acestea reflectand dorinta de hegemonie si dictat.
Doua exemple sunt in acest sens cunoscute: Napoleon I, a carui ambitie era sa unifice Europa sub conducerea Frantei si Hitler, care a incercat prin forta sa subordoneze continentul dominatiei celui de-al treilea Reich.
Au existat insa si modele de asociere voluntara si pasnica a unor parteneri egali in drepturi, mai ales dupa experienta dureroasa a primului razboi mondial. Astfel, in 1923 contele austriac Coudenhove Kalergi a fondat o organizatie numita ,,Miscarea Europeana", a carei doctrina cerea crearea ,,Statelor Unite ale Europei", avand drept elemente de referinta unificarea Elvetiei in 1648, fondarea Reicului german in 1871, dar mai ales aparitia Statelor Unite ale Americii in 1776.
Sase ani mai tarziu este randul ministrului francez de externe Aristide Briand sa lanseze o noua initiativa: sustinut de omologul sau german Gustav Stresemann, el a propus guvernelor europene, intr-un celebru discurs tinut la 5 septembrie 1929 in fata Societatii Natiunilor. Desigur, nu era vorba decat de instaurarea unei cooperari mai stranse intre statele europene a caror suveranitate ramanea intacta, insa ideea era extrem de indrazneata si vizionara pentru acel moment.
Aceste tentative de unificare pasnica a Europei s-au ciocnit insa de spiritul nationalist si imperialist inca foarte puternic in epoca. Nu putem sa nu amintim, in acest context, eforturile depuse de catre marele diplomat roman Nicolae Titulescu, in calitatea sa de presedinte al Societatii Natiunilor, pe linia indepartarii pericolului unui nou conflict mondial si a unificarii europene.
A fost insa necesar ca Europa sa fie inca o data devastata de razboi pentru a deveni constienta de consecintele nefaste ale rivalitatilor permanente dintre tarile sale. A trebuit sa se ajunga la starea de ruina totala a continentului si la declinul politic si economic al statelor europene cu structurile lor nationale arhaice pentru a fi create conditiile unei innoiri si a unei atitudini mai radicale cu privire la reorganizarea Europei.
Analizand diferitele tentative de unificare la scara continentala dupa cel de-al doilea razboi mondial, trei constatari se impun:
Mai intai ca Europa devenise constienta de propria sa slabiciune. Razboaiele care o devastasera au facut-o sa-si piarda pozitia centrala pe care a ocupat-o timp de secole in istoria universala. Faramitata in numeroase state mai mari sau mai mici, ea era acum dominata de cele doua noi super-puteri: Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica, a caror putere militara, politica si economica era superioara potentialului european.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geneza Uniunii Europene'.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!