Funcționarii publici din SUA

Extras din referat

Conceptia in S.U.A. asupra functionarilor publici este diferita de cea din Europa in sensul ca functionarii publici nu se bucurau de prestigiu si de foarte multe ori politica s-a amestecat brutal in administratia publica.
In amenajarea federala a functiei publice a existat areocuparea de a disjunge sarcinile si de a gasi oamenii potriviti pentru fiecare sarcina.Americanii pun pe primul paln ceea ce ei numesc pozitia, adica activitatea de indeplinit, locul circuitul de operatii pe care trebuie sa le realizeze.In prezent, functionarii publici din S.U.A. se apropie de Europa Occidentala, dar statutul este totusi diferit.
De-a lungul anilor, functia publica in S.U.A. a suferit influenta serviciului civil engleysi, intr+o oarecare masura, organizarea functionarilor publici din alte tari. 
Multa vreme in S.U.A., au fost putini functionari-majoritatea serviciilor erau particulare. Mai mult, in 1820 s-a votat o lege prin care se prevedea ca ca durata in functie nu putea fi mai mare de 4 ani, deoarece se credea ca prin aceasta se asigura un control democratic asupra activitatii lor, supunandu-I unei reinnoiri a numirii, la un termen scurt de la investitura, apoi s-a instituit un sistem de rotatie a functiilor. In anul 1883, s-a creat o comisie a serviciului civil dupa modelul britanic. 
In secolul XX, numarul functionarilor publici a crescut foarte mult, ami ales cu planul New Deal si in timpul razboaielor mondiale. Astfel de la 131.000 de functionari in anul 1883 s-a ajuns la aproximativ 3.000.000 de functionari in anul 1984.
CLASIFICAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI IN S.U.A.
Functionarii administrativi se impart in:
o Functionari permanenti
o Functionari temporari
o Functionari intermitenti( pe timp partial)
Statutul lor este in mare parte stabilit prin lege, congresuls se intereseaza mult de functionari si a votat multe legi care ii privesc pe acestia.Nu exista un statut general al functii publice stabilit printr-o lege cadru.
Intre functionari trebuie sa distingem:
o Cei care sunt numiti de Senat cu acordul presedintelui
o Functionari numiti direct de presedinte sau un sef de serviciu, acestia din urma sunt considerati a fi cei mai importanti.
Functionarii obisnuiti sau clasificati care sunt recrutati dupa reguli precise ti sunt repartizati in diferite categorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarii Publici din SUA.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!