Functia Publica in Tarile UE

Cuprins referat Cum descarc?

I. Contextul istorci al formarii Uniunii Europene
II. Functia publica europeana - notiunea de functie publica europeana
III. Categorii de functionari publici europeni
IV. Drepturile si Obligatiunile
V. Concluzii
VI. Anexa
VII. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Cap.I. Contextul istorci al formarii Uniunii Europene
Incepand cu anul 1950, tarile europene decid sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, pentru a pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tarile vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Se dorea astfel sa se asigure o pace durabila la nivelul Europei. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Un rol important pentru apropierea statelor europene si pentru demararea procesului de integrare in acceptiunea lui actuala ii este atribuit lui Jean Monnet, datorita caruia s-au facut primele demersuri in scopul realizarii unei noi unitati europene.
La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Frantei lansa declaratia, inspirata de catre Jean Monnet, prin care propunea crearea unei piete a carbunelui si otelului, care sa fie condusa potrivit metodelor nationale ce implica o ruptura de schemele traditionale ale relatiilor dintre state. Realizarea acestei piete a fost un prim pas pe calea dezvoltarii pe care o cunoastem astazi pentru statele europene. Tratatul asupra Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului a fost semnat la Paris la 18 aprilie 1951 pentru o perioada de 50 de ani. Incheierea tratatului s-a realizat mult prea devreme pentru ca partile semnatare sa afirme cu convingere durabolitatea acestuia, insa institutiile constituite prin acest tratat au demonstrat o viziune noua asupra vietii internationale, in sensul urmaririi avantajelor individuale in procesul de realizare a interesului european comun.
Astfel in 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene numit si Tratatul Maastricht. Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana care are ca scop cresterea integrarii economice si intarirea cooperarii intre statele sale membre. Uniunea Europeana este intemeiata pe statul de drept. Cu alte cuvinte, toate actiunile pe care le intreprinde se bazeaza pe tratate, asupra carora au convenit toate statele membre, de comun acord, in mod voluntar si democratic. Aceste acorduri sunt obligatorii din punct de vedere juridic si stabilesc obiectivele UE in domeniile sale de activitate. 
Uniunea Europeana este un parteneriat economic si politic unic in lume, care reuneste astazi 27 de tari europene si acopera aproape tot continentul. Unul dintre obiectivele principale este promovarea drepturilor omului, pe plan intern si mondial. Demnitatea umana, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept si respectarea drepturilor omului sunt valorile principale ale Uniunii Europene.
Cap.II. Functia publica europeana - notiunea de functie publica europeana
Pe masura ce se extinde, Uniunea Europeana doreste ca institutiile europene sa fie mai transparente si mai democratice. Tratatul asupra Uniunii Europene consacra notiunea de transparenta aratand ca, ,,marcheaza o noua etapa in procesul de creare a unei uniuni tot mai stranse intre popoarele Europei, in care deciziile sunt luate in cel mai mare respect posibil fata de principiile deschiderii si al apropierii de cetateni" . In acest sens functia publica in institutiile si tarile Uniunii Europene devine din ce in ce mai importanta iar responsabilitatiile cresc proportional cu activitatile. ,,Functionarul public comunitar actioneaza conform dreptului si aplica regulile si procedurile inscrise in legislatia comunitara. El vegheaza in special ca deciziile care afecteaza drepturile si interesele persoanelor sa aiba o baza juridica iar continutul lor sa fie conform dreptului" 
Comunitatile europene reunesc personal cu pregatire diversa, a caror activitate se desfasoara in conformitate cu prevederile cuprinse in acte normative special adoptate. Aceste acte normative contureaza dreptul functiei publice europene, ramura de drept noua care a dobandit autonomie datorita interesului special acordat acestor norme juridice si datorita importantei domeniului de reglementare pentru intreaga activitate a uniunii.
Notiunea de functie publica europeana a intrat in limbajul fiecaruia dintre noi, fiind utilizata in doua sensuri diferite, in functie de contextul concret. Mai intai, in sensul cel mai larg al termenului, functia europeana desemneaza atat persoanele investite cu autoritate publica care lucreaza pentru o institutie sau un organism european dar si functionarii care desfasoara activitate in structurile administratiei publice pentru fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene. La randul lor, persoanele care lucreaza pentru institutii si organisme comunitare sunt fie functionari europeni (in sensul restrans al notiunii) fie agenti contractuali, adica personae care desfasoara activitate in baza unui contract de munca si nu sunt investite cu autoritate publica. Dobandirea calitatii de functionar comunitar este conditionata de existenta actului de numire emis de autoritatea competenta


Fisiere in arhiva (1):

  • Functia Publica in Tarile UE.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!