Federalism si Prezidentialism - Analiza Sistemului Administrativ Federal in Statele Unite

Cuprins referat Cum descarc?

I. Context 4
II. Administratia federala: echilibru intre puterea legislativa si puterea executiva 7
II.1 Congresul - puterea legislativa 8
II.2 Presedintele - puterea executiva 11
III. Concluzii 18
IV. Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul american se diferentiaza de restul sistemelor analizate prin conceperea prezidentialismul si federalismul sau. Cu obiectivul de a prezerva libertatea politica individuala, constituantii americani au proiectat multiple mecanisme de echilibru in distribuirea orizontala si verticala a puterii. In sfera teritoriala, guvernul federal s-ar ocupa, in principiu, de afacerile externe, de aparare, de politica monetara si de regularizarea comertului dintre state; guvernele statale s-ar ocupa de restul. in practica, aceasta separare de functii nu s-a desfasurat asa cum se credea, iar tensiunile intre centralizarea si descentralizarea sistemului s-au succedat in ultimele decenii.
Sistemul prezidentialist se caracterizeaza prin stricta diviziune de puteri intre puterea executiva, legislativa si cea judecatoreasca. Membrii guvernului nu pot sa apartina simultan Congresului, spre deosebire de ceea ce se intampla in sistemele parlamentare. Depind ierarhic de Presedinte, dar nu actioneaza ca organ colectiv, ci se relationeaza cu acesta prin intermediul contactelor bilaterale sau multilaterale. Ministerele nu implementeaza direct programele publice; aceasta este sarcina agentiilor. In ciuda diviziunii de puteri, atat Presedintele cat si Congresul influenteaza direct asupra agentiilor administrative, fara intermedierea ministerelor. Birocratia este supusa deci direct tensiunilor dintre puterea legislativa si cea executiva .
Relatiile dintre diferitele puteri trebuie incadrate in sanul unui Stat si al unei societati civile puternice. In realitate, notiunea de Stat, ca entitate care cuprinde toate nivelurile teritoriale de guvernare, formata din servanti permanenti, garanti ai interesului general, nu exista. In timp ce traditia autoritatii monarhice si a functionarilor statali configureaza regimurile europene, formarea Statelor Unite atragea dupa sine refuzul autoritatii centrale din Anglia, imperiul colonizator. Multi dintre primii colonizatori ai Americii de Nord fugeau de represiunea politica si religioasa a insulelor britanice. Acesti colonizatori cautau o organizare care sa le permita sa-si profeseze credintele religioase si sa exercite schimbul economic in libertate, fara controlul unui Stat puternic.
De aceea elitele americane au incercat sa creeze cel mai mic guvern posibil, debilitandu-1 cu o stricta diviziune de puteri si cu o structura federala .
I. Context
Principiul de libertate a inspirat democratia americana. Conceptia potrivit careia suveranitatea apartine poporului, transpusa din Europa in America a avut ca efect si ruperea lega!turilor spirituale intre colonisti si Coroana Britanica care pretindea prerogativele conducerii ca pe niste bunuri patrimoniale cuvenite de drept Monarhului. Se intelege ca aceasta convingere politica, abil infiltrata in constiinta publica, a constituit unul dintre fac!torii ideologici ai victoriei celor 13 colonii impotriva Angliei ex!primata prin adoptarea la 4 iulie 1776 a Declaratiei de Indepen-denta -- actul politic in care s-a consemnat nasterea unei noi natiuni si chintesenta unei noi filozofii asupra libertatii omului.
Odata castigata independenta, cele 13 colonii s-au confrun!tat cu un fenomen critic pentru unitatea noului stat, fapt ce a im!piedicat, o vreme, adoptarea unei pozitii comune fata de viitorul politic al acesteia. Este vorba de disparitia factorului politic ce unise pana atunci cele 13 colonii. Astfel, fiecare stat a inceput sa-si consolideze prin toate mijloacele independenta actionand separat de celelalte state. Cu acest prilej, s-a manifestat si o anu!mita rivalitate intre unele dintre fostele colonii. Acest fenomen a constituit unul dintre motivele organizarii confederale in 1777 si apoi federale a Statelor Unite si nu al unei organizari unitare a statului american. Potrivit ,,Articolelor Confederatiei si ale Uniunii Permanente" din 1777 prerogativele conducerii aface!rilor externe si ale apararii reveneau unui organism numit Congres, celelalte atributii de guvernare revenind statelor membre suve!rane.
Dupa zece ani de tentative centrifuge ale unor state, dar si de presiuni din partea altora in favoarea consolidarii unitati la Philadelphia, in anul 1787, Confederatia se transforma in fede!ratie. Reprezentantii statelor reuniti in Congres au adoptat la 17 septembrie 1787 cu 39 de vouri pentru, 5 abtineri, restul delega!tilor ostili federatiei parasind sala, Constitutia Statelor Unite ale Americii. A fost prima constitutic scrisa din istoria moderna a statelor lumii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Federalism si Prezidentialism - Analiza Sistemului Administrativ Federal in Statele Unite.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!