Evoluția nupțialității în România

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni de baza 2
a Nuptialitatea 
2. Indicatorii nuptialitatii 4
b Ratele nuptialitatii 
3. Evolutia comportamentului marital al populatiei Romaniei in 
secolul XX 7
4. Situatia comparativa pe medii (urban si rural) privind evoulutia nuptialitatii 12
5. Evolutia nuptialitatii populatiei rurale 13
6. BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

Nuptialitatea reprezinta un fenomen demografic principal care desemneaza multimea casatoriilor incheiate sau existente intr-o anumita perioada de timp determinata, de obicei un an calendaristic.
Analiza nuptialitatii prezinta o importanta deosebita in demografie pentru cunoasterea efectivului, structurii si repartitiei populatiei.
Cunoasterea nuptialitatii este data de 3 elemente principale:
- majoritatea nasterilor in tarile civilizate si cu o politica demografica normala se produc in cadrul casatoriei si sunt deci nasteri legitime, conjugale sau matrimoniale;
- casatoria este evenimentul de origine, pe linia caruia se inscriu nasterile in succesiunea lor;
- fertilitatea feminina are o determinare complexa, depinzand de starea de sanatate a celor doua persoane care se casatoresc, de varsta la casatorie si de durata casatoriei ca variabile cauzale.
Spre deosebire de alte fenomene demografice, studiul nuptialitatii este mai dificil si mai complex, mai ales sub trei aspecte.
In primul rand, conceptul de nuptialitate nu poate fi definit cu aceeasi precizie precum o nastere sau un deces. Poate fi vorba de o casatorie legala sau de uniuni consensuale fara o sanctionare juridica, dar cu implicatii importante din punct de vedere demografic. De aceea, compararea nuptialitatii intre diferite tari trebuie sa se faca cu precautie.
In al doilea rand, deoarece casatoriile sunt evenimente repetabile in viata unei persoane, o atentie deosebita se acorda in analiza primelor casatorii, desfacerii uniunii prin vaduvie sau prin divort si recasatoriilor.
In treilea rand, casatoria este un eveniment care se produce in prezenta a doua persoane de sex diferit, a doua unitati statistice care apartin unor subcolectivitati distincte. De asemenea, este dificil de corelat nuptialitatea masculina cu cea feminina si de aceea se recomanda a se studia acest fenomen separat pentru fiecare sex.
Casatoria reprezinta o conventie incheiata in mod legal pe baza unui act de stare civila (Certificat de casatorie in Romania) intre doua persoane de sex diferit, care cad de acord sa traiasca impreuna si sa intemeieze o familie.
Potrivit Codului familiei, casatoria este uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata cu respectarea dispozitiilor legale, in scopul intemeierii unei familii.
Casatoriile pot fi:
- civile, reglementate prin legislatia statului;
- religioase, incheiate prin biserica;
dupa datina, celebrate dupa traditiile locale sau tribale,fara a fi sanctionate juridic.
Cand instituirea uniunii celor doua persoane de sex diferi nu este insotita de nici o formalitate sau ceremonie se vorbeste de o uniune libera, uniune consensuala, concubinaj sau uniune nelegitima.
In cadrul studierii nuptialitatii deosebim mai multe fenomene:
- endogamia
- exogamia
- homogamia
- heterogamia.
Endogamia reprezinta autorizarea contractarii casatoriilor intre membrii aceleiasi comunitati (clan, trib, dar nu si intre membrii aceleiasi ginti, in zilele noastre, comunitatile izolate din punct de vedere geografic, social, religios, etc


Fisiere in arhiva (1):

 • Evolutia Nuptialitatii in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Jaba Elisabeta- Statistica, Editura 
2. Malthus T.R- Eseu asupra Populatiei, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1992
3. Virgil Sora - Demografie , Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985
4. Vlasceanu Mihaela - Dictionar de sociologie, Editura Babel,1998
www.insse.ro
www.prefecturabacau.ro
www.tineret-vrancea.ro 
www.univermed-cdgm.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!