Evoluția instituției șefului statului în istoria administrației publice romanești

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni Generale pag. 2
I. Evolutia institutiei sefului statului in Dacia pag. 3
II. Institutia sefului statului in Moldova, Tara Romaneasca
si Transilvania pag. 5
II. 1. Formarea Statelor Romane Centralizate pag. 5
II.3. Institutia Domniei in Tara Romaneasca si Moldova pag. 6
a. caracteristicile domniei pag. 6
b. atributiile domniei pag. 6 
II.4. Institutia Domniei in Transilvania pag. 8 
a. atributiile voievodului pag. 8
b. atributiile principelui pag. 9
III. Concluzii pag.10
Bibliografie pag.11


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni Generale
Studierea Istoriei Administratiei Publice Romanesti, are o importanta deosebita, care este relevata de anumite aspecte , cum ar fi :
- obiectul de studiu al disciplinei, face parte dint-o sfera mai larga de cercetare si anume , Istoria poporului si a statului roman; 
- prin studierea evolutiei istorice a institutiilor politice si administrative,a principalelor idei si structuri economice , este posibila o mai buna intelegere a sistemului de organizare administrativa si a economiei actuale;
- Istoria administratiei publice romanesti, evidentiaza caracterul national al sistemului economic si administrativ. 
- Istoria administrativa si economica a Romaniei , releva premisele Stiintei Administrative, avand in acelasi timp rolul pe care ,,Istoria statului si dreptului romanesc" sau ,,Dreptul roman" il au pentru Stiinta dreptului;
In abordarea studierii evolutiei istorice a sistemului administrativ si economic, se poate face urmatoarea periodizare :
- epoca antica, care poate fi delimitata intre epoca paleolitica si epoca fierului pe de o parte , iar cea de a doua perioada, denumita si perioada veche care se refera la statul geto-dac,respectiv Dacia - provincie romana;
- epoca feudala, care incepe de la parasirea Daciei de catre romani, pana la feudalismul romanesc ;
- epoca moderna ,reprezinta perioada cuprinsa intre 1821 si regimul antonescian;
- epoca contemporana, care cuprinde regimul comunist si perioada actuala de reinstaurare a unui regim democratic.
Societatea geto-dacica s-a dezvoltat de la constituirea si consolidarea unor uniuni de triburi, prin trecerea de la organizarea gentilica la cea politica, finalizandu-se sub domnia lui Burebista, care a reusit reunirea sub o conducere centralizata a tuturor uniunilor de triburi geto-dacice. 
I. Evolutia institutiei sefului statului in Dacia
In legatura cu forma de organizare a statului geto-dac, au fost exprimate mai multe puncte de vedere : - statul creat de Burebista era o monarhie, asemanatoare monarhiilor elenistice; - stat sclavagist incepator sau semi-sclavagist ;- monarhie sclavagista. 
Pentru exercitarea atributiilor, regele era ajutat de un consiliu format din sfetnici apropiati si executanti ai vointei sale, care primeau de la acesta diferite sarcini. Demnitarii erau recrutati din clasa aristocratica, ei se bucurau de stabilitate si erau organizati intr-un sistem ierarhizat:- institutia vice - regelui, dregatori insarcinati cu diferite atributii(militare, sociale s.a.), soli etc.
Daca cu privire la forma de stat exista punctele de vedere mentionate anterior, in cea ce priveste puterea in stat, toti specialistii sunt de acord ca intreaga putere era concentrata in mainile regelui, putere pe care acesta o dobandea de cele mai multe ori pe cale ereditara. In acelasi timp regele era seful suprem militar, judecator suprem si chiar mare preot.
In conducerea statului dac un rol deosebit il are marele preot, care uneori a avut si atributiile unui vice-rege, precum si puterea religioasa in general. Preotii detineau si calitatea de judecatori. 
Dupa campaniile militare desfasurate intre anii 101-106 e.n., in urma carora statul geto-dac a fost cucerit si transformat in provincie romana,organizarea provinciei a avut un caracter militar,fiind subordonata direct imparatului roman, iar conducerea acesteia era incredintata unui guvernator cu rang consular - legatus Augusti pro pretore- investit cu imperium , ceea ce presupune cumularea atributiilor de legiferare, administrative, militare, judecatoresti si financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Institutiei Sefului Statului in Istoria Administratiei Publice Romanesti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!