Euro - Avantaje și Dezavantaje

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Introducerea si evolutia monedei euro 2
1.1 Scurt istoric 2
1.2 Etape in introducerea monedei euro 3
Cap. 2 Implicatii ale adoptarii monedei euro 5
2.1 Avantajele economice ale monedei EURO 5
2.2 Dezavantajele monedei euro 13
Concluzii 18
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Introducerea si evolutia monedei euro
1.1 Scurt istoric
Euro este moneda unica utilizata in 17 state membre, care impreuna alcatuiesc zona euro. Uniunea Economica si Monetara (UEM) este cadrul politic si economic care sustine moneda euro si completeaza piata comuna.
Odata cu crearea UE, statele membre s-au concentrat pe infiintarea unei ,,piete comune" pentru comert. In timp, a devenit foarte clar faptul ca dezvoltarea si prosperitatea ulterioara ale pietei interne necesitau o cooperare economica si monetara mai stransa. Prin urmare, in 1991, statele membre au adoptat Tratatul privind Uniunea Europeana (Tratatul de la Maastricht) prin care s-a decis introducerea unei monede unice puternice si stabile pentru secolul XXI .
In mai 1998, a fost adoptata hotararea cu privire la primele state membre participante si viziunea a devenit realitate in 1999, cand a fost lansata moneda euro. Aceasta a aparut in buzunarele oamenilor sub forma de bancnote si monede la 1 ianuarie 2002. De atunci, alte cinci state membre au introdus moneda euro. 
Introducerea monedei euro. Aceasta valuta a fost introdusa la 1 ianuarie 1999 la miezul noptii, cand monedele nationale ale zonelor participante, atunci in numar de 11, au incetat sa mai existe ca parte intreaga si devin simple subdiviziuni ale monedei europene.
Grecia a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2001. Intrarea sa a fost avizata la 19 iunie 2000, cu ocazia Consiliului European de la Santa Maria de Feira din Portugalia. Grecia a fost deci a douasprazecea tara care a intrat in zona euro.
Cu toate acestea, biletele si piesele monedelor nationale au continuat sa fie utilizate in tarile lor pana la introducerea noilor bilete si monede la 1 ianuarie 2002. Unele dintre vechile valute si-au pastrat valoarea lor legala pana la data de 28 februarie 2002.
Datele de sfarsit de validitate a monedelor nationale variaza de la un stat la altul. Prima moneda care a disparut a fost marca germana, la 31 decembrie 2001 la miezul noptii; apoi la 28 februarie 2002, data la care toate monedele au incetat sa mai aiba valoare legala in statele lor respective.
Dar bancile centrale din statele zonei euro au continuat sa accepte bilete si piese ale vechilor monede, acest lucru intamplandu-se pana in prezent ( exemplu Franta pentru unele bilete are impus anul 2012) .
1.2 Etape in introducerea monedei euro
Euro este moneda unica adoptata pana in prezent de 17 state membre ale Uniunii Europene, care formeaza impreuna zona euro.
La momentul introducerii sale, in anul 1999, a reprezentat o etapa importanta pentru integrarea europeana. Astazi, peste 300 de milioane de cetateni europeni folosesc moneda euro.
Prima faza s-a derulat intre anii 1988 (2 mai) si 1999 (1 ianuarie). Aceasta a debutat printr-o reuniune a membrilor Uniunii Europene la Bruxelles, intalnire a carui scop a fost stabilirea participantilor la uniunea monetara, din cei 15 membrii la acea vreme.
Dupa ce s-au stabilit participantii, in cadrul aceleiasi faze a fost creata Banca Centrala Europeana la 1 iulie 1998; s-au finalizat ajustarile referitoare la sistemele legale nationale pentru adaptarea la o noua moneda. Tot in cadrul acestei faze a avut loc prima emisiune de bancnote si monede euro.
Cea de-a doua faza a inceput la 1 ianuarie 1999. Aceasta a debutat cu introducerea euro drept moneda oficiala in cele 11 state care formau la acea vreme zona euro. In cadrul acestei etape, moneda euro a existat doar sub forma ,,unitatii de cont", altfel spus, bancnotele si monedele nu erau in circulatie in forma fizica.
Euro a putut fi folosit de-a lungul acestei faze in toate operatiunile economice: cecuri personale, inregistrari electronice, declaratii bancare, situatii financiare, etc. In tot acest timp, orice persoana putea folosi euro drept unitate de cont, dar nu era si obligat sa o faca.
Pe parcursul celei de-a doua faze s-au derulat cateva evenimente majore. La 1 ianuarie 1999, ministrii de finante din tarile europene au luat hotararea de a bloca ratele de schimb intre moneda euro si cele 11 monede ale statelor participante, iar Banca Centrala Europeana a preluat prerogativele in domeniul politicii monetare, inlocuind astfel Institutul Monetar European. 1 ianuarie 1999 a insemnat de asemenea, trecerea celor 11 banci centrale prezente in cadrul zonei euro in subordinea Bancii Centrale Europene.
A treia si ultima faza a debutat la 1 ianurarie 2002 si a semnificat introducerea in circulatie a bancnotelor si monedelor euro. In cadrul acesteia, monedele nationale au circulat in paralele cu moneda unica, cetatenii putand realiza tranzactii financiare atat cu moneda euro cat si cu cele nationale. Pe parcurs, Banca Centrala Europeana a retras treptat din circulatie monedele nationale ale statelor participante la uniune .


Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - Avantaje si Dezavantaje.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!