Etica si Coruptie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de etica. Ce reprezinta etica?
2. Notiunea de coruptie. Ce reprezinta coruptia?
3. Infractiuni de coruptie
3.1 Darea de mita
3.2 Luarea de mita
3.3 Primirea de foloase necuvenite
3.4 Traficul de influenta
4. Clasificarea faptelor de coruptie
5. Formele coruptiei
6. Efectele coruptiei
7. Cauze actuale care favorizeaza coruptia in sfera administratiei publice
8. Combaterea coruptiei. Masuri si recomandari


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de etica
Notiunea de etica provine de la cuvantul grecesc ethos (obicei, morav, caracter). Initial, prin acest termen se concepea locul unde se poate trai, casa, locuinta, vizuine, cuiburi. Aceasta notiunea de etica are acelasi inteles cu cea de morala, ele au aceeasi provenienta in latina ca si in greaca veche.
Conceptul de morala se refera la un anumit cod social, la un ansamblu de reguli carora trebuie sa ne supunem pentru a fi admisi intr-o societate data.
Exista si cateva definitii ale eticii:
o Etica reprezinta un set de reguli care definesc ceea ce este drept si gresit in conduita noastra;
o Etica este stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala;
o Etica este o disciplina filosofica prin traditia sau prin istoria ei exterioara, deoarece gandirea etica s-a cristalizat in cadrul conceptiei filosofice generale;
o Alegerile morale facute de indivizi in relatiile lor cu ceilalti
Cu toate ca functionarul public are tot ce-i trebuie - Statut, Cod de conduita, Regulament privind organizarea si dezvoltarea carierei, Reglementari privind salarizarea, Agentie Nationala a functionarilor publici - realitatea de zi cu zi este cu totul altfel; ne arata o administratie publica cu un amestec eterogen de profesionisti si oameni care plimba hartii sau care nu fac altceva decat sa-i incurce pe altii.
2. Notiunea de coruptie
Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pana in prezent unul dintre cele mai grave si mai raspandite comportamente ale unor persoane cu functii de raspundere, este o afirmatie ce nu suscita indoiala.
Coruptia inseamna folosirea abuziva de catre o persoana a functiei de intermediar sau de decizie pe care o indeplineste, pentru a acorda celui care corupe sau comunitatii de interese pe care acesta o reprezinta, un avantaj economic sau administrativ, in schimbul unei sume de bani, a unor cadouri, a unor deplasari, excursii, concedii sau distractii sau a primirii unor proprietati. Tot coruptie inseamna si folosirea de catre o persoana a functiei sau pozitiei sale sociale pentru a eluda sau evita indeplinirea unor norme sau proceduri normale la obtinerea in folosul ei a unor avantaje materiale sau a unor functii profesionale sau administrative. 
Coruptia este un fenomen social grav, cu forme variate si complexe, manifestate pana la cele mai inalte niveluri ale societatii ce are o amploare deosebita.
Ea reprezinta o amenintare majora pentru democratie, constituind o negare a drepturilor omului si o incalcare a principiilor democratice, pentru echitatea sociala si pentru justitie, erodand principiile unei administratii eficiente, punand in pericol stabilitatea si credibilitatea institutiilor statului si a reprezentantilor acestora, cat si pentru dezvoltarea economica si sociala.
In momentul de fata coruptia constituie unul dintre subiectele principale de discutie in orice domeniu si la orice nivel, reprezentand una dintre cele mai mari provocari ale lumii contemporane. 
Lupta pentru combaterea coruptiei a devenit o problema serioasa, cu cat aceasta se extinde foarte repede, cuprinzand, mai intai, cateva sectoare, cateva domenii si apoi intreaga societate, devenind un stil de viata, un labirint din care nu se mai poate iesi, o mentalitate. 
Cu privire la Romania, trecerea la democratie a fost umbrita de multe scandaluri de coruptie. La alegerile generale din 1996 a fost inclus un program de lupta impotriva coruptiei in programul politic al multor partide deoarece coruptia ajunsese sa fie considerata drept caracteristica a economiei de piata. 
Dobrinoiu V. sustine ca: ,,in esenta coruptia reprezinta un abuz de putere in scopul obtinerii de avantaje materiale sau alte foloase (onoruri, titluri, publicitate, exonerare de raspundere)". 
,, Dictionarul explicativ al limbii romane" reda o latura social- morala a termenului de coruptie, reprezentand : ,,o stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie" .
Sensul cel mai apropiat pe intelesul oamenilor este insa acela prin care se exprima incalcarea cu buna stiinta de catre reprezentantii unor institutii ale statului, investite cu autoritate, din diverse domenii (economic, politic, administrativ, legislativ, justitie, educatie), a normelor pe care sunt obligati sa le apere, in schimbul obtinerii unor foloase materiale sau avantaje de orice fel.
In domeniul administratiei publice, subiectii actelor de coruptie sunt functionarii publici, carora li se acorda permanent sau provizoriu, prin numire, prin alegere sau in virtutea unei insarcinari, anumite drepturi si obligatii, in vederea exercitarii functiilor intr-un serviciu public sau intr-o alta institutie. In ultimul timp, se pot observa tot mai multe articole in diferite ziare care fac referiri la coruptia din randul functionarilor publici, ceea ce il determina pe cetatean sa creada ca nu exista standarde de conduita in randul acestei categorii.
Acel sentiment de nesiguranta, dificultatea promovarii si nivelurile scazute ale compensatiilor financiare, privatizarea unor servicii, reducerea dimensiunilor aparatului birocratic, redefinirea in permanenta a atributiilor ministerelor si agentiilor au un impact adesea negativ asupra functionarilor publici si, in cazurile cele mai grave, ii determina sa cedeze tentatiilor coruptiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Coruptie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!