Etica si Abuz de Putere

Cuprins referat Cum descarc?

I. Etica. Aspecte specifice 4
II. Etica in Administratia Publica 6
III. Abuzul de putere 8
3.1.Puterea - forme si modalitati de exercitare abuziva 8
3.2.Abuzul de putere 19
3.2.1.Abuzul de putere in Administartia publica 19
3.2.2 Abuzul de putere in sectorul privat 21
IV. Exemplificare 25
4.1.Abuzul de putere nesanctionat 25
4.2.Abuz de putere la Primaria din Salonta: agricultorii, pusi sa adune impozitele 30
4.3.Filipescu, acuzat ca abuzeaza de putere in relatia cu politia olteniteana 31
V. Concluzii 32
VI. Bibliografie 34


Extras din referat Cum descarc?

I. Etica. Aspecte specifice
Ce inseamna oare "drept", "corect" si "just"? Ce inteleg oamenii de afaceri, managerii sau angajatii prin acestea? Le percep oare diferit in lumea afacerilor, fata de viata de zi cu zi? Aceste notiuni, si intrebari totodata, tind sa devina astazi tot mai importante, pe masura evolutiei economice globale, a concurentei, a tehnologiilor. Si aceasta deoarece deciziile din viata economica afecteaza atat de multi oameni care, practic, nu au nici un control asupra acestora.
Sensul cuvintelor "drept", "corect" si "just" isi gaseste determinarea in ceea ce numim etica. Caci a fi etic inseamna a trai intr-un anumit mod, este un fel de a te comporta in viata, adica a actiona drept, corect si just.
Utilizarea termenilor de etica si morala reprezinta subiectul a diverse conventionalisme, iar fiecare autor, epoca sau curent filosofic il utilizeaza in diferite moduri. Nu putem defini etica izolat de termenul "morala". Etica si morala sunt strans relationate dar nu in sensul originii etimologice.
Conceptul de morala se refera la un anumit cod social, la un ansamblu de reguli carora trebuie sa ne supunem pentru a fi admisi intr-o societate data. El evoca interventia unei autoritati traditionale, adesea religioase," capabile sa ne indice ce trebuie facut sau evitat. Intr-o societate culturala dezintegrata, individualista, cuvantul moral poate produce neincredere" .
Etica, conform dictionarelor, simbolizeaza stiinta binelui si a raului. Intrebarea este de unde stim ce este bine si ce este rau? Fara indoiala, fiecare individ percepe binele si raul intr-un anumit fel, raportandu-se la conduita celorlalti: sunt lucruri care se fac si lucruri care nu se fac. Este insa mai dificil sa te analizezi pe tine insuti decat sa-i critici pe ceilalti. Poate de aceea etica este considerata o stiinta care ne ajuta sa cunoastem omul, comportamentul sau si societatea in ansamblul ei. Etica reprezinta faptul real care exista in mentalitatea unor persoane, reprezinta un ansamblu de norme de stiut/cunoscut, principii si motive pe care un subiect le-a realizat si stabilit ca o linie directoare a propriei conduite.
Stiinta eticii are un dublu caracter, respectiv: analitic (se preocupa de cauzele actiunilor noastre) si normativ (ne spune ce avem de facut). Insa, fara sa fie o stiinta descriptiva (nu ne indica cum sa facem), este o stiinta practica, este orientata spre actiune: se invata din practic. De aceea, se foloseste adesea si conceptul de etica aplicata, prin care intelegem "analiza din punct de vedere moral a unor situatii concrete din practica sociala sau profesionala in vederea luarii unor decizii" .
Etica este, poate, cea mai buna reclama pe care o organizatie, firma sau institutie publica si-o poate face. Parerea multor specialisti - printre care si Peter Drucker - este ca nu exista o diferenta intre etica din viata de zi cu zi si cea din domeniul afacerilor. Un om deschis si generos, un ambitios, un mincinos sau un intrigant se comporta la fel la locul de munca si in afara lui. Totusi, in conditiile exercitarii responsabilitatilor profesionale, este necesara o abordare particulara a eticii.
In primul rand, deciziile si comportamentul unui individ care poarta responsabilitatea unui grup de munca sunt diferite de cele pe care le presupun relatiile interpersonale cu prietenii sau familia. In cadrul organizatiei, actiunile fiecarui individ sunt dependente si de actiunile altora, iar rezultatele comportamentului sau se rasfrang asupra mai multor persoane (din interiorul sau din afara organizatiei). De aceea, in afaceri nimic nu poate fi considerat bun sau rau in totalitate si chiar si aprecierile "intermediare" sunt foarte greu de facut. Poate din acest motiv mai exista oameni care cred ca morala nu are nimic in comun cu afacerile.
In al doilea rand, complexitatea relatiilor economice din societatea contemporana si multitudinea canalelor de comunicatie ingreuneaza asigurarea unei transparente a eticii. Rezultatele actiunii unui agent economic se raspandesc intr-o sfera mult mai larg decat poate el sa controleze. Devine astfel posibil ca o buna intentie a sa sa aiba efecte negative nedorite si imposibil de prevazut.
In al treilea rand, dupa ce in ultimele decenii a fost acceptata si inteleasa si responsabilitatea sociala a intreprinderii, pe langa cea economica, sunt depuse eforturi si se fac presiuni de catre numeroase organizatii, asociatii sau chiar guverne pentru ca intreprinderile sa constientizeze responsabilitatea ecologica pe care o au. Astfel, comportamentul etic al organizatiei capata noi dimensiuni, o data cu cresterea responsabilitatii sale.
A vorbi despre etica - in politica, administratie publica, economie, la nivel de organizatie, este astazi la moda, chiar daca nu reprezinta o noutate. Cu toate acestea, se manifesta o lipsa de evidenta a eticii in aceste domenii. Drept consecinta avem nevoie de constientizare a influentei negative a comportamentelor neetice asupra perfoemantei angajatilor si asupra performantei organizatiei pe ansamblu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Abuz de Putere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!