Etica în Administrația Publică

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I.Aspecte specifice ale notiunii de etica 3
1.1.Continutul notiunii de etica 3
1.2.Functiile eticii 4
1.3.Deontologia in institutiile publice.Etica profesionala 5
1.4.Etica in administratia publica.Aspecte specifice 6
Capitolul II. Sectorul public invadat de coruptie 10
2.1 Notiuni generale ale coruptiei 10
2.2 Clasificarea fenomenelor asimilate coruptiei 11
2.3 Coruptia in Romania 14
2.3.1 Coruptia in domeniul sanatatii in Romania 15
2.3.2 Coruptia in sistemul de invatamant din Romania 18
2.3.3 Coruptia din sistemul institutional din Romania 20
Capitolul III. Metode si mijloace de prevenire si combatere a coruptiei 
22
3.1. Prevenirea coruptiei 22
3.1.1. Codurile de conduita - mijloc de prevenire a coruptiei 23
3.2. Combaterea coruptiei 24
3.2.1. Metode si mijloace juridice de combatere a coruptiei 26
Concluzii 30
Bibliografie 31


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I.
Aspecte specifice ale notiunii de etica
1.1.Continutul notiunii de etica
,,Etica se confrunta cu ce este bine si ce este rau. Este un cod de reguli nescrise care ne guverneaza in atitudinea fata de ceilalti." Marea majoritate a oamenilor se conduc in viata dupa ceea ce am putea numi morala sociala conventionala sau de aparenta. Avem nevoie de etica pentru ca oricine are nevoie de un set de reguli dupa care sa-si conduca viata si sa-si directioneze actiunile, reguli care sa-i spuna daca ceea ce face este corect sau incorect, moral sau imoral, aprobat sau dezaprobat.
Samuel C.Certo considera ca ,,Etica este preocuparea noastra pentru un comportament bun, obligatia noastra de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe cea a altor oameni". Cel mai vechi sens dat termenului de etica (de origine greaca) consta in conceptul de locuinta sau loc unde se locuia. Ulterior, ea a inceput sa consemneze natura stabila a unui sau altui fenomen, obicei, caracter, etc. 
Cuvantul grecesc ethika inglobeaza dispozitia omului in viata sper o anumita directie, caracterul sau, obiceiul si morala. Am putea considera ca fiind ,,modul sau forma de viata" in sensul profund al semnificatiei. Etica reprezinta faptul real care exista in mentalitatea unor persoane,reprezinta un ansamblu de norme de stiut/cunoscut, principii si motive pe care un subiect le-a realizat si stabilit ca o linie directoare a propriei conduite.
Notiunea de etica de foloseste uneori impropriu cu acelasi inteles cu cea de morala, deoarece acestea au aceeasi provenienta in latina ca si in greaca veche, fac trimitere la obiceiurile, moravurile unei societati, principiile morale ale acesteia sau la stiinta ei. Asadar, etica este o stiinta filozofica ce studiaza morala ca una din cele mai importante laturi ale existentei umane si sociale, esenta, natura si structura moralei, este o sfera a cunoasterii, o traditie intelectuala, iar morala sau moralitatea este ceea ce studiaza etica, obiectul ei. 
Intre principiile eticii universale regasim:
o Drepturile celorlalti sunt la fel de importante ca si ale noastre;
o Datoria de a nu face rau celorlalti atata timp cat se poate evita aceasta;
o Datoria de a ajuta pe ceilalti atunci cand este posibil.
1.2.Functiile eticii
De obicei, sunt elucidate in literatura de specialitate urmatoarele functii ale eticii: functia cognitiva, functia normativa, functia persuasiva si functia educativa.
o Functia cognitiva este functia principala in sensul ca celelalte functii nu se pot realiza adecvat decit cu conditia realizari ei.
o Aceasta functie s-a materializat de-al lungul timpurilor si se poate realiza pe trepte succesive: descriptiva, analitico-sintetica si explicativa.
Treapta descriptiva ne ofera un inceput de sistematizare a datelor vietii morale. Ea s-a realizat si se realizeaza in principal prin elaborarea unor tipologii si studii ale structurii si dezvoltarii caracterelor.
Treapta analitico-sintetica presupune o analiza a conexiunilor interne si externe ale diferitelor fenomene morale prin trei pasi.Primul pas consta in analiza fenomenului moral ca fenomen global si descopera urmatoarele componente intriseci ale moralei: normele, constiinta, manifestarea, aprecierea, valorile, relatiile, adica toate componentele care au o semnificatie morala specifica. Al doilea pas il constituie analiza fiecaruia dintre momente. Mai departe, al treilea pas presupune drumul invers al analizei, sinteza ce reprezinta o analiza progresiva - in extensiune si adancime-si selectiva.
Treapta explicativa echivaleaza cu dezvoltarea factorilor cauzali sau generatori ai moralei: factori care explica geneza, structura, functiile morale, tipurile fundamentale de morala, progresul moral si perspectivele acestui progres. 
o Functia normativa sau axiologica a eticii nu rezida in crearea de norme, intrucat normele morale nu pot fi decretate asa cum sunt decretate normele juridice de catre legiuitor, ele se cristalizeaza in viata reala a colectivitatilor. Daca e vorba de elaborarea unor coduri morale, trebuie facuta precizarea ca aceasta elaborare consta intr-o explicatie si sistematizare a unor norme elaborate deja spontan si incipient in sfera vietii si experientei morale.
o Functia persuasiva este o functie de convingere. Insa este necesar sa remarcam ca functia in cauza se realizeaza in forma ei optima de la bun inceput in discursul etic, in si prin realizarea primelor doua functii, cea cognitiva si cea normativa. Inainte de a se constitui ca functie a discursului etic persuasiunea este prezenta in sfera concreta a vietii morale, deoarece opinia publica recurge spontan la toate procedeele indicate, incat discursul etic este, din acest unghi de vedere, o expresie teoretizata a opiniei publice, iar autorul discursului un reprezentat sau un mandatar al ei.
o Functia educativa a eticii a fost dezvaluita inca din antichitate de Platon si Aristotel. Pentru Platon, cunoasterea binelui are un efect nemijlocit educativ, ea antreneaza direct respectul si practicarea lui, iar pentru Aristotel, cunoasterea binelui nu antreneaza direct si respectarea sau practicarea lui, deoarece exista atatia oameni care stiu ce trebuie sa faca, si totusi nu fac ceea ce trebuie sa faca. Dupa Arisotel, moralitatea indivizilor are doua izvoare: pe de o parte, cunoasterea binelui, si, pe de alta parte, experienta repetata si fixata in obisnuinta.
1.3.Deontologia in institutiile publice. Etica profesionala.
Notiunea de deontologie, intr-un sens mai restrans, desemneaza un ansamblu de reguli considerate esentiale in cadrul unei profesii. De aceea, de multe ori vorbim de etica profesionala in sens de deontologie. Referindu-se astfel la domeniul mass-media, Claude-Jean Bertrand defineste astfel deontologia presupune ansamblul de principii si reguli, rezultate din practicarea profesiei, stabilite de preferinta in colaborare cu utilizatorii, in scopul de a raspunde mai bine nevoilor diverselor categorii de populatie".
Jaques Leprette si Henri Pigeat considera ca deontologia reprezinta ,,o stiinta aplicata a indatoriilor si conduitelor", care ,,a trebuit sa preia stafeta atunci cand dreptul nu furnizeaza normele, ori le furnizeaza in mod contradictoriu si le lasa deschise interpretarii. Legea poate formula un set de delicte care pot fi comise, dar dincolo de acestea incepe un vast domeniu al libertatilor neprecizate, deschise unor interpretari diferite.
Insistenta deontologilor asupra importantei regulilor sau constrangerilor morale este intemeiata pe convingerea ca evitarea raului constituie principala, daca nu chiar singura responsabilitate a individului in calitatea sa de subiect moral, precum si convingerea ca sta in puterea omului sa aspire si sa reuseasca acest lucru, cu conditia unui efort rezonabil si sincer. Putem fi siguri de succes daca evitam anumite lucruri precise si cunoscute inainte de a ne implica in acele situatii care presuspun deliberare si actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Administratia Publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!