E-Guvernarea in Estonia

Extras din referat Cum descarc?

1. E-Guvernarea in Estonia. Introducere
Guvernarea electronica presupune folosite tehnologiei infformatiei si comunicatiilor in procesul de guvernare pentru a oferi servicii publice pentru a imbunatati eficienta si managemntului si pentru a promova valorile si mecanismele democratice precum si reglemetarea unui cadru care faciliteaza initiativele de informare intensive si favorizeaza societatea bazata pe cunoastere.
Istoria e-guvernarii in Estonia dateaza din anii 1990. In 1998 a fost creat un portal pe internet numit "Site-ul Central al Statului Estonia" (Estonian State Web Centre). Acesta continea link-uri catre site-urile tuturor institutiilor guvernamentalesi toata lumea avea acces la acestea. Odata cu dezvoltarea serviciilor de internet, domeniul "riik.ee" a devenit o parte integranta a e-guvernarii in Estonia si simbolul Estoniei pe internet. 
In august 2000, Guvernul Estoniei, a schimat reuniunile in Cabinet in sesiuni informatizate folosind un sistem de documente bazat pe web. Sistemul utilizat impreuna cu semnaturile digitale, elimina necesitatea de a trimite o multime de documente intre ministere pentru consultare. Ofera posibilitatea ministrilor de a participa la sesiune din orice locatie. Sistemul, creat de companiile de IT din Estonia, economiseste aproximativ 192.000 de euro pe an in cheltuielile pentru hartie si copiere.
Dezvoltarea sectorului public de e-servicii in Estonia poate fi descris prin urmatoarele evenimente principale si proiecte de dezvoltare: 
1991 - Internet bazat pe sevicii de e-mail si Sistemul de Stiri pe Internet (Internet News System) ; 
1994 - Site- ul Guvernului ;
1996 - Prima baza de date disponibila pe internet "Riigi Teataja" ;
1998 - Site ul official al statului Estonia http://www.gov.ee ;
1999 - Baza de date Persoane/Institutii http://www.riik.ee/ab ;
2000 - 2001 - Sesiunea ministerelor guvernului Estoniei utilizand sistemul informational;
2000 - 2001 - Programul National de Dezvoltare a Bazei de date "X-road" ;
2000 - 2001 - "Eu decid azi" (I Decide Today http://tom.riik.ee/) ; 
2000 - 2001 - Server public pentru institutii guvernamentale mici http://ats.riik.ee/ ;
2002 - 2005 - Dezvoltarea e-alegeri;
2007- La data de 4 Martie 2007, Estonia este prima tara din lume care sustine alegerile nationale generale cu posibilitatea de a vota pe internet. Un total de 30.725 de cetateni folosesc aceasta optiune pentru a exprima optinea lor;
2008 - In august 2008 antreprenorii au fost invitati sa-si activeze adresele de e-mail pe Portalul e-guvernarii (eGovernment Portal - www.eesti.ee ) pentru a evita furtul de identitate a companiei si pntru a-l detecta atunci cand acesta apare. In ianuarie 2008 Estonia inregistreaza 3.6mil de semnaturi digitale doar intr-o saptamana.
2009 - In august 2009, cele mai mari companii din domeniul TIC din Estonia au instituit Fundatia de dezvoltare a conexiunilor in banda larga in Estonia, al carei obiectiv este de a dezvolta, pana lasfarsitul anului 2015, o infrastructura de baza a retelei cu banda larga in zonele rurale din Estonia.
2010 - In ianuarie 2010 un sistem digital pentru prescriptii este lansat in Estonia, eliberand pacientii de grija ca ar putea pierde sau uita retelel pe support de hartie si reducand considerabil timpul pe care il pierd medicii si farmacistii cu retetele.
Mai jos sunt descrise cateva dintre principalele provocari ale dezvoltarii serviciilor de e-guvernare in Estonia. Potrivit expertului in, IT Ivar Tallo, viziunea politica si strategia sunt necesare, urmate de partea tehnica, dupa care urmeaza aplicarea tehnica. In acelasi timp increderea in guvernare este necesara. Acestlucru a fost dobandit ca urmare a transparentei, publicarea informatiilor pe internet, numerele de telefon ale ministrilor si salariilor oficialilor guvernamentali. Siim Kallas sustine,ca si alti experti, ca unul dintre obstacolele intalnite in implementarea e-guvernarii a fost neadaptarea publicului la schimbare, teama de tehnologie , disponibilitatea limitata si inertia agentiilor de stat.
Principalele dificultati si provocari in dezvoltarea e-guvernarii pot fi: 
o Legislatia : aceasta este depasita odata cu dezvoltarea serviciilor. Legislatia determina separatia intre institutie/institytie, stat/cetatean etc. Procesul de elaborare a legislatie presupune timp, absenta sau reglementari aplicate tarziu sau pentru o perioada limitata de timp a impiedicat adeseara punerea in aplicare a solutiilor TIC necesare. Prin urmare,imbunatatirea legislatiei este necesara, prin Politica de Informare, baze de date si noi prioritati.
o Accesul cetatenilor. Oamenii , in special cei de la sate au dificulati in accesarea serviciilor publice. Semnaturile digitale sunt aceeptate greu. De aceea, stabilirea unor puncte publice de internet se dovedeste a fi foarte utila.
o E-Guvernarea. Cele mai multe baze de date nu sunt orientate spre folosinta. Bazele de date ale institutiilor sunt adesea separate. Adresele, clasificatoarele, standardele de securitate uneori lipsesc. Principala provocare este de a crea baze de date orientate spre utilizare.
o Tehnologia si standardele. Standardele de calitate pentru proiectele IT din sectorul public nu sunt suficente. Standarde de calitate si audit pentru proiectele IT din sectorul public trebuie sa fie stabilite.
o Finantarea. Este dificil sa monitorizezi eficienta finantarii. Provocarea este de a gestiona finantarea proiectelor IT prin intermediul fondurilor structural ale U.E si monitorizarea proiectelor pe termen lung. 
2. Legslatia in domeniul e-guvernarii
Legislatia in domeniul IT din Estonia elaborata si adaptata permanent. O baza aditionala este stabilita prin urmatoarele documente : Principiile Politicii Informationale a Estoniei (Principles of Estonian Information Policy 1998-2004) si Planul de actiune a politicii informationale a Estoniei (Action Plan of Estonian Information Policy (1998-2006).
Tabelul 1. Legislatia cu privire la Tehnologia Informatiei din Estonia
Nume Data adoptarii
Legea Arhivelor 25.03.1998
Legea Radiodifuzarii 19.05.1994
Legea Drepturilor de Autor 06.01.2000
Legea privind transmisia prin cablu 31.05.2001
Legea Cetateniei (Citizenship Act) 19.01.1995
Legea privind protectia consumatorilor 15.12.1993
Legea obligatiilor contractuale si necontractuale 26.01.2001
Legea bazelor de date 12.03.1997
Legea semnaturii digitale 08.03.2000
Legea comunicarii electronice 08.12.2004
Legea Oficialitatii Statisticilor 11.07.1997
Legea privind protectia datelor personale 12.06.1996


Fisiere in arhiva (1):

  • E-Guvernarea in Estonia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!