Drept Administrativ

Cuprins referat Cum descarc?

1. Rolul si importanta consiliului local
2. Constituirea consiliului local
3. Organizarea consiliului local
3.1. Alegerea viceprimarului
3.2. Comisiile de specialitate
3.3. Presedintii comisilor 
3.4. Secretarii comisiilor
3.5. Alte dispozitii
4. Functionarea consiliului local
4.1. Desfasurarea sedintelor
4.2. Procedura de vot
5. Intrebari, interpelari, petitii si informarea consilierilor locali
5.1. Dizolvarea consiliului local
5.2. Sanctiuni


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
ROLUL SI IMPORTANTA CONSILIULUI LOCAL 
Administratia de stat ca fenomen apare odata cu statul. Se poate spune ca si in statul sclavagist administratiei de stat i se aplicau anumite reguli de drept, care aveau menirea sa asigure indeplinirea functiilor statului. Dar, despre o adevarata administratie de stat se poate vorbi numai in Dacia romana. 
Dreptul roman aplicat in dacia a constituit un puternic factor de evolutie si dezvoltare. 
In Evul Mediu obiceiul pamantesc, formandu-se in cadrul obstilor teritoriale, a cuprins si reglementari privind raporturile administrative, insa abia Regulamentele Organice marcheaza aparitia statului modern.
Principiul separatiei puterilor in stat a devenit o dogma a democratiilor si garantia esentiala a securitatii individului in raport cu puterea. Suveranitatea ,,acea putere de vointa si de comandament" se realizeaza prin functia legislativa, functia executiva si functia judecatoreasca.
Intr-un stat de drept valorile publice se exprima in legi de catre puterea legiuitoare, punerea in executare a legilor apartine puterii executive, iar solutionarea conflictelor care pot aparea in societate este atributul puterii judecatoresti.
In acesta lucrare vom aborda punerea in executare a legiilor, atribut ce apartine puterii executive, in speta vom vorbi despre autoritatile administratiei publice locale, respective despre consiliul local, ca autoritati deliberative.
Legea nr.215/2001, modificata prin Legea 141/2004 reglementeaza regimul general al autonomiei locale, precum si organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice locale. Conform Legii 215/2001 administratia publica in unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit.
Consiliul local infaptuieste administratia publica pe baza principiilor consacrate in Constitutia Romaniei, si functioneaza in conditiile legii administratiei publice locale.
Consiliul local ca autoritate deliberativa a administratiei publice locale, coordoneaza activitatea institutiilor subordinate bugetului local si a celor date prin lege in subordine in vederea realizarii serviciilor publice de interes local si in raporturile sale cu acestea isi exercita atributiile pe baza principiilor autonomiei, legalitatii si colaborarii in rezolvarea problemelor comune.
CAPITOLUL II
CONSTITUIREA CONSILIULUI LOCAL
In baza Legii nr. 215/2001, consiliile locale sunt compuse din consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conditiile reglementarilor privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Consiliile locale se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, conform Legii nr.67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
Numarul membrilor fiecarui consiliu se stabileste prin ordin al prefectului in functie de populatia comunei sau orasului, raportata la Institutul National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului in curs.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Local - Organizare si Functionare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!