Documentatiile de Amenajare a Teritoriului si Urbanism

Cuprins referat Cum descarc?

Documentatiile de amenajare a teritoriului 3
1. Planul de amenajare a teritoriului national 3
2. Planul de amenajare a teritoriului zonal 4
3. Planurile de amenajare a teritoriului judetean 4
Documentatiile de urbanism 4
1. Planul urbansitic general si regulamentul local de urbanism 4
2. Planul urbanistic zonal 5
3. Planul urbanistic de detaliu 6
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Din punct de vedere al nivelurilor teritoriale, domeniul urbanismului porneste de la scara unei parcele (conform reglementarilor in vigoare, cea mai mica parcela construibila trebuie sa aiba minim 150 mp), continua cu zone din cadrul unei localitati, cu localitati si teritorii administrative de baza (pentru care se elaboreaza planul urbanistic general - PUG) si trece in sfera de activitati specifice amenajarii teritoriului atunci cand sunt grupate mai multe teritorii administrative de baza, un judet sau mai multe judete si in fine, teritoriul national in ansamblul lui.
La nivel de parcela solutiile urbanistice sunt prezentate in planul urbanistic de detaliu - PUD si se rezuma la aspecte de confruntare volumetrica si spatiala.
Prin intermediul planului urbanistic zonal - PUZ sunt rezolvate probleme la scara unor parti de localitate (sau de teritoriu, cand este vorba de cuprinderea de noi zone de de dezvoltare in intravilan). 
Pentru tot teritoriul administrativ al unui oras sau al unei comune se intocmeste planul urbanistic general, iar pentru mai multe comune, sau orase vecine se poate intocmi un plan de amenajare a teritoriului zonal (PATZ).
Asadar, documentatiile pe baza carora se poate desfasura activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism, se impart in doua mari categorii:
a) documentatii de amenajare a teritoriului (planuri de amenajare a teritoriului);
b) documentatii de urbanism (planuri si regulamente de urbanism);
Documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism cuprind prevederi cu caracter director si prevederi cu caracter de reglementare. Prevederile cu caracter director, intalnite exclusiv in documentatiile de amenajare a teritoriului, stabilesc strategiile si directiile principale de evolutie a unui teritoriu, national, zonal sau local 
Prevederile cu caracter de reglementare, cuprinse in documentatiile de urbanism, stabilesc reguli care se aplica pana la nivelul unei parcele cadastrale. Aceste prevederi constituie elemente de fundamentare obligatorii, necesare eliberarii certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire, desfiintare si functionare 
Documentatiile de amenajare a teritoriului (planurile de amenajare a teritoriului) sunt:
1. Planul de amenajare a teritoriului national (PATN) reprezinta ansamblul de documentatii cu caracter de sinteza care stabileste strategii, prevederi si masuri care determina dimensiunile, sensul si prioritatile dezvoltarii in cadrul teritoriului Romaniei. Are caracter director si cuprinde o viziune globala a dezvoltarii in perspectiva a tarii. Se elibereaza pe sectiuni , la nivelul intregii tari, pe activitati sectoriale.
2. Planul de amenajare a teritoriului zonal (PATZ) se elaboreaza pentru parti din teritoriul national - teritorii grupate intr-o zona cu caracteristici comune geografice, istorice, economice sau de alta natura care cuprind in intregime sau partial teritoriul administrativ al mai multor judete. Acestea au caracter director si cuprind o viziune globala asupra dezvoltarii tuturor activitatilor sectoriale de pe teritoriul ce face obiectul PATZ.
Principalul scop al acestei categorii de documentatii este cooperarea intre teritorii cu administratori diferiti, dar cu interese comune in amenajarea teritoriului.
La nivelul teritoriilor judetene si supra-judetene, in general nu se mai pune problema reglementarilor, ci doar al aspectelor cu caracter strategic si pe termen mediu si lung ale dezvoltarii spatiale si economice. Pentru aceste niveluri teritoriale se elaboreaza planul de amenajare a teritoriului judetean (PATJ) sau planul de amenajare a teritoriului zonal regional (PATZR). Acestea se situeaza exclusiv in sfera planificarii.
3. Planurile de amenajare a teritoriului judetean (PATJ) au caracter director si reprezinta expresia spatiala a programului de dezvoltare socio-economica a judetului. Acest plan se coreleaza cu PATN, PATZ, cu programe guvernamentale sectoriale, precum si cu alte programe de dezvoltare.
Prevedrile PATJ devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului si de urbanism care le detaliaza. Fiecare judet trebuie sa detina propriul PATJ pe care il va reactualiza periodic, la 5-10 ani, in functie de politicile si programele de dezvoltare ale judetului.
Documentatiile de urbanism se refera la localitatile rurale si urbane, constituind elemente de fundamentare obligatorii pentru eliberarea certificatelor de urbanism. Aceste documentatii reglementeaza utilizarea terenurilor si conditiilor de ocupare a acestora cu constrcuctii, transpunand propunerile cuprinse in PATN, PATZ si PATJ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Documentatiile de Amenajare a Teritoriului si Urbanism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!