Democratia si Puterea Birocratica

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I .. 2
Elucidarea termenului de democratie .. 2

CAPITOLUL II .. 4
Elucidarea termenului de birocratie .. 4
Birocratismul si toalitarismul .. 8

CAPITOLUL III .. 11
Viziunea teoretica asupra birocratiei .. 11
Teoria marxista clasica-birocratia ca patura sociala .. 12
Birocratia occidentala conform revizuirii teorii marxiste .. 14
Modelul lui Weber .. 15

CAPITOLUL IV .. 16
Modelul birocratic si realitatea politica si sociala .. 16
Modelul ca tip si relatie a aministratiei publice .. 16

CAPITOLUL V .. 19
Interrelatiile birocratie-democratie intr-un stat de drept .. 19
Concluzii proprii .. 21


Extras din referat Cum descarc?

Birocratismul si totalitarismul

"Birocratia. O dificultate pentru oricare solutie." - H. Samuel

Birocratia si metodele birocratice sunt foarte vechi si trebuie sa fie prezente in aparatele administrative ale fiecarui guvern a carui suveranitate se intinde pe o suprafata mare. Faraonii din Egiptul antic si imparatii Chinei au construit imense masini birocratice, si la fel au facut si ceilalti conducatori. Feudalismul medieval a reprezentat o incercare de a organiza guvernarea unor largi teritorii fara birocrati si fara metode birocratice. Aceste incercari au esuat lamentabil. A rezultat o dezintegrare completa a unitatii politice, ducand la anarhie. Lorzii feudali, la origine fiind oficiali si supusi autoritatii guvernarii centrale, au devenit teoretic printi independenti, luptandu-se unul cu celalalt aproape incontinuu si sfidandu-l pe rege, curtea si legile. Din secolul al XV-lea, principala sarcina a regilor europeni a fost sa tina in frau aroganta vasalilor. Statul modern este construit pe ruinele feudalismului. El a inlocuit suprematia multimii de printi si conti marunti cu managementul birocratic al afacerilor publice.
In fruntea acestei evolutii s-au aflat regii Frantei. Alexis de Tocqueville a aratat cum regii Bourboni au dorit neincetat sa aboleasca autonomia vasalilor puternici si a grupurilor oligarhice ale aristocratilor. In acest sens, Revolutia Franceza a desavarsit ceea ce chiar regii incepusera. A eliminat bunul plac al regilor, a facut ca legea sa fie suprema in domeniul administrativ si a restrictionat scopul afacerilor supuse judecatii discretionare a oficialilor. Nu a indepartat managementul birocratic, ci numai l-a pus pe baze legale si constitutionale. Sistemul administrativ din secolul al XIX-lea din Franta a fost o incercare de a imblanzi prin lege, pe cat posibil, arbitraritatea birocratilor. A servit drept model pentru alte natiuni liberale - din afara sistemului legislativ anglo-saxon - care doreau sa realizeze legi, sa legalizeze la cel mai inalt nivel conducerea administratiei civile.
Nu este suficient cunoscut faptul ca sistemul administrativ prusac, atat de admirat de sustinatorii omnipotentei guvernului, la inceputurile sale nu era nimic altceva decat o imitatie a institutiilor franceze. Frederick al II-lea, ,,Marele" rege, a importat din Franta nu numai metodele, ci si personalul necesar pentru executarea lor. El a inmanat administrarea impozitelor si vamilor unui personal importat, format din cateva sute de birocrati francezi. El a numit un francez in functia de Director General al Postei si un alt francez in functia de Presedinte al Academiei. Prusacii din secolul al XVIII-lea aveau mai multe motive sa numeasca birocratismul ne-prusac decat au americanii din zilele noastre sa-l numeasca ne-american. 
Tehnica legala a activitatii administrative in tarile din sistemul legislativ anglo-saxon era foarte diferita de cea folosita in tarile Europei continentale. Atat britanicii, cat si americanii erau pe deplin convinsi ca sistemul lor le asigura cea mai eficienta protectie impotriva abuzurilor arbitraritatii administrative. In orice caz, experienta ultimelor decenii a evidentiat clar ca nici o precautie legala nu este destul de puternica pentru a rezista unei tendinte sustinuta de o ideologie puternica. Popularele idei despre interventia statului in afaceri si despre socialism au subminat barajele construite de douazeci de generatii de anglo-saxoni impotriva invaziei regulii arbitrare. Multi intelectuali si numerosi alegatori organizati in grupuri de presiune ale fermierilor si ale fortei de munca au discreditat sistemul traditional american de guvernare, numindu-l ,,plutocratic", si tanjeau dupa adoptarea metodelor rusesti, care nu ofereau individului nici un fel de protectie impotriva puterii discretionare a autoritatilor.
Totalitarismul este mult mai mult decat o simpla birocratie. Inseamna subordonarea intregii vieti, a muncii si a timpului liber ale fiecarui individ ordinelor celor aflati la putere si in birouri. Inseamna transformarea omului intr-o rotita din masina atotputernica de constrangere si de agresiune. El obliga individul sa renunte la orice activitate cu care statul nu este de acord. Nu admite nici un fel de exprimare a dezacordului. Inseamna transformarea societatii intr-o armata in care se munceste si care este strict disciplinata - asa cum spun sustinatorii socialismului - sau intr-un penitenciar - asa cum spun cei care sunt impotriva. In orice caz, radicala rupere de vechiul mod de viata face ca natiunile sa se agate de trecut. Nu inseamna numai intoarcerea omenirii la despotismul oriental, in care, asa cum a observat Hegel, numai un om este liber, ceilalti fiind sclavi, pentru ca acei regi asiatici nu interveneau in rutina zilnica a supusilor lor. Pentru fermieri, crescatorii de vite si pentru artizani a fost lasat un domeniu de activitate in care nu erau deranjati de regi si de cei din jurul lor. Ei se bucurau de o oarecare autonomie in gospodariile si in familiile lor. Cu totul altfel stau lucrurile cu socialismul modern. Este totalitar in sensul strict al cuvantului. El tine individul in frau de la nastere pana in mormant. In orice clipa a vietii, ,,tovarasul" trebuie sa se supuna in intregime ordinelor emise de autoritatea suprema. Statul este si gardianul, si seful sau. Statul ii stabileste munca, dieta si placerile. Statul ii spune ce sa gandeasca si in ce sa creada.
Birocratia este instrumentul pentru executarea acestor planuri. Dar oamenii sunt nedrepti cand invinuiesc birocratul pentru viciile sistemului. Vina nu este a barbatilor si femeilor care sunt in oficii si birouri. Si ei sunt victimele noului mod de viata ca si ceilalti. Sistemul este rau, si nu oamenii din subordinea lui. Un stat nu poate exista fara birouri si metode birocratice. Si cum cooperarea sociala nu poate functiona fara guvern civil, o parte a birocratiei este indispensabila. Ceea ce detesta oamenii nu este birocratismul ca atare, ci intruziunea birocratiei in toate sferele vietii si activitatii umane. Lupta impotriva abuzurilor birocratiei este in fond o revolta impotriva dictaturii totalitare. Este gresit sa etichetam lupta pentru libertate si democratie drept o lupta impotriva birocratiei.
Fara indoiala ca exista substanta in plangerea generala impotriva procedeelor si metodelor birocratice. Pentru ca erorile lor sunt semnul defectelor esentiale ale oricarui sistem socialist sau totalitar. In investigarea problemei birocratiei, trebuie, in final, sa descoperim de ce utopia socialista este cu totul impracticabila si de ce trebuie, atunci cand este pusa in practica, sa aiba ca rezultat nu numai saracirea tuturor, ci si dezintegrarea cooperarii sociale - deci, haosul. De aceea studiul birocratiei este un bun inceput pentru studierea ambelor sisteme de organizare sociala, capitalismul si socialismul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Democratia si Puterea Birocratica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!