Decizia Administrativa-Executarea

Extras din referat Cum descarc?

Decizia este definita ca un act esential al conducerii pentru rezolvarea unei probleme date, care se infaptuieste prin alegerea constienta, din mai multe variante de actiune posibile, a aceleia care permite utilizarea rationala a resurselor umane, materiale, financiare si informationale in vederea scopului vizat, cu cea mai ridicata eficienta economico-sociala.
Particularizand, decizia administrativa reprezinta procesul rational de alegere a unei variante decizionale, din mai multe posibile, in vederea realizarii unui obiectiv al administratiei publice, proces infaptuit prin manifestarea de vointa a persoanelor sau organelor administratiei publice.
Decizia administrativa prezinta anumite particularitati, printre care cele mai relevante sunt:
- decizia administrtiva este un proces complex, de durata care necesita un volum mare de munca, cercetari directe si o ampla documentare; cu toate ca are un caracter complex, esenta sa consta in satisfacerea cerintelor cetatenilor caracterizate printr-un puternic dinamism. 
- decizia administrativa are un caracter social -politic deoarece obiectivele urmarite sunt stabilite de puterea politica.
- decizia administrativa se caracterizeaza prin diversitate, dar mai ales printr-un grad sporit de dificultate, intrucat utilizeaza informatii din surse interne si externe, uneori greu de cuantificat.
- decizia constituie rezultatul activitatii mai multor persoane, de aceea una din trasaturile deciziei administrative este colegialitatea, care asigura impersonalitatea si anonimatul actiunii administrative.
- decizia administrativa este avizata de una sau mai multe persoane, care raspund de legalitatea si realismul deciziei.
- in cadrul procesului decizional, decidentii au o autonomie relativa datorita cadrului normativ in care se desfasoara activitatile publice.
Pentru ca decizia administrativa sa asigure realizarea cu maximum de eficienta a scopului propus, este necesar sa raspunda unor cerinte, dintre care cele mai importante sunt considerate:
a. sa fie fundamentata stiintific, juridic si social; fundamentarea stiintifica a deciziei asigura inlaturarea practicismului, rutinei, improvizatiei, subiectivismului.De asemenea, se impune ca orice decizie sa fie in conformitate cu cerintele generale ale cetatenilor, ale legislatiei in vigoare si sa fie create toate conditiile in vederea transpunerii in practica.
b. sa fie rezultatul echipei manageriale si sa stimuleze initiativa cetatenilor;
c. sa fie pragmatica si simpla; orice decizie trebuie sa aiba o utilitate practica.Simplitatea deciziei prezinta importanta intrucat creste operativitatea in procesul executiei, iar decidentii actioneaza in timp util.
d. sa fie oportuna;
e. sa aiba caracter sistemic; decizia administrativa va fi integrata in sistemul deciziilor adoptate anterior, evitandu-se in acest fel suprapunerile si contradictiile dintre diferite decizii.
Sistemul decizional reprezinta componenta cea mai activa, cu cel mai mare impact asupra activitatilor administratiei publice.Luarea si executarea deciziilor reprezinta unul dintre scopurile fundamentale al oricarei institutii publice.Cu ajutorul deciziilor se stabilesc obiectivele si modalitatile de realizare a acestora, se contureaza programele, se armonizeaza actiunile si comportamentele executantilor, se adopta perfectionarile necesare pentru desfasurarea activitatilor administrative.
Procesul decizional administrativ reprezinta intregul complex de operatii care conduce la alegerea solutiei optime destinata rezolvarii problemei ce formeaza obiectul deciziei, precum si transmiterea si controlul implementarii acesteia. 
Pe temeiul cercetarii diferitelor opinii exprimate in literatura de specialitate cu privire la etapele procesului decizional, selectand din ele opinii comune si mai ales cele esentiale, privit sistemic, se constata trei subsisteme, si anume:
1. Subsistemul elaborarii deciziei care include:
- initierea proiectului de decizie(identificarea problemei);
- pregatirea proiectului de decizie(determinarea obiectivului, documentarea, analiza materialului si elaborarea proiectului);
- evaluarea variantelor proiectului de decizie si deliberarea.
2. Subsistemul adoptarii deciziei.
3. Subsistemul realizarii deciziei care cuprinde:
- implementarea deciziei;
- controlul si/sau monitorizarea deciziei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decizia Administrativa-Executarea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!