Cultura Organizationala

Extras din referat Cum descarc?

Cultura organizationala reprezinta unul din conceptele importante care s-au afirmat recent si a capatat o importanta deosebita, schimband modul de gandire a cercetatorilor, profesorilor, managerilor si a specialistilor din toata lumea. Acest interes a crescut exponential, ca urmare a presiunilor venite din interiorul si exteriorul organizatiilor, presiuni ce solicitau o cunoastere mai buna si o amplificare a competitivitatii organizatiilor si componentilor acestora pentru a reusi sa supravietuiasca si sa se dezvolte in noile conditii. 
Cadrul conceptual al culturii organizationale isi are radacinile in situatiile sociale, in antropologie, sociologie, psihologie sociala si comportamentul organizatiei. Specialistii din aceste domenii au descris cultura ca fiind o componenta de baza a unei societati.
Termenul ,,cultura" provine din antropologie. El a fost utilizat pentru a reprezenta intr-un, sens foarte larg, elementele fizice si spirituale pe care o anumita colectivitate umana le-a transmis de la o generatie la alta.
In ,,American Heritage Dictionary" cultura este definita ca fiind ,,totalitatea credintelor, valorilor, comportamentelor, institutiilor si alte rezultate ale gandirii si muncii umane, ce sunt transmise social in cadrul unei colectivitati". ,,Webster's New Collegiate Dictionary" defineste cultura organizationala ca fiind ,,un model de integrare a comportamentului uman ce include modalitati de gandire, limbaj, actiune cat si artefacturi, si care depinde de capacitatea umana cu privire la procesele de invatare si transmitere a cunostintelor catre generatiile urmatoare.
Ouchi defineste cultura organizationala ca ,,un set de simboluri, ceremonii si mituri ce comunica credintele si valorile de baza ale organizatiei membrilor sai" . 
Peters si Waterman considera cultura organizationala ca ,,un set coerent si dominant de valori impartasite, transmise prin mijloace simbolice precum povesti, mituri, legende, sloganuri, anecdote, povestioare" . 
Andre Laurent (INSEAD) considera ca, ,,cultura unei organizatii reflecta prezumtiile despre clientii, angajatii, misiunea, produsele acesteia, prezumtii care au functionat bine in trecut si care au fost translatate in atitudini, comportamente, asteptari, despre ceea ce este legitim, despre modalitatile dorite de gandire si actiune" .
Ovidiu Nicolescu considera ca, ,,cultura organizationala rezida in ansamblul valorilor, credintelor, aspiratiilor, asteptarilor si comportamentelor conturate in decursul timpului in fiecare organizatie, care predomina in cadrul sau si care ii conditioneaza direct si indirect functionalitatea si performantele" .
Unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai cercetarii in domeniul culturii nationale si internationale, Geert Hofstede spune ca, ,,cultura organizationala reprezinta totalitatea valorilor, simbolurilor, ritualurilor, ceremoniilor, miturilor, atitudinilor si comportamentelor ce sunt dominante intr-o organizatie, sunt transmise generatiilor urmatoare ca fiind modul normal de a gandi, simti si actiona si care au o influenta determinanta asupra rezultatelor si evolutiei acesteia" .
Cultura organizationala reprezinta un cadru important care-i prefigureaza salariatului ce este acceptat si ce nu in organizatia respectiva. Modul de comportament al sefilor, colegilor, reprezinta repere substantiale fata de care un salariat nou raporteaza atat propriile asteptari, cat si ideile, atitudinile ce i s-au declarat in mod formal ca ar trebui urmate.
Functiile culturii organizationale
o Cultura organizationala contribuie la dezvoltarea relatiilor firmei cu stakeholderii acesteia
o Cultura organizationala realizeaza interfata dintre cultura nationala si cea individuala
o Cultura organizationala modeleaza identitatea individuala si cea de grup
o Cultura organizationala asigura sentimentul de apartenenta la o colectivitate specifica
o Cultura organizationala este un determinant major al comportamentului membrilor unei organizatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!