Coruptia - O Problema a Serviciilor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1.Ce este coruptia ? 3
2.Trasaturile fenomenului de coruptie 5
3.Clasificarea faptelor de coruptie 7
4.Cauzele fenomenului de coruptie. Masuri necesare pentru prevenirea
si combaterea acestora 9
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1.Ce este coruptia?
Cu o istorie de mii de ani incepand inca din antichitate,coruptia reprezinta unul dintre modelele comportamentale dintre cele mai rare,dar in acelasi timp foarte raspandite in cadrul functionarilor oficiali sau reprezentantilor aceleiasi comunitati.
Pentru prima oara,in 1975 prin rezolutia 3514 Adunarea generala a Natiunilor Unite a abordat chestiunea practicilor corupte in tranzactiile comerciale internationale si ca urmare au fost adoptate o serie de alte masuri de catre organismele internationale in legatura cu acest subiect.
In Romania, coruptia nu este un produs nou al relatiilor sociale si economice aparute dupa anul 1989,ea a existat si in timpul regimului totalitar,aspect care-i conferea elemente de continuitate in evolutia sa.
Coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, coruptia este foarte frecvent intalnita in societate si este deosebit de grava deoarece favorizeaza interesele unor particulari, mai ales in aria economica, afectand interesele colective prin: insusirea, deturnarea si folosirea resurselor publice in interes personal, ocuparea unor functii publice prin relatii preferentiale, incheierea unor tranzactii prin eludarea normelor morale si legale.
Coruptia vizeaza un ansamblu de activitati imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu functii de conducere sau care exercita un rol public, ci si de diverse grupuri si organizatii, publice sau private, in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrangere, santaj, inselaciune, mituire, cumparare, intimidare.
Printre cauzele care favorizeaza aparitia coruptiei se regasesc si: slabirea autoritatii statului datorita ineficientei institutiilor acestuia, degradarea nivelului de trai al indivizilor, lipsa unor valori sociale insotita de alterarea respectarii principiilor morale, lipsa unei reforme la nivelul institutional si legislativ care sa fie in concordanta cu conditiile socio-economice.
Fapte asimilate fenomenului de coruptie
In acest sens, legea distinge trei categorii de fapte assimilate fenomenului de coruptie:
1. Infractiunile de coruptie propriu-zise
-luarea de mita(fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin sau accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori de a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor inadatoriri)
-darea de mita(promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase care nu i se cuvin, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri)
-traficul de influenta ( primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persona care are influenta sau sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa face ori sa nu face un act ce intra in atributiile sale de serviciile.
2.Infractiunile asimilate coruptiei sunt specifice unor domenii de activitate precum cel financiar-bancar si de natura de a aduce faptuitorului foloase necuvenite.
-stabilirea unei valori diminuate a bunurilor apartinand agentilor economic la care statul sau o autoritate a administratiei publice este actionar;
-acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor contractuale ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante;
-utilizarea creditelor sau a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate;
-indeplinirea unei insarcinari, intermedierea sau inlesnirea efectuarii unor operatiuni comerciale sau financiare de catre persoana insarcinata cu supravegherea , controlul sau lichidarea unui agent economic privat sau participarea cu capital la agent economic ;
-efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii finaciare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Coruptia, O Problema a Serviciilor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!