Controlul Public - Curtea de Conturi a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Inainte de toate se pun intrebarile: ,,Ce este controlul public?", ,,De ce este necesar un control public financiar?" si apoi sa vedem in ce context si cu ce scop s-a infiintat Curtea de Conturi a Romaniei.
Controlul, conform Dictionarului eciclopedic, reprezinta verificarea permanenta, periodica sau inopinanta, facuta intr-un anumit domeniu, cel public in acest caz, cu scopul de a cunoaste realitatile si modul cum se desfasoara activitatea in acest domeniu spre a preintampina sau lichida eventualele lipsuri si a imbunatati actitivatea.
Scopul principal al controlului este acela de a preveni abaterile si faptele cauzatoare de prejudicii, de a asigura integritatea patrimoniului si respectarea legalitatii si contribuie la cresterea eficacitatii si eficientei.
Controlul financiar public, reprezinta o componenta a controlului economic si are ca obiectivitate cunosterea de catre stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare publice, modul de realizare si cheltuire a banului public, urmareste asigurarea si consolidarea echilibrului financiar, asigurarea eficientei economico-financiare, dezvoltarea economiei nationale. 
Vorbind despre istoria controlului financiar, prima institutie independenta de control, Curtea de Control a Frantei, a fost intemeiata de Napoleon I in 1807. 
Pe melagurile noastre primele atestari documentare despre preocupari in domeniul controlul finantelor publice sunt localizate la curtea domnitorului Matei basarab in anul 1652. Mult mai tarziu ia fiinta Ministerul Controlului, precursorul Inaltei Curti de Conturi a Romaniei. 
Institutie de origine constitutionala, Curtea de Conturi a Romaniei reia o veche traditie existenta in tara noastra in materie de control specializat.
Curtea de Conturi a Romaniei - inceputuri
Curtea de Conturi a fost infiintata in ianuarie 1864 sub denumirea de ,,Inalta Curte de Conturi" si era insarcinata cu ,,cercetarea si hotararea socotelilor atingatoare de veniturile tezaurului, casieriilor generale din judete, ale regiilor si ale administratiilor contributiilor indirecte, precum si cu incheierea societatilor atingatoare de cheltuieli facute de catre toti agentii compatibili". 
Art. 116 din Constitutia din 1866 (publicata in Monitorul Oficial nr.142 din 13 iulie 1866) prevede ca "pentru toata Romania este o singura Curte de Conturi".
Respectiva lege de infiintare a fost elaborata potrivit conceptiei moderne la acel moment in tarile avansate ale Europei, inspirandu-se din sistemul francez la legiferarea controlului post-faptic si din cel belgian la stabilirea modalitatilor de alegere si numire a membrilor Curtii. 
Ideea controlarii finatelor publice nu a fost o noutate in acea perioada. Inca din momentul in care statele, conduse de principi, au avut un sistem de venituri si cheltuieli, a aparut nevoie de a controla gestionarea acestor resurse. Insa, acest control nu a fost organizat si institutionalizat, ci a fost un ritual de putere cu scopul de a-l acoperi de domnitor, intr-o perioada in care nu exista o conceptie clara despre finantele publice, iar separarea puterilor in stat, si a atributiilor lor, nu era clara. 
In secolul al XIX-lea incepe sa se redefinesca raporturile dintre stat si societate. Daca in perioada anterioara prevalase ideea ca statul este o extensie a puterii monarhului, acum incepe sa se afirme tot mai mult ideea ca statul ar trebui sa fie o emanatie a natiunii, responsabil fata de institutii reprezentand natiunea. Unul dintre cele mai importante aspecte care au influentat infiintarea acestei institutii, a fost legat de locul ei in raport cu celelalte puteri ale statului. Era foarte important in ce relatie se afla cu Guvernul si Parlamentul pentru a putea fi evitata situatia in care, in jocul intereselor politice, sa devina un instrument.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Public - Curtea de Conturi a Romaniei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!