Continutul Procesului Decizional intr-o Institutie Publica - Primaria Comunei Valea Seaca

Extras din referat Cum descarc?

In acceptiunea de institutie, administratia este considerata o structura de functionare, o forma de organizare sau chiar o organizatie sociala, deci o entitate sau un complex de entitati publice, care constituie aparatul administrativ public. Administratia privita ca institutie are trasaturi proprii, care ii determina functiunea ( notiunea de functiune fiind utilizata in sensul de misiune sociala ) si ii modeleaza structura. 
In acelasi timp, administratia statului are si misiunea de a educa si convinge oamenii de avantajele ordinii sociale existente - la a carei mentinere ea contribuie - si de legitimitatea actiunilor sale.
Ca institutie, administratia publica se defineste nu numai prin functiunea pe care o indeplineste in sociatate, dar si prin organizarea sa juridica si materiala. Sub cel din urma aspect, administratia este aparatul de stat care se prezinta sub forma unei ierarhii de functionari publici, executanti a unor activitati, si supusi unei discipline identice.
Decizia este un element esential al managementului, considerate de unii autori - cel mai important instrument specific de exprimare, iar de numerosi alti autori - insasi esenta actului de conducere, oricum, decizia constituie piesa de rezistenta a managementului, expresia sa cea mai activa, cea mai dinamica, prin care isi exercita in mod plenar functiile.
Decizia reprezinta capacitatea oamenilor cu anumite responsabilitati de a lua hotarari in toate problemele ce intra in sfera de competenta. Decizia este un proces dinamic, care are ca obiectiv alegerea constienta din mai multe posibilitati, respectiv din mai multe variante, a unei linii de actiune in vederea atingerii unui scop avut aprioric in vedere cu o eficienta economica si sociala cat mai mare ( maxim posibila ) 
INITIEREA PROIECTULUI DE DECIZIE
Atunci cand se cerceteaza geneza unei decizii administrative, este greu de precizat originea sa si functionarii sau organele care au determinat initierea sa. Dupa adoptarea deciziei, faza initierii proiectului apartine trecutului. De aceea pentru a gasi originea unei decizii importante, uneori trebuie efectuata o ,,calatorie in trecut'', care inseamna ca administratia a constientizat existenta unei probleme care trebuie rezolvata. Initiativa poate apartine organelor legislative sau celor administrative ierarhic superioare, organeloar emitente sau celor subordonate, arganizatiilor nonguvernamentale.
Datorita stagnarii apelor pe platforma drumului in zonele de palier care au ca efect diminuarea capacitatii portante a patului drumului, ducand la formarea de fagase care fac acest drum impracticabil, adaugand ca in anotimpul ploios si in perioadele de inghet-dezghet circulatia pe acest drum este intrerupta, primarul Comunei Valea-Seaca propune Consiliului Local consolidare si modernizarea a drumurilor D.C. 126 si D.C. 127 din Comuna Valea-Seaca, jud. Iasi.
PREGATIREA PROIECTULUI DE DECIZIE
Reprezinta cea mai importanta faza a procesului decizional si poate avea loc atat in cadrul unui proces de grup, fie ca activitate individuala a managerului.
In aceasta faza este precizat continutul deciziei, fapt care influienteaza strategia si mijloacele concrete de actiune, in vederea realizarii unui anumit scop; ca atare ea se desfasoara pe mai multe erape :
a) determinarea obiectivului deciziei
Definirea scopului (obiectivului) deciziei este un element important al procesului decizional. Ea se realizeaza fie prin precizarea unui obiectiv bine definit, care trebuie indeplinit, fie prin formularea unei probleme de rezolvat, care urmareste astfel un anume scop.
Avand in vedere interesul public local in baza art. 38 alin.1( j ) din legea 215/2001 scopul proiectului este de modernizarea a drumului comunal care face legatura intre localitatea Topile si drumul judetean DJ 208 Pascani - Lespezi, iar prin acesta cu localitatea Valea-Seaca, centru administrative al comunei si municipiul Pascani, astfel incat sa fie practicabil in orice


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Procesului Decizional intr-o Institutie Publica - Primaria Comunei Valea Seaca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!