Contestația în Anulare și Revizuirea - Căi Extraordinare de Atac

Extras din referat

Contestatia in anulare si revizuirea sunt cai extraordinare de atac ce pot fi exercitate numai in conditii exceptionale, strict prevazute de lege, impotriva hotararilor irevocabile.
1. Contestatia in anulare
,,Este o cale de atac ce poate fi folosita de parti, in mod exceptional, impotriva hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile (aceste hotarari sunt acelea ce nu mai pot fi atacate nici cu apel, nici cu recurs. La sfarsitul hotararii se observa ca exista mentiunea "irevocabila")." 
Alt autor defineste contestatia in anulare ca fiind ,,o cale extraordinara de atac, de retractare, prin care se cere insesi instantei ce a pronuntat hotararea atacata, in cazurile si in conditiile prevazute de lege, sa isi desfiinteze propria hotarare si sa procedeze la o noua judecata" .
Contestatia in anulare mai este definita si ca fiind ,,o cale de atac extraordinara, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, indreptata impotriva hotararilor judecatoresti irevocabile date cu incalcarea anumitor norme de procedura sau gresite din cauza unor inadvertente de ordin formal". 
Codul de procedura civila reglementeaza doua categorii de contestatii in anulare: contestatia in anulare obisnuita sau de drept comun (art. 317) si contestatia in anulare speciala (art. 318) . Acestea se deosebesc prin conditiile de admisibilitate, precum si pentru motivele pentru care pot fi introduse. Celelalte dispozitii cuprinse in art. 319 - 321 Cod procedura civila sunt aplicabile ambelor categorii de contestatii in anulare, cu exceptia prevederilor referitoare la depunerea intampinarii, depunere care este obligatorie.
In contestatia in anulare partile se numesc contestator si intimat. Contestator poate fi numai persoana care a figurat ca parte in hotararea atacata, persoanele carora partile le-au transmis calitatea lor procesuala, precum si procurorul , chiar daca nu a participat la judecarea cauzei in care s-a pronuntat hotararea atacata.
Contestatia in anulare, potrivit art. 319 alin. (2) Cod proc. civ. se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la momentul la care cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea propririi.
Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.
Cererea de contestatie in anulare trebuie sa cuprinda numele si domiciliul contestatorului si al intimatului, hotararea ce se ataca (individualizata prin numarul acesteia, instanta care a pronuntat-o, data pronuntarii si numarul dosarului), motivarea in drept si in fapt, eventualele mijloace de proba si semnatura. Lipsa acesteia din urma va atrage anularea cererii numai daca, atunci cand se observa faptul, partea, in sedinta, ori daca a fost lipsa in sedinta urmatoare, nu semneaza cererea. Cand cererea este facuta prin reprezentant, se va mentiona aceasta imprejurare si se va alatura dovada imputernicirii, insa daca instanta constata lipsa acesteia, poate sa acorde un termen pentru acoperirea ei, iar daca inauntrul termenului acordat lipsa nu se acopera, se va anula cererea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contestatia in Anulare si Revizuirea - Cai Extraordinare de Atac.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!