Consiliul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Consiliul Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de Consiliul de Ministri, nu are echivalent in lume; este atat o institutie cu functii colective in cadrul Uniunii cat si o creatie a guvernelor membre. In principiu si de drept exista doar un singur Consiliu, investit sa ia decizii in orice chestiune. Reunite in cadrul Consiliului, statele membre legifereaza, fixeaza obiectivele politicilor, coordoneaza politicile nationale si reglementeaza diferendele ce exista intre ele sau intre ele si alte institutii.
In cea mai mare parte Consiliul negociaza asupra propunerilor de actiune ale Uniunii Europene si foarte adesea face acest lucru in baza unui proiect inaintat de Comisie. Uneori, Consiliul instiinteaza Comisia in avans asupra oportunitatii unui proiect intr-un domeniu anume. In cele mai multe dintre subiectele in care Comisia a fost autorul initial al proiectelor, Parlamentul European este acuma colegiuitor impreuna cu Consiliul.
Consiliul Uniunii Europene prezinta caracteristicile unei organizatii, uneori, supranationale, alteori interguvernamentale. Comisia si Parlamentul European joaca un rol periferic iar Consiliul insusi se ocupa mai mult de propria agenda-CFSP (Common Foreign and Security Policy) si JHA (Justitie si Afaceri interne) sunt exemple elocvente.
Lucrarile Consiliului sunt conduse de presedintia acestuia. Acest Consiliu este compus din reprezentatii fiecarui stat membru la nivel ministerial care pot angaja responsabilitatea statelor membre din care fac parte.
Consiliul Uniunii Europene este format din 345 de membri (pana la 1 ianuarie 2007, Consiliul UE este format din 321 de membri) repartizati dupa cum urmeaza:
Ponderea voturilor in cadrul Consiliului Uniunii Europene
State Locuri State Locuri State Locuri
Germania 29 Portugalia 12 Lituania 7
Regatul Unit 29 Cehia 12 Letonia 4
Franta 29 Ungaria 12 Slovenia 4
Italia 29 Suedia 10 Luxemburg 4
Spania 27 Austria 10 Estonia 4
Polonia 27 Bulgaria 10 Cipru 4
Romania 14 Danemarca 7 
Olanda 13 Finlanda 7 Malta 3
Belgia 12 Slovacia 7 
TOTAL 
345
Grecia 12 Irlanda 7 
Ca in cazul Parlamentului European, numarul de voturi alocate statelor membre este direct proportional cu marimea teritoriului si cu numarul populatiei. 
Atributiile Consiliului Uniunii Europene
In baza Tratatului de constituire a Comunitatii Europene, Consiliul are urmatoarele atributii:
o Este organismul legislativ al Comunitatii in rezolvarea unei game largi de probleme comunitare, exercitand aceasta putere legislativa impreuna cu Parlamentul European;
o Coordoneaza politica economica generala a statelor membre;
o Incheie, in numele Comunitatii, acordurile internationale dintre acesta si unul sau mai multe state sau organizatii internationale;
o Impreuna cu Parlamentul European formeaza autoritatea bugetara care adopta bugetul Comunitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!