Comisia Europeana - Infiintare si Reglementari

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I COMISIA EUROPEANA - INFIINTARE SI REGLEMENTARE 1
1.1. SCURT ISTORIC 1
1.2. REGLEMENTARE 2
CAPITOLUL II ORGANIZAREA COMISIEI EUROPENE 3
2.1. STRUCTURA SI COMPONENTA COMISIEI EUROPENE 3
2.2. ORGANIZAREA COMISIE EUROPENE 5
CAPITOLUL III COMISIA EUROPEANA-FUNCTIONARE SI COMPETENTE 7
3.1. FUNCTIONAREA COMISIEI EUROPENE 7
3.2. ATRIBUTIILE COMISIEI EUROPENE 8
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 13
CUPRINS 14


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I COMISIA EUROPEANA - INFIINTARE SI REGLEMENTARE
1.1. Scurt istoric
Comisia isi incepe istoria odata cu aparitia Inaltei Autoritati-executivul primei comunitati europene, cea a carbunelui si otelului in 1951. Termenul de comisie este folosit in tratatele de la Roma din motive strategice, in incercarea de a diminua sensul supranational, considerat prea extins in primul tratat. Pana, la intrarea in vigoare a tratatului de fuzionare a executivelor din 1965, cele trei comunitati europene au avut trei executive, doua comisii (Euratom, CEE) si Inalta Autoritate (CECO). 
In baza Tratatelor de la Roma s-au creat Comisii separate, toate avand sediul la Bruxelles, atat pentru CEE cat si pentru EURATOM. Ele erau formate tot din noua membri, numiti de catre guvernele nationale pentru o perioada de patru ani. Dat fiind faptul ca in anii ce au trecut de la crearea CECO entuziasmul integrarii a devenit mai slab, emblematic in acest sens fiind neconcretizarea propunerilor de formare de comunitati europene in domeniul apararii si politicii, Comisia CEE, spre deosebire de Inalta Autoritate, nu adopta decizii, ci punea in aplicare hotararile Consiliului de Ministri, asigurand si executarea dispozitiilor prevazute de Tratat.
Denumirea de Comisie Europeana este cunoscuta dupa Tratatul de Fuziune de la Bruxelles din 1965, in acesta prevazandu-se unirea celor trei Comisii existente la acel moment intr-un singura institutie, Comisia Comunitatilor Europene. Tratatul de fuziune stipuleaza independenta Comisiei fata de guvernele statelor membre, dar stabileste raspunderea politica a acestea fata de Parlamentul European, care poate adopta o motiune de cenzura impotriva ei. Crearea Uniunii Europene si implicit a Comisiei n-ar fi fost posibila fara decizia Consiliului European de la Milano, din decembrie 1985, care a decis reunirea intr-un singur text a amendamentelor asupra tratatului de la Roma, privind crearea CEE si a dispozitiilor privind cooperarea politica de unde si denumirea de "Act Unic European" (AUE).
Prin AUE anumite puteri de decizie au fost transferate de la Consiliu catre Comisie. Prin Tratatul de la Maastricht, articolul P, paragraf 1, au fost abrogate articolele de la 10 la 19 din ratatul de fuziune de la Bruxelles referitoare la compunerea si organizarea Comisie, in locul acestora fiind inserate in cele trei tratate comunitare dispozitii avand un continut identic.
Principalele inovatii aduse de Tratatul de la Maastricht poarta asupra desemnarii si duratei mandatului Comisiei, respectiv de la 4 la 5 ani, situand-o astfel intr-o anumita dependenta fata de Parlamentul european.
Prin Tratatul de la Amsterdam, Comisia a ramas cu aceleasi atributii, modificarile aduse de tratat nefiind esentiale, astfel:
- in privinta cooperarii in domeniul justitiei si al afacerilor interne, prerogativa unor initiative, care la momentul respectiv erau exercitate impreuna cu statele membre, ii raman in exclusivitate;
- in domeniul "cooperarii intensificate", in cadrul CE, Comisia detine monopolul initiativei, pe care nu o imparte cu statele membre;
- s-a intarit pozitia presedintelui Comisiei.
Institutie administrativa si politica, Comisia Comunitatii Europene se personifica cel mai mult prin faptul ca, spre deosebire de secretariatul general al unei organizatii internationale, ea nu este doar gestionarul actiunilor comune, ci prin misiunile si competentele pe care le are, ea este pistonul procesului de integrare europeana.
1.2. Reglementare
Modul de organizare si functionare al Comisiei este stabilit in cadrul oferit de dispozitiile art.155 -; 163 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, astfel cum au fost ele modificate prin Tratatul privind Uniunea Europeana (art. G pct.48) si Tratatul de la Amsterdam (art. 2 pct.40 si 41).
Conf. Disp. Art. 211 pp din Tratatul CE si art. 124 pp EURATOM Comisia este un organ comunitar. In viitoarea Constitutie Europeana cadrul legal al Comisiei este reglementat de art. 25, III-250 din proiectul de constitutie. Comisia nu a avut pana acum mari competente in domeniul Colaborarii politienesti si justitiare in domeniul penal, precum si in cel al Politicii externe si de securitate comune a UE (deci in sfera definita de cel de-al II-lea si al III-lea pilon). Acest lucru se poate insa schimba odata cu noua constitutie elaborata de Conventul European, cu conditia ca aceasta sa fie ratificata de toate cele 27 de state membre si deci sa intre in vigoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana - Infiintare si Reglementari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!