Coeziunea Economica Sociala

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 5
1.POLITICA DE COEZIUNE INTRE CONVERGENTA SI COMPETITIVITATE 5
1.1. Scurt istoric al politicilor de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene 5
1.2.Concepte de baza privind politica de coeziune economica si sociala 8
1.2.1.Definirea si necesitatea politicii de coeziune economica si sociala 8
1.2.2.Obiectivele politicii de coeziune economica si sociala 9 1.2.2.1.Convergenta 10
1.2.2.2.Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca 10
1.2.2.3.Cooperarea teritoriala europeana 10
1.3.Coeziunea economica - sociala, principiu in integrarea europeana 11 
1.4.Noua politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene pentru perioada 2007- 2013 12
1.4.1. cresterea durabila , 13
1.4.1.1.competitivitate in serviciul cresterii si folosirii fortei de munca 13
1.4.1.2.coeziune in vederea realizarii cresterii economice si utilizarii fortei de munca 13
1.4.2. dezvoltarea durabila si protejarea resurselor naturale 13
1.4.3. democratia, libertatea, securitatea si justitia ,,pentru a oferi un sens cetateniei europene" 13
1.4.4. finantarea politicii externe a UE, ajutor pentru dezvoltare, politica de vecinatate, politica comerciala comuna, ajutorul umanitar 14
2.APLICAREA POLITICII DE COEZIUNE PE EXEMPLUL
ROMANIEI: REZULTATE, ASTEPTARI 14
2.1.Importanta politicii de coeziune economica si sociala pentru Romania 14
2.2.Evolutia politicii de coeziune economica si sociala in Romania 17
2.2.1. Tendinte economico- sociale 17
2.2.2. Disparitati economico- sociale 19
2.3.Politica de coeziune a Romaniei pentru perioada 2007- 2013 20
2.3.1.Proiectii pentru 2013 22
2.3.1.1. Infrastructura 22
2.3.1.2. Competitivitatea economica 22
2.3.1.3. Capitalul uman 22
2.3.1.4. Servicii administrative 23
CONCLUZII 23
BILIOGRAFIE 24


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Integrarea europeana este mai degraba rezultatul integrarii politicilor de coeziune sociala decat rezultatul integrarii pietelor? Putem spune ca da. Este un joc de echilibristica intre economic si social, cu scopul de a asigura stabilitate constructiei.
Modelul european de economie accepta drept componenta strategica, alaturi de cea randamentala, pe cea a transferurilor cu finalitate ori coeziunea sociala. Modelul este bivalent, economic si social, si, totodata, pluridirectional, vizand si ceea ce se afla dincolo si dincoace de piata. Specifice integrarii europene sunt procesele de convergenta.
Cresterea economica, stabilitatea si coeziunea sociala sunt procese complementare in modelul european. Politicile macroeconomice si de coeziune bine concepute fundamenteaza o crestere economica sustinuta. In acelasi timp, un ritm ridicat de crestere economica conduce la stabilitate economica si coeziune sociala pe termen lung.
1.POLITICA DE COEZIUNE INTRE CONVERGENTA SI COMPETITIVITATE 
1.1. Scurt istoric al politicilor de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene
Cu exceptia unei referinte generale la necesitatea consolidarii unitatii economice dintre statele membre, tratatul fondator de la Roma (1957) nu ofera un mandat explicit pentru adoptarea unei politici CE de coeziune.
In anul 1957, tarile semnatare ale Tratatului de la Roma se refera in preambulul acestuia la necesitatea de ,,a consolida unitatea economiilor lor si de a asigura dezvoltarea lor armonioasa prin reducerea diferentelor existente intre diversele regiuni si a decalajelor cu care se confrunta regiunile mai putin favorizate". In anul 1958 se constituie doua Fonduri sectoriale: Fondul Social European (FSE) si Fondul European de Orientare si Garantare Agricola (FEOGA). A fost nevoie de 18 ani ca politica de coeziune economica si sociala sa avanseze pe agenda politica a CE, datorita primei extinderi care includea state membre (Marea Britanie si Irlanda) cu probleme considerabile de dezvoltare economica si sociala, cuplate cu o incetinire a dezvoltarii economice datorate crizei petroliere din anii '70. In 1986 Actul Unic European creeaza bazele unei politici reale de coeziune menite sa compenseze constrangerile pietei unice pe care le resimt tarile meridionale si alte regiuni mai putin favorizate.Adoptarea Programului Pietei Unice Europene in 1986 si semnarea Actului Unic European in 1986 au semnificat o noua era pentru politica de coeziune economica si sociala din CE. Eliminarea barierelor in calea comertului si libera circulatie a persoanelor, capitalului si serviciilor au fost insotite de preocupari privind capacitatea regiunilor defavorizate de a face fata presiunilor concurentiale ale pietei. Consiliul European de la Bruxelles din februarie 1988 revizuieste modul de functionare a fondurilor de solidaritate (cunoscute acum sub denumirea de Fonduri Structurale) si le aloca 68 miliarde de ECU (la preturile din 1997).


Fisiere in arhiva (1):

  • Coeziunea Economica Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!