Cadastrul General

Cuprins referat Cum descarc?

1. Necesitatea cadastrului si a publicitatii imobiliare.3
2. Cadastrul general.4
3. Publicitatea imobiliara.5
4. Cadastrul si publicitatea imobiliara ca ansamblu.6
5. Componentele cadastrului general.6
6. Cadastre de specialitate.8
7. Aparitia si evolutia cadastrului.9
8. Perspectivele introducerii cadastrului general.10
9. Intretinerea cadastrului general.12
BIBLIOGRAFIE.15


Extras din referat Cum descarc?

1. Necesitatea cadastrului si a publicitatii imobiliare
- Pamantul, prin natura sa a constituit in decursul veacurilor obiect al muncii si in acelasi timp mijloc de productie, diferit de toate celelalte, fiind limitat ca intindere, de neinlocuit, stabil si indestructibil. Intrucat nu poate spori dupa dorinta, oamenii l-au transformat, de timpuriu, intr-un bun propriu a carui valoare a crescut continuu.
- Constructiile la randul lor s-au extins si s-au diversificat mai intai ca locuinte, dar si ca edificii social-culturale, industriale, instalatii de transport s.a. ocupand o parte insemnata din cele mai multe terenuri. Ca mijloace de mare valoare, menite sa satisfaca nevoile omenesti tot mai pretentioase, sunt si ele limitate ca extindere, nemiscate, dar supuse, din pacate, unor avarii sau distrugeri prin razboaie, cutremure si incendii.
- Ca bunuri imobile, terenurile si constructiile, indiferent de marime, de natura sau proprietate, s-a simtit nevoia inregistrarii lor pentru stabilirea unor impozite si taxe echitabile, asigurarea dreptului de proprietate si transmiterea acestuia, garantarea creditului s.a. Realizarea unei asemenea evidente pentru un anumit teritoriu administrativ presupune, in prezent, executarea a doua categorii de lucrari complexe, legate organic intre ele:
- de cadastru, ce urmaresc atat determinari cantitative, prin masuratori specifice, cat si calitative asupra imobilelor, inclusiv evaluarea lor.
- de publicitate imobiliara, respectiv inscrierea in registre publice a bunurilor imobiliare precum si a unor drepturi, acte si fapte juridice legate de constituirea, transmiterea sau stingerea acestor drepturi.
- Necesitatea acestei activitati, ce are ca obiect terenurile si constructiile din intreaga tara ca cele mai importante componente ale avutiei nationale, este evidenta si imperativa pentru noi. Succesul reformelor, realizarea economiei de piata libera si concurentiala, consolidarea structurilor democratice, organizarea societatii in ansamblul ei si stabilirea unor raporturi sociale normale, presupune existenta unor evidente clare si eficiente asupra proprietarilor funciare privind atat starea materiala cat si cea juridica a imobilelor din intregul fond funciar. 
- Actuala situatie din tara noastra este si din acest punct de vedere, total nesatisfacatoare: evidentele amintite sunt realizate in sisteme diferite, fara o baza unitara, incomplete si depasite in raport cu standardele internationale.
2. Cadastrul general
o Cadastrul, sau mai corect spus sistemul cadastral, ca notiune generala, cuprinde un ansamblu de lucrari ce se executa pentru realizarea unei evidente clare si evaluarea imobilelor din teritoriul nostru national, activitate ce se desfasoara apoi in continuare pentru mentinerea ei la zi.
Conform legislatiei in vigoare, ?Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica si juridica, prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, descrierea si reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar?.
o Scopul cadastrului este complex, informatiile lui servind pentru:
-prezentarea in timp real a unor date de detaliu necesare institutiilor juridice, fiscale si administrative.
-transmiterea unor date de sinteza organelor de statistica si de conducere a statului, privind starea si evolutia fondului funciar pe judete si pe tara.
-furnizarea elementelor materiale necesare publicitatii imobiliare pentru stabilirea si garantarea dreptului de proprietate, protectia domeniului public si privat al statului, reducerea litigiilor si rezolvarea unor conflicte judiciare.
-elaborarea de studii privind sistematizarea teritoriala, protectia mediului, stabilirea resurselor funciare si altor activitati extinse pe suprafete mari.
-aducerea la zi, respectiv actualizarea datelor din evidente si implicit a planurilor si hartilor cadastrale.
o Entitatile de baza ale cadastrului general si insusirile ce le definesc sunt:
- imobilul(parcela cu sau fara constructii), identificat printr-un numar si suprafata, categoria terenului, respectiv caracteristicile constructiei.
- proprietarul, confirmat prin numele si prenumele din acte si calitatea in temeiul caruia detine bunul imobil.
- teritoriul cadastral-administrativ(comuna, oras, municipiu) in limitele caruia este situat corpul de proprietate al parcelei.
o Notiunea de ?cadastru? este folosita in limbajul curent cu sensuri si continuturi diferite dintre care le retinem pe cele mai uzuale:
-> ansamblu de lucrari, ce corespunde cadastrului general. In mod frecvent se foloseste si termenul simplu ?cadastru?prin care se intelege ca este vorba de ?cadastru general?.
-> institutie publica, reprezentata prin Oficiul National de Cadastru Geodezie si Cartografie, imputernicita prin lege sa organizeze si sa conduca lucrari de cadastru direct si prin unitatile din teritoriu, respectiv Oficiile Judetene de Cadastru, Geodezie si Cartografie si Institutul de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Cadastru.
-> disciplina a stiintei masuratorilor terestre, alaturi de geodezie, topografie, fotogrammetrie, cartografie, gravimetrie, inclusa in planurile de invatamant ale scolilor si facultatilor tehnice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadastrul General.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

?Cadastrul general? - Nicolae Bos; Editura ALL BECK 2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!