Breaza

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Aria judetului Prahova sintetizeaza in limitele ei conditiile mediului geografic al tarii, caracterizate printr-o mare varietate de forme :de la muntii inalti cu varfuri ascutite la campia intinsa cu livezi si lanuri aurite. Clima, apele, flora si fauna, alaturi de bogatiile subsolului, completeaza armonios zestrea economica a judetului. "Davosul Romaniei", "sectorul sapte al Bucurestiului", "orasul cantemiristilor", "capitala golfului" sunt cateva dintre atributele ce-i confera frumosului oras de la poalele Bucegilor statutul de statiune climaterica in continua dezvoltare, vizitata fiind de tot mai multi turisti romani si straini. Orasul Breaza, poarta de intrare in pitoreasca Vale a Prahovei, este pozitionat pe coordonatele de 25?40'' longitudine estica si 45?10' latitudine nordica. Datorita izolarii de traficul rutier intens de pe Valea Prahovei, climei moderate, aerului unic in Romania, pitorescului asezarii, Breaza este considerata un Davos al Romaniei. Albia raului Prahova strabate localitatea de la nord la sud si desparte Breaza de cartierele Podu Corbului, Nistoresti si Frasinet. In Breaza se poate intra din DN1 Bucuresti-Brasov, intre Km 95,5 si Km 106,5. Orasul este asezat la sud de orasul Comarnic si la nord-vest de Campina, avand drept vecine comuna Cornu la est si comunele Adunati si Talea la vest. O alta cale de acces este calea ferata Bucuresti-Brasov, la gara Breaza sau haltele Nistoresti si Breaza Nord.
In acest cadru natural, atat de prielnic, brezenii si-au facut simtita prezenta de mai bine de cinci decenii. Se spune ca, de mult, de mult, prin locurile binecuvantate in care se afla actuala statiune si localitate Breaza, traia un cioban care isi pastorea mioarele de sub geana codrilor. Intr-o dimineata, nevasta ciobanului a pus la inchegat laptele muls proaspat si, cuprinsa de oboseala- caci toata ii fusese fara somn din cauza drumului anevoios pe care il strabatuse tocmai din Tara Barsei sau din Tara Fagarasului ori din cauza lupilor flamanzi ce dadusera tarcoale turmei- adormise. Laptele se umfla, dadu in foc si o atinse pe obraz, lasandu-i cateva semne, pricina pentru care de atunci toti semenii ei i-au zis Breaza. 
In secolul al XV-lea, ca urmare a privilegiilor acordate de domnitorii romani si in mod deosebit de cele date de Voievodul Tarii Romanesti, Dan al II-lea, in anul 1422, drumul pe Valea Prahovei s-a consolidat ca o legatura intre centrele economice si politice ale Transilvaniei si cele ale Tarii Romanesti. Despre localitatea Breaza se pomeneste prima oara in anul 1431, cand domn al Tarii Romanesti era Alexandru I, unul din fiii lui Mircea cel Batran. Aceasta precizare se afla intr-un document din anul 1667, care e iscalit si pecetluit de Elena Cantacuzino, prima fiica a lui Radu Serban.
Cea de-a doua atestare documentara dateaza din anul 1502, cand registrele brasovene amintesc de un anume Neagoe din Breaza, aflat la Brasov pentru negot. In anul 1798, domnitorul Tarii Romanesti a cumparat mosia Breaza si a anulat toate drepturile clacasilor si ale mosnenilor. Trebuie precizat ca in anul 1834, Alexandru Ghica a dispus ca vama de la Campina sa fie mutata in Breaza de Sus.
Prezentare
Privita de sus de pe coama dealurilor Sinoiu sau Gurga, Breaza seamana cu asezarile urbane de pe malurile Rinului sau de pe Coasta de Azur. Dimineata, in zori, atmosfera e imbatata de parfumul florilor si de mirosul verdetei aburite. Aerul rece iti inteapa usor fata, te invioreaza, te dispune. 
Si, pornind pe dealurile din jur sau pe un varf de munte din apropiere, uiti ca te afli in mijlocul omenirii plina de patime si rautati. Urci pe poteci inguste pe marginile carora albastrelele si galbenelele se imbina cu floricele albe si rosii, cu verdele poienilor si al pomilor incarcati; treci peste culmi abrupte infruntand piedicile naturii, si ajungand sus, in varf, sufletul ti se umple de pitorescul locurilor. De pe culmea dealului Gurga, platoul pe care se afla Breaza se intinde in toata spledoarea lui. Casele
brezenilor par niste margaritare mari azvarlite pe imensitatea unui fond verde. 
Soarele rasare alene si razele lui aurii se reflecta cu mii de sclipiri, aici in varfurile departate ale muntilor, in roua in care se scalda natura, ca intr-o baie de diamante.Si jos, in vale, ca o dunga de argint viu, Prahova se prelungeste serpuind de o parte spre Comarnic, de alta parte spre Campina. Deasupra ei, ca o aureola, o fasie aburinda, un voal subtire de mireasa. Privesti si parca esti intr-o lume de visuri din care nu ai dori sa te destepti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Breaza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!