Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4483
Mărime: 18.10KB (arhivat)
Publicat de: Arian Apetrei
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Trebuie sa stim ca, pâna acum, toate încercarile de a opri avansarea birocratizarii si a socializarii au fost zadarnice. În cei 27 de ani care au trecut de când presedintele Wilson a dus America la razboi pentru a face lumea mai sigura pentru democratie, democratia a pierdut din ce în ce mai mult teren. Despotismul a triumfat în majoritatea tarilor europene. Chiar si America a adoptat politici pe care, cu ani în urma, le dispretuia ca prusace. Omenirea se îndreapta spre totalitarism. Generatia noua tânjeste dupa control guvernamental total în toate sferele vietii.

Avocati bine instruiti au publicat tratate excelente ce descriu substituirea progresiva a regulii legii cu arbitraritatea administrativa. Ei povestesc cum trecerea treptata la auto-guvernare a facut ca toate drepturile cetatenilor sa dispara si a aparut un hiper-despotism de stil oriental. Dar socialistii nu dau doi bani pe libertate si libera initiativa.

Nici cartile satirice nu au avut un succes mai mare decât tomurile voluminoase ale avocatilor. Unii dintre scriitorii eminenti ai secolului al XIX-lea  Balzac, Dickens, Gogol, Maupassant, Courteline  au tras sageti devastatoare asupra birocratiei. Aldous Huxley a fost chiar suficient de curajos sa transforme paradisul visat de socialism în tinta ironiei sale sardonice. Publicul a fost încântat. Dar cititorii lui s-au grabit, oricum, sa candideze pentru posturile din guvern.

Unora dintre oameni le place sa faca haz de unele trasaturi extravagante ale birocratiei. Este într-adevar curios cum guvernul celei mai bogate si mai puternice tari conduce un birou  Biroul Economiilor Domestice al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite  care are, printre sarcinile sale, si pe aceea de a realiza pantaloni pentru copilul mic care tocmai învata sa se îmbrace. Pentru multi dintre contemporanii nostri însa, acest lucru nu este deloc ridicol. Ei îsi doresc un mod de guvernamânt în care productia de salopete, lenjerie si alte asemenea lucruri folositoare sa fie sarcina autoritatilor.

Toti criticii eminenti si satirele de spirit nu sunt de nici un folos, pentru ca ele nu ating miezul problemei. Birocratizarea este doar o trasatura caracteristica a socializarii. Problema principala este: Capitalism sau Socialism? Care dintre ele?

Toti suporterii socialismului sustin ca sistemul capitalist este un sistem nedrept de exploatare, care este extrem de daunator bunastarii maselor si ca are drept rezultat mizeria, degradarea si pauperizarea progresiva a marii majoritati a populatiei. Pe de alta parte, ei descriu utopia lor socialista ca un tarâm al fagaduintei, în care curge lapte si miere si unde toti vor fi fericiti si bogati. Au dreptate sau se însala? Aceasta este întrebarea.

Economie versus planificare si totalitarism

Aceasta este în întregime o problema economica. Ea nu poate fi transata fara o incursiune în stiinta economica. Sloganele false, doctrinele eronate ale celor ce pledeaza pentru control guvernamental, socialism, comunism, planificare si totalitarism nu pot fi demascate decât prin rationamente economice. Chiar daca va place sau nu, este adevarat faptul ca problema principala a politicii din ziua de azi este de natura pur economica si nu poate fi înteleasa fara o cunoastere a teoriei economice. Numai un om familiarizat cu principalele probleme economice poate sa-si formeze o opinie proprie despre problemele implicate. Toti ceilalti doar repeta ceea ce au reusit sa auda. Ei sunt o prada usoara pentru pungasii demagogi si pentru escrocii idioti. Credulitatea lor este un pericol pentru pastrarea democratiei si pentru civilizatia apuseana.

Prima datorie a cetateanului într-o societate democratica este sa se autoeduce si sa strânga cunostintele necesare întelegerii fenomenelor civice. Sufragiul nu este un privilegiu, ci o datorie si o responsabilitate morala. Un alegator este un virtual functionar; functia sa este suverana si implica cele mai mari responsabilitati. Un cetatean absorbit în întregime de munca sa stintifica în alte domenii sau de chemarea sa de artist poate invoca circumstante atenuante atunci când nu reuseste sa-si îndeplineasca datoria de autoinstruire. Poate ca astfel de oameni au dreptate sa pretinda ca au de îndeplinit sarcini mai importante. Dar toti ceilalti oameni inteligenti nu sunt numai frivoli, dar si rauvoitori prin neglijerea educatiei si a instruirii lor pentru a-si îndeplini bine datoria lor ca alegatori suverani.

Principalul truc al propagandei facuta de suporterii asa-numitei politici progresiste de control guvernamental este sa blameze capitalismul pentru tot ceea ce este nesatisfacator în conditiile prezente si sa laude binecuvântarea pe care socialismul o poate aduce omenirii. Ei nu au încercat niciodata sa-si dovedeasca falsele dogme si cu atât mai putin sa combata obiectiile ridicate de economisti. Tot ceea ce au facut a fost sa-si denigreze adversarii si sa raspândeasca suspiciuni asupra motivelor acestora. Si, din nefericire, majoritatea cetatenilor nu vad dincolo de aceste stratageme.

Preview document

Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 1
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 2
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 3
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 4
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 5
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 6
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 7
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 8
Birocrația - factor sau element decisiv în dezvoltarea societății moderne - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Birocratia - Factor sau Element Decisiv in Dezvoltarea Societatii Moderne.doc

Ai nevoie de altceva?