Birocratia

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a putea sa vedem in ce masura influenteaza birocratia dezvoltarea unei societati moderne trebuie sa avem o viziune clara a ceea ce inseamna birocratie. 
Cei mai multi oameni cred ca birocratia este un domeniu negativ, care nu ar trebui sa existe intr-o lume si o democratie perfecta. Analistii politici si cetatenii de rand asociaza de cele mai multe ori termenul de birocratie cu fraze care exprima ineficienta si interes personal. Aceste opinii insa nu ar trebui sa limiteze interesul nostru pentru cunoasterea avantajelor si a necesitatii existentei unui sistem birocratic.
Birocratia este un sistem de organizare incadrat in teoria statului de drept, care functioneaza in mod specific si este structurat in mod ierarhic, avand scopul de a administra un anumit volum de resurse prin intermediul unui personal specializat, sistem care pe langa responsabilitati si atributii dispune si de o autoritate birocratica, limitata insa prin legi si regulamente. 
In viziunea lui Max Weber organizarea birocratica reprezinta un tip de dominatie ,,rational-legala", in care autoritatea este fondata pe un statut legal, adica norme juridice definind de o maniera abstracta, obiectiva si deci rationala modul de exercitare a puterii. Weber crede ca birocratia are un rol esential in reglarea si controlul societatilor moderne. Pentru el, birocratia este imperios necesara mentinerii civilizatiei in societatea moderna.
Acelasi Max Weber sustine ca birocratia a aparut in evul mediu, odata cu dezvoltarea domeniilor regale si a societatii in general. Extinderea si complexitatea crescanda a domeniilor din societate, au determinat liderii din acele vremuri sa apeleze la anumite persoane care sa ii ajute in lupta de mentinere a autoritatii si a controlului asupra tuturor aspectelor societatii. Aceste persoane primeau sarcini administrative diferite. Odata cu dezvoltarea societatii, tot mai multe persoane au primit sarcini in administratie. In prezent, aceste persoane se numesc functionari si sunt organizati intr-un sistem birocratic. Scopurile lor sunt aceleasi, si anume administrarea unor resurse si indeplinirea unor atributii primite de la cei din conducerea statului.
Avand in vedere faptul ca societatea este intr-o continua dezvoltare, este normal si logic sa credem ca si acest sistem birocratic se dezvolta continuu. Evolutia societatii implica asadar cresterea numarului de functionari angajati in acest sistem birocratic. Birocratia se dezvolta datorita nevoilor noi care apar in societate, nevoi cum ar fi educatia tinerilor, strangerea taxelor si impozitelor, aducerea la cunostinta cetatenilor noilor legi si regulamente, impartirea dreptatii si multe altele.
Asadar birocratia are rolul ei bine definit in societate. Weber a evidentiat trei trasaturi importante ale birocratiei: diviziunea muncii, ordinea ierarhica si regulile impersonale. O birocratie care are aceste trei caracteristici va contribui la o dezvoltare rapida si pozitiva a societatii.
Lucrul bun pe care il aduce diviziunea muncii intr-o societate aflata in plina dezvoltare este cresterea calitatii ,,produsului final". Deoarece munca este impartita mai multor grupuri de indivizi, creste posibilitatea ca responsabilitatile impartite sa ajunga in posesia unor persoane specializate in domeniul respectiv, persoane cu competenta in rezolvarea respectivelor sarcini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Birocratia - Factor Esential in Dezvoltarea Societatii Moderne.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!