Arhitectura Laică Miceniană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoasterea arhitecturii miceniene este posibila numai daca patrundem in tainele primelor constructii, cand s-au elaborat modelele tipurilor de case si metodele de constructie care au durat mii de ani dupa aceea. Cu alte cuvinte, indelungatul proces evolutiv al societatii epociii neoliticului si a bronzului reprezinta solul manos din care au crescut admirabilele cuceriri ale arhitecturii din cea de-a doua jumatate a mileniului al II-lea. Aprofundarea cunostintelor cu privire la constructiile din epocile cele mai timpurii si, mai ales, a mileniilor al VI-lea si al V-lea i. e. n., reprezinta o realizare recenta.

In Macedonia, la granita cu Tesalia, se afla localitatea Nea Nikomedeia, unde in anul 1961 a fost descoperita o asezare datand din epoca neoliticului timpuriu, cu alte cuvinte din mileniul al VI-lea i. e. n., situata pe un deal nu prea inalt. In portiunea centrala a asezarii se afla o coliba, numita casa conducatorului, in care se gasea si o capela de dimensiuni reduse. Casele aveau o forma dreptunghiulara (dar cu peretii rotunjiti) si fiecare dintre ele reprezenta o unitate aparte, inconjurata de un gard de lemn. Scheletul casei era format din stalpi de lemn, care au lasat urme in pamant, iar peretii erau executati din ramuri de rachita si lut.

In interiorul casei trebuie sa fi existat o vatra, caci focul era utilizat si pentru a incalzi locuinta si pentru pregatirea hranei. Intr-o perioada mai tarzie, dar tot in cadrul neoliticului timpuriu, casele au inceput sa fie construite pe un schelet din barne de stejar, iar peretii din stuf consolidat cu un strat gros de argila. Acoperisurile erau in panta amanunt absolut indispensabil datorita cantitatilor mari de ploaie. Pardoseala de lut era acoperita cu rogojini impletite. Ceva mai bine cunoscuta este epoca neoliticului mijlociu, denumita si perioada Sesklo, de la numele celei mai importante asezari datand din aceasta perioada. Asezarile nu erau prea mari, erau locuite de maxim 150 de persoane, care ocupau cateva case (nu mai mult de douazeci), inghesuite pe o suprafata restransa. Casele nu erau prea mari si aveau, de regula, doua sau trei incaperi. Asezarea, inconjurata de fortificatii, se caracterizeaza printr-un plan de constructie simplu: strazi paralele si perpendiculare plecau de la casa centrala. Constructia peretilor nu prezinta modificari prea mari, partile inferioare ale zidurilor erau executate din pietre mici, partile superioare din rachita si caramizi uscate la soare. Acoperisurile erau in panta, acoperite cu stuf si intarite cu lut.

Arhitectura inregistreaza o dezvoltare mai deosebita abia in perioada egeeana recenta, care, in conformitate cu traditia stabilita, este numita epoca miceniana (aproximativ 1600 1100 i. e. n. ). Atunci au luat nastere acele admirabile opere de arta, devenite simbol al realizarilor Greciei din perioada premergatoare invaziei dorienilor. Cele mai recente cercetari au dus la concluzii deosebit de interesante. In primul rand, exista, fara ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura Laica Miceniana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 691 cuvinte
Nr caractere:
16 968 caractere
Marime:
675.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Administrație
Tag-uri:
arhitecture, constructii
Predat:
la liceu
Sus!