Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1593
Mărime: 8.04KB (arhivat)
Publicat de: Sofia Ganea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. drd. Ana-Maria Bercu
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Extras din referat

Romania se confrunta tot mai des cu problemele cauzate de traficul din diferite orase, problema aparuta de cele mai multe ori datorita zonelor afectate de lucrari de inlocuire a conductelor de teroficare, canalizare si alimentare cu apa.

In decursul ultimilor 3 ani in judetul Suceava s-a constatat o crestere de 20% a numarului de accidente rutiere, pagubele inregistrate de catre administratia locala fiind de 20 de miliarde.

Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a cerut primarilor din localitatile urbane sa amenajeze piste pentru biciclisti, precum si instituirea unei taxe speciale de acces in centrul oraselor.

Mersul pe bicicleta este considerat de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, o solutie pentru decongestionarea traficului in orasele judetului, mai ales in acesta perioada, cand toate centrele urbane sunt afectate de lucrari de inlocuire a conductelor de termoficare, canalizare si alimentare cu apa. Prefectul Onofrei a declarat ca, in prima sedinta a comisiei tehnice pentru siguranta circulatiei, care functioneaza pe langa prefectura, a cerut primarilor de orase ca pe trotuare sa marcheze piste pentru biciclisti.

Acesta a cerut realizarea unei anchete de catre cei care se ocupa de buna functionare a drumurilor din localiatea sa. I-au fost oferite statisitici aratand procentul de crestere al numarului de accidente. De la institutul de mediu a primit statistici referitoare la gradul de poluare. Aceste statistici aratau ca daca in urmatorii 5 ani nu vor fi luate masuri in legatura cu protectia mediului la nivel national, rata mortalitatii va creste.

"Trotuarele din orasele noastre sunt suficient de largi pentru a permite si functionarea pistelor pentru biciclete, ca circulatie alternativa. Pe un trotuar se poate circula intr-un sens, pe altul in celalalt sens, cu o investitie minima. S-ar rezolva astfel nu numai decongestionarea circulatiei, dar si o problema de poluare si sanatate publica. De asemenea, s-ar rezolva si problema parcarilor. In majoritatea oraselor din judet este acum aproape imposibil sa circuli cu masina. Peste tot se fac sapaturi si arterele de circulatie sunt ingustate", a spus prefectul.

Totodata, acesta le-a sugerat primarilor ca, pentru masinile mari, sa perceapa o taxa speciala de acces in centrul oraselor. Onofrei a dat ca exemplu Londra, unde proprietarii de jeep-uri trebuie sa plateasca 24 de lire sterline pe zi, daca vor sa mearga cu masina in zonele centrale, in vreme ce pentru autoturismele ecologice sunt scutiti de orice fel de taxe.

In opinia prefectului, parcarile cu plata, marcarea acestor zone, inclusiv pe trotuare, si ridicarea masinilor in cazul parcarilor ilegale ar disciplina traficul si ar face ordine in orase. "Numai ca, din considerente mai mult sau mai putin electorale, toti primarii refuza sa aplice aceste solutii, desi numarul celor multumiti ca se face ordine ar fi mult mai mare decat cel al nemultumitilor", a mai spus prefectul de Suceava.

Ideea crearii acestor piste pentru biciclisti a aparut de mai bine de 2 ani, insa nu au existat fondurile necesare. Prefectul a discutat cu importanti oamenii de afaceri din judetul Suceava, care l-au sprijinit in aplicarea acestui proiect. Acesta le-a demonstrat ca acest proiect indeplineste cadrul legal, astfel a reusit sa faca rost de fonduri pentru solutionarea problemei.

Proiectul a fost apreciat pentru gasirea unei rezolvari si de aceea a fost dus la bun sfarsit cu ajutorul unor finantatori, lucrarile fiind intocmite de o firma particulara specializata, aleasa prin licitatie publica administratia asigurandu-se de corectitudinea si legalitaea lucrarilor efectuate. Astazi, acest proiect se deruleaza in alte 5 orase din tara: Bacau, Oradea, Timisoara, Constanta si Iasi in speranta finalizarii lor cu acelasi succes.

Pentru finalizarea cu succes a proiectului au fost utilizate metode si principii utilizate in stiinta administratiei.

In acest studiu de caz au fost folosite atat principi generale cat si principii specifice.

Administratia publica se afla in serviciul omului. Misiunea administratiei este de servire a persoanei umane. Administratia din judetul Suceava vine in ajutorul cetatenilor prin amenajarea unor piste pentru biciclisti, precum si instituirea unor taxe speciale pentru accesul in centrul orasului. Aceste piste vin in ajutorul locuitorilor judetului Suceava, dar in special pentru conducatorii auto care strabat aceasta localitate, ajutand la decongestionarea traficului.

Administratia publica se subordoneza interesului general. Administratia are ca scop satisfacerea interesului public. Administratia are ca obiectiv servirea omului, fara indoiala ca treuie sa serveasca pe toti membrii colectivitatii respective. De pe urma acestui proiect beneficiaza toti cetatatenii, nu numai soferii. Astfel nu vor mai fi implicati in accidente, are loc o fluidizare a traficului iar pe termen lung, gradul de poluare din interiorul orasului va scadea.

Administratia trebuie sa se adapteze mediului din care face parte. Aparatul administrativ trebuie sa fie pregatit in orice moment, pentru a face fata noilor probleme. Aceasta noua problema cu care ce confrunta cetatateni din judetul Suceava necesita o noua metoda de rezolvare. Prefectul gaseste o solutie prin amenajarea unor piste pentru biciclisti dar si perceperea unei taxe speciale de acces in centrul orasului.

Preview document

Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă - Pagina 1
Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă - Pagina 2
Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă - Pagina 3
Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă - Pagina 4
Aplicabilitatea metodelor și principiilor utilizate în știința administrativă - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Aplicabilitatea Metodelor si Principiilor Utilizate in Stiinta Administrativa.doc

Te-ar putea interesa și

Caiet practică administrativă - Primăria Municipiului Botoșani

Planificarea practicii studentului Conform dispozitiilor Sef Serviciu Resurse Umane d-na Anca Dumitrescu,am fost repartizata pentru efectuarea...

Caiet de Practică Primăria Municipiului Bârlad

1. PREZENTAREA INSTITUŢIEI PUBLICE 1.1. DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE. PROFIL. OBIECT DE ACTIVITATE PROFESIONALĂ Autorităţile administraţiei...

Administrația publică locală - primăria

1.Notiuni privind Administratia Publica Locala.Primaria Administratia Publica reprezinta un domeniu de activitate care asigura, in principal,...

Instituțiile publice

1.Organizarea si functionarea institutiilor publice Baza legala de infiintare si legile pe baza carora isi desfasoara activitatea Primaria...

Practică de specialitate în instituția publică

Organizarea şi funcţionarea Primăriei Comunei Copălău STATUTUL COMUNEI COPĂLĂU Comuna Copălău are o suprafaţă de 4.346 ha teren. Este situată la...

Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă Dorohoi

1.ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA AGENTIEI LOCALE PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA DOROHOI Cu siguranta majoritatea dintre noi a avut contact in...

Elemente de știința administrației

Medode si principii de organizare si functionare a activitatii intr-o institutie publica - Metode - Principii generale - Principii specifice...

Ai nevoie de altceva?