Aplicabilitatea Deciziilor de Grup în Statele Membre ale Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Uniunea Europeana - cadru general 3
2. Decizia administrativa in cadrul Uniunii Europene 3
a. Procesul decizional 3
b. Proceduri de decizie 3
c. Institutii cu rol de decizie in cadrul Uniunii Europene 3
3. Aplicabilitatea deciziilor de grup in statele membre ale Uniunii Europene 3
Bibliografie 3


Extras din referat Cum descarc?

1. Uniunea Europeana - cadru general
Uniunea Europeana este o organizatie suprastatala care are in vedere realizarea unitatii in diversitate. Motto-ul simbolizeaza faptul ca, prin intermediul Uniunii Europene, europenii sunt uniti in promovarea pacii si prosperitatii si ca diversitatea culturala, de traditii si limbi a Europei constituie un element pozitiv pentru acest continent.
In memoriile sale publicate in 1976 Jean Monnet spunea: " dupa o perioada de tatonari, integrarea va deveni un dialog permanent intre un organism european responsabil cu propunerea de solutii la problemele comune si guvernele nationale care exprima puncte de vedere specifice.....Aceasta metoda este in totalitate noua. Ea presupune existenta unui guvern central. Dar ea se bazeaza pe decizii comunitare la nivelul Consiliului Ministerial, indeosebi pentru ca, propunerea de solutii la dificultatile comune de catre un organism european independent, permite renuntarea treptata la obligativitatea deciziilor adoptate prin unanimitate. Parlamentul si Curtea Europeana de Justittie accentueaza caracterul comunitar al acestui ansamblu. Aceasta metoda este veritabilul federalizator al Europei".
Procesul de adancire a intregrarii europene (sau integrarea pe verticala) a demarat in anii '50 si are in vedere urmatoarele aspecte: 
a) cresterea progresiva a obiectivelor comune, pe care statele membre decid sa le realizeze impreuna, prin extinderea ariilor politicilor comune; 
b) intarirea caracterului supranational al Comunitatii, prin utilizarea extensiva a sistemului de vot majoritar (in locul celui bazat pe unanimitate existent la nivelul Consiliului), prin care sunt reprezentate interesele nationale ale fiecarui statele membre, precum si prin intarirea rolului Parlamentului European (unde sunt direct reprezentati cetatenii europeni). 
2. Decizia administrativa in cadrul Uniunii Europene
Decizia reprezinta un instrument de executie administrativa a dreptului comunitar prin care se stabileste, unuia sau mai multor state, un obiectiv a carui realizare presupune adoptarea unor masuri nationale cu influenta internationala. Este obligatorie in toate elementele ei, nu numai in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins. Este o sursa de drept derivata care alaturi de directiva, regulament si aviz este obligatorie in toate componentele sale, oricare ar fi destinatarul. 
Deciziile de grup se fundamenteaza atat la nivel central cat si la nivel local al administratiei. Deciziile de grup permit utilizarea cunostintelor si experientei mai multor functionari publici si specialisti. La eleborarea lor participa mai multe persoane reunite in birouri, directii, comisii, ministere, guvern, parlament.
Scopul luarii deciziilor de grup este de a lua in considerare, a intelege bine actiunile de realizare a obiectivelor pe care membrii grupului le considera ca sunt valoroase. Premisa de baza a luarii deciziilor de grup consta in aceea ca, cu atat mai multi vor fi convinsi ca varianta aleasa va fi cea mai buna datorita numarului mare de decidenti.
Decizia se adreseaza de cele mai multe ori tuturor tarilor din Uniune si implica obligativitate absoluta, fiind asociata cu o libertate relativa a mijloacelor. Varietatea in ceea ce priveste potentialii destinatari ai deciziei implica stabilirea caracterului de cvasi-regulament, cvasi- directiva, adica o decizie administrativa speciala.
Procesul decizional este doar una dintre componentele elaborarii politicilor comunitare. Dupa ce este adoptata o decizie este necesara aplicarea sa - etapa care s-a dovedit cruciala in cadrul mecanismului general.
Exista doua planuri in procesul decizional si anume cel national si cel comunitar. Prin Tratate, Comisia nu este obligata sa consulte in prealabil statele membre in faza de initiere a unei propuneri. Comisia procedeaza totusi la aceste consultari pentru ca:
o Are nevoie de informatii din partea tarilor membre;
o Poate elabora optiuni strategice si poate orienta mai bine dezbaterile;
o Cu eforturi reduse poate constata din vreme ce este fezabil sporindu-si sansele de reusita;
o Se verifica cu costuri reduse, reactiile statelor membre si autoritatilor locale la aplicarea principiului subsidiaritatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicabilitatea Deciziilor de Grup in Statele Membre ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!