Analiza Stadiului Actual al Absorbtiei Fondurilor Europene in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Capacitatea administrativa si financiara
Incepand cu anul 2009, in contextul crizei economico-financiare, Guvernul Romaniei a apelat la sprijinul institutiilor internationale precum Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, inclusiv in ceea ce priveste coordonarea actiunilor vizand consolidarea capacitatii administratiei publice.
In perioada 2007-2011, veniturile totale ale unitatilor administrativ-teritoriale au inregistrat o tendinta crescatoare, mai accentuata in anul 2008 (18,5%), o descrestere cu 1% in anul 2009 si o crestere relativ constanta de 1-2% in anii 2010 si 2011. In ceea ce priveste ponderea veniturilor proprii(exclusiv cotele defalcate din impozitul pe venit) ale unitatilor administrativ-teritoriale in veniturile totale, in anul 2009 s-a inregistrat cea mai mica valoare din perioada de referinta. Incepand cu anul 2010 ponderea respectiva a consemnat cresteri succesive, ajungand la 17,27% in anul 2011, nivel redus pentru asigurarea unei autonomii financiare reale a unitatilor administrativ-teritoriale.
Ponderea cheltuielilor de personal in totalul cheltuielilor a cunoscut in perioada 2009-2011 o continua scadere ajungand in anul 2011 la 25,55%, de la 38,89%. Cu privire la capitalul uman, din analizele realizate la nivelul administratiilor publice, rezulta o structura nefireasca, de piramida inversata, a ponderii personalului pe grade profesionale: 50% functii publice de grad superior, 25,2% de grad principal iar restul de 24,8% functii de nivel de asistent. Acelasi studiu evidentiaza si faptul ca, personalul administratiei publice se confrunta cu grad ridicat de imbatranire, grupa de varsta de peste 50 de ani reprezentand 35,5% din totalul functionarilor publici.
Referitor la ponderea cheltuielilor cu bunuri si servicii in totalul cheltuielilor, acesta a inregistrat variatii mai reduse, de cca. 2% in perioada 2007-2011. Autoritatile administratiei
publice locale au reusit sa acopere din surse proprii sub 50% din cheltuielile de baza de functionare (24,75% in anul 2009 si 37,33% in anul 2011), fara a se lua in calcul si cheltuielile necesare exercitarii competentelor exclusive si partajate transferate in cadrul procesului de descentralizare. Ingrijorator este faptul ca ponderea cheltuielilor de investitii a inregistrat in perioada 2007-2010 o tendinta accentuata descrescatoare, de la 20,43% la 14,63%.
Sistemul de coordonare a instrumentelor structurale, asa cum a fost descris in HG nr. 457/2008 cu privire la coordonarea si implementarea instrumentelor structurale in Romania cu
modificarile si completarile ulterioare, a continuat sa functioneaze in perioada 2009-2012, coordonarea realizandu-se prin structurile de specialitate abilitate (ACIS, ACP), dar si prin Grupul interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, fiind implicate,
alaturi de Ministerul Finantelor Publice, si celelalte ministere cu rol de Autoritati de Management pentru Programele Operationale.
In plus, in scopul asigurarii sprijinului politic necesar pentru coordonarea eficienta a IS, la sfarsitul lunii septembrie 2011 a fost infiintat Ministerul Afacerilor Europene, ACIS si AM POAT fiind transferate sub autoritatea acestuia. Obiectivul general al MAEur este impulsionarea absorbtiei IS, iar MAEur s-a concentrat in perioada octombrie 2011-2012 pe implementarea masurilor stabilite in Planul de Masuri Prioritare, precum si pe remedierea problemelor identificate de catre auditorii CE in domeniul achizitiilor publice, simplificarea si accelerarea procedurilor privind verificarea si rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiari, imbunatatirea exactitatii si corectitudinii precum si asigurarea unui nivel inalt de transparenta in utilizarea fondurilor, imbunatatirea relatiilor dintre autoritatile responsabile si beneficiarii proiectelor. 
De la infiintarea MAEur, Grupul interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene a fost coordonat de Ministrul Afacerilor Europene.
Totodata, sistemul de coordonare si gestionare a instrumentelor structurale a beneficiat in perioada 2009-2012 de asistenta pentru imbunatatirea cadrului procedural, formarea personalului, evaluarea cererilor de finantare, contractarea proiectelor, verificarea cererilor de
rambursare, monitorizarea proiectelor, evaluarea intermediara a programelor sau realizarea unor evaluari ad-hoc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Stadiului Actual al Absorbtiei Fondurilor Europene in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!