Analiza Muncii ca Baza a Politicilor de Resurse Umane

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Sectiunea 1 - Introducere
Sectiunea 2 - Politica resurselor umane
Sectiunea 3 - Definirea politicilor din domeniul resurselor umane
Sectiunea 4 - Analiza muncii - proiectarea postului (analiza postului, descrierea postului)
Sectiunea 5 - Analiza muncii - evaluarea postului (pregatirea profesionala, abilitati, responsabilitatea)
Sectiunea 6 - Stresul - factorul omis in analiza muncii
Sectiunea 7 - Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Introducere
Domeniul managementului resurse umane a primit in zilele noastre o importanta covarsitoare, fiind considerat ca una din problemele cheie ale functionarii inteligente a oricarei organizatii, indiferent ca este vorba de organizatii educationale sau cu caracter social, organizatii orientate pe business sau industriale, militare etc. 
Managementul resurselor umane reprezinta acea latura specializata a managementului general al organizatiei in care problematica personalului este abordata intr-o viziune integratoare, globatista, interdisciplinara si profesionala si care consta in asigurarea obiectivelor organizatiei prin recrutarea, selectionarea, dezvoltarea si utilizarea adecvata a resurselor umane ale acesteia astfel incat sa se puna integral in valoare potentialul profesional si creativ al tuturor membrilor. 
Managementul reurselor umane mai poate fi definit ca ansamblul de activitati specializate, omogene si complementare desfasurate de persoane specializate ce folosesc metode si tehnici specifice prin care se asigura resursele umane necesare unei organizatii, precum si utilizarea integra si eficienta a acestora, dezvoltarea si motivarea lor.
Succesul unei organizatii depinde in foarte mare masura de calitatea factorului uman sau de gestionarea stiintifica a personalului pe posturile de munca din organizatie. 
Intr-o acceptiune generala, un post de munca poate fi definit ca o colectie de sarcini afectate unei pozitii dintr-o structura organizationala. Din perspectiva psihologica, postul de munca inseamna responsabilitati pentru munca prestata, asumarea de roluri din partea detinatorului postului, implicarea unor aptitudini si deprinderi.
Analiza muncii este de fapt un proces de colectare sistematica de date care descriu sarcinile aferente unui post de munca, precum si cunostintele, deprinderile, aptitudinile si alte particularitati ale muncii, care atribuite unei persoane calitatea de a indeplini sarcinile impuse de acesta. 
Analiza muncii ocupa un loc central in managementul personalului. In mod obisnuit pana cand nu sunt identificate precis cerintele fata de detinatorul unui loc de munca, acesta sub aspectul sarcinilor si al comportamentului solicitat, nu se poate proiecta un sistem de selectie profesionala, un program de instruire profesionala sau structura unui sistem de evaluare a personalului.
Politicile in domeniul resurselor umane reprezinta o problema-cheie deosebit de importanta si mereu actuala pentru asigurarea competivitatii si succesului oricarei organizatii.
Lipsa unor politici de personal cu obiective clare, concrete, cu o baza reala si legala sau promovarea unor politici ,,false", neadecvate si fara acoperire in rezultatele obtinute nu pot constitui premise pentru asigurarea competivitatii sau succesului unei organizatii in general si al unei firme in special.
In aceste conditii, specialisti in domeniul resurselor umane au rolul de a defini, elabora si propune o politica de resurse umane care, odata acceptata, trebuie sa devina un punct de referinta pentru elaborarea programelor, sau procedurilor de personal, precum si a deciziilor in acest domeniu, decizii care operationalizeaza politica respectiva. 
Sectiunea 2. Politica resurselor umane
Politica resurselor umane este formulata de conducerea organizatiei si orienteaza activitatea fiecarui angajat. Pentru ca acesta sa fie posibila este necesar ca elementele politicii sa fie detaliate si concretizate la fiecare nivel ierarhic.
Preocuparea pentru resursele umane la nivel de varf necesita precizarea unor reguli de baza, a unor atitudini fata de resursele umane, pe baza carora se adopta deciziile. Acest ansamblu de reguli si stitudini constituie politica intreprinderii in raport cu resursele umane.
Unii specialisti in domeniul resurselor umane evidentiaza necesitatea unor delimitari sau precizari ale raporturilor, sau interconditionarilor intre politicile de personal si obiectivele, strategiile si procedurile de personal. 
Obiectivele de personal definesc, sintetiteaza sau exprima intr-o forma concreta scopurile avute in vedere. Ele reprezinta caracteristicile cantitative sau calitative ale scopurilor urmarite. Obiectivele de personal constituie, totodata, criterii pentru evaluarea activitatii viitoare in domeniul resurselor umane.
Strategiile de personal descriu, in mod explicit si implicit, directiile de urmat, modalitatiile sau caile de realizare a unor scopuri bine precizate, specificate sub forma de obiective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Muncii ca Baza a Politicilor de Resurse Umane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!