Administratie Publica

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
Consideratii generale
CAPITOLUL II
Principiile administratiei publice locale
Sectiunea 1: Principiul autonomiei locale
Sectiunea 2: Principiul eligibilitatii
Sectiunea 3: Principiul legalitatii
Sectiunea 4: Principiul consultarii cetatenilor in problemele 
locale de interes deosebit
Sectiunea 5: Principiile Cartei europene a autonomiei locale
CAPITOLUL III
Organizarea si functionarea administratiei publice locale
Sectiunea 1: Consiliile locale
Sectiunea 2: Primarul si viceprimarul
Sectiunea 3: Secretarul, serviciile publice locale si aparatul propriu
de specialitate
Sectiunea 4: Consiliul judetean
Consideratii finale
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I - CONSIDERATII GENERALE
Cunoasterea stiintifica a unei anumite materii presupune identificarea notiunilor cu care opereaza stiinta care are drept obiect materia respectiva, ca prin intermediul acestor notiuni sa se dezvaluie esenta fenomenului de cercetat.
De asemenea dreptul se grupeaza pe ramuri, in functie de obiectul specific de reglementare iar identificarea acestui obiect specific reprezinta o sarcina a stiintei dreptului, in general a stiintelor juridice de ramura, in particular operatie care presupune, inainte de toate, fundamentarea notiunii centrale din sfera demersului stiintific respectiv. 
Uneori sfera administratiei publice s-a identificat cu sfera administratiei de stat, alteori administratia realizata de organisme statale era privita doar ca dimensiune a administratiei publice, facandu-se distinctia intre administratia publica de stat si administratia publica a comunitatilor locale. 
Administratia publica are ca scop realizarea unor interese generale ale statului sau ale unei colectivitati distincte, recunoscuta ca atare de stat. Administratia publica se realizeaza atat de autoritati ale puterii executive, cat si de autoritati ale administratiei publice care nu fac parte din sistemul puterii executive, dar fac parte din administratia publica locala (consilii locale, primari, consilii judetene).
Obiectul acestei lucrari este tocmai analiza activitatilor specifice administratiei publice la nivelul colectivitatilor locale, mai bine-zis modul in care este organizata si functioneaza administratia publica locala, modalitatile gasite de legiuitor pentru ca acest tip de administratie sa fiinteze relativ independent, in limitele si rigorile impuse de actele normative in vigoare, aspecte pe care dorim sa le evidentiem cat mai bine.
Scopul administratiei publice este altruist, moral, nu urmareste un profit material, ci serveste interesul general, pe cand mobilul normal al activitatilor particularilor este realizarea unui avantaj personal, castig material, o reusita umana.
Administratia publica urmareste realizarea interesului general al comunitatii, indiferent daca vorbim de comunitatea locala sau de comunitatea generala a unui stat, de aceea administratia publica in Romania este structurata pe doua nivele administratia publica centrala si administratia publica locala.
Insa primele structuri ale vietii administrative apar mai intai pe plan local, cu mult inaintea administratiei publice centrale. Din punct de vedere istoric este firesc deoarece germenii institutiilor administrative reprezentau in fapt materializarea nevoilor organizarii socio-economice a colectivitatilor.
Administrarea institutionala a comunitatilor la nivel local a precedat ,,nasterea" statului, dar concomitent cu dezvoltarea sociala, in ansamblu institutiile administrative centrale, in general, dar si cele locale, au cunoscut un progres neintrerupt, influentandu-se reciproc.
Astazi Constitutia Romaniei impreuna cu Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala si Legea nr.67/2004 privind alegerile locale, care detaileaza reglementarile sale, prevede dispozitii esentiale care se refera la autoritatile comunale, orasenesti si judetene precum si la principiile pe care acestea isi desfasoara activitatea.
Intrucat teritoriul Romaniei, potrivit Constitutiei, este organizat din punct de vedere administrativ in comune, orase, judete este normal ca administratia publica locala sa fie organizata si sa functioneze la nivelul acestor unitati administrativ-teritoriale De aceea asa cum administratia publica centrala isi realizeaza sarcinile prin servicii specifice, la nivel national si administratia publica locala, in cadrul acestor unitati administrativ-teritoriale, isi realizeaza sarcinile prin servicii proprii sau descentralizate cu atributii la nivel local.
Se intelege ca intre cele doua categorii de administratii publice (centrala si locala) sunt legaturi firesti dar si unele delimitari, elementul determinant constand in faptul ca la baza organizarii si functionarii administratiei publice locale sta principiul autonomiei locale, formulat expres in Constitutie dar si in Legea nr.215/2001.
Aplicarea acestui principiu fundamental nu trebuie inteles sau interpretat ca un drept conferit unei anume colectivitati de a se guverna singura in toate domeniile, nesocotind raporturile firesti cu autoritatile aflate la acelasi nivel sau la nivel central.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratie Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!