Administrația publică și diferitele regimuri politice

Extras din referat Cum descarc?

DEFINITIA SI TRASATURILE ADMINISTRATIEI PUBLICE
Termenul de administratie provine din limba latina, ,,administer" traducandu-se agent, ajutator. Verbul ,,administro" inseamna a da o mana de ajutor, a conduce sau a dirija.
Administratia publica reprezinta activitatea pe care statul o desfasoara in vederea asigurarii, in mod permanent si continuu, a unor trebuinte de interes general.
Administratia publica nu trebuie confundata cu statul. Puterea de stat este cea care realizeaza functiunea de legiferare, functiunea executiva si cea de impartire a justitiei. Statul are misiuni primare, in timp ce administratia publica are misiuni secundare.
Ansamblul de organisme, resurse organizate in vederea asigurarii intereselor generale ale administratiei publice se construieste in vederea indeplinirii misiunilor primare, politice ale statului.
Administratia publica este strans legata de puterea de stat manifestandu-se, mai mult, in legatura cu puterea executiva.
Administratia publica nu se confunda cu puterea executiva, ea poate fi inteleasa cel mult ca o dimensiune a acesteia, ei lipsindu-i componenta politica.
TIPURI DE STRUCTURI IN ADMINISTRATIA PUBLICA
Administratia publica poate fi identificata sub urmatoarele forme: ierarhic-functionala, teritoriala si mixta.
a) STRUCTURA IERARHIC-FUNCTIONALA. 
Acest tip de structura asigura unitatea de decizie si actiune in administratia publica si apare ca urmare a diversitatii domeniilor administrative. Ea se regaseste prin nivelurile ierarhice, categoriile de institutii potrivit domeniului de activitate administrativ.
Aceasta structura a creat institutii cu competenta generala, intalnite, in toate sferele vietii sociale (ex. guvernul). Desi au competenta generala, institutiile administratiei publice (ex. primariile) nu sunt competente in toate domeniile de activitate. De exemplu: aparare nationala, posta, telecomunicatii, transporturi, relatii externe etc.
Alaturi de aceste institutii si de cele mai multe ori subordonate lor, se intalnesc structuri ale administratiei publice de specialitate care-si desfasoara activitatea numai in anumite domenii: ministere, comisii, oficii, directii, administratii, inspectorate, comitete, circumscriptii etc.
Toate aceste structuri se subordoneaza institutiilor cu competenta generala.
a) STRUCTURA TERITORIALA. 
Aceasta structura apare ca urmare a dispunerii teritoriale, in unitati administrativ-teritoriale distincte.
Ea se identifica in raport cu teritoriul pe care iti desfasoara activitatea si isi exercita competenta structura administrativ publica respectiva.
Intr-un asemenea tip de structura, administratia publica cuprinde institutii cu competenta teritoriala generala (ex. institutiile centrale) si organe cu competenta teritoriala limitata (ex. institutiile locale).
b)STRUCTURA MIXTA. 
Acest tip imbina tipurile de structuri prezentate mai sus.
STRUCTURILE SPECIFICE ADMINISTRATIEI PUBLICE
1. ADMINISTRATIA PUBLICA CENTRALA
Fig. 1. Administratia publica centrala
In Constitutia Republicii Socialiste Romania din 1965 comparativ cu Constitutia Romaniei actuala, atributiile Ministrilor sunt bine definite, separate de atributiile Guvernului, pe cand in Constitutia actuala atrubutiile Guvernului si Ministrilor le gasim in aceeasi sectiune din Constitutie.
ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
Un loc important in sistemul administratiei publice il ocupa organele administratiei publice locale. Administratia publica locala este construita in unitatile teritorial adminsitrative ale statului- comuna, orasul si judetul. Organele acestei administratii publice sunt constituite in raport cu colectivitatile sociale din aceste unitati teritorial-administrative si sunt menite a rezolva problemele specifice care solidarizeaza mentionatele colectivitatii nationala in raport cu care se organizeaza statul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratia publica si diferitele regimuri politice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ioan Alexandru, Administratia publica, Editia a III-a revazuta si adaugita, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002
2. Alexandru Negoita, Drept administrativ si stiinta administratiei, Editura Atheneum, 1993
3. Cezar Corneliu Manda, Elemente de Stiinta administratiei, Curs Universitar, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012
4. Mircea Preda, Benonica Vasilescu, Drept Administrativ, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2006 
5. http://www.qreferat.com/referate/administratie/Administratia-publica-termeni-811.php
6. https://ro.wikipedia.org/wiki/Regim_politic
7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Totalitarism
8. https://ro.wikipedia.org/wiki/Comunism
9. https://ro.wikipedia.org/wiki/Democra%C8%9Bie
10. https://istoriiregasite.wordpress.com/2016/04/10/constitutiile-totalitare-in-istoria-romaniei/
11. https://istoriiregasite.wordpress.com/2016/03/29/secolul-xx-intre-democratie-si-totalitarism-ideologii-si-practici-politice-in-romania-si-in-europa-sinteza-pentru-bacalaureat/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!