Administratia Publica din Romania

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al administratiei romanesti
Cele mai vechi acte de organizare politica si administrativa ale Tarii Romanesti dateaza din secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Elemente de organizare politica se regasesc in Asezamintele lui Constantin Mavrocordat, din 1740 si 1743, si in "Pravilniceasca condica" tiparita in 1780 de catre Alexandru Ipsilanti. Norme juridice importante se intalnesc si in Codul civil al lui Scarlat Calimah din 1817 si Legiuirea Caragea din 1818. Aceste din urma reglementari vizau, insa, mai ales raporturile de drept privat.
Regulamentele Organice au consacrat pentru prima oara principiul separatiei puterilor si a favorizat dezvoltarea noilor relatii economice. De fapt, ele au inlocuit arbitrariul puterii domnitorilor si au introdus norme si institutii moderne de organizare a statului. Regulamentele Organice integreaza astfel proiectele anterioare de organizare a vietii statale, iar sub acest nume modest, ele reprezinta, in opinia lui Nicolae Iorga, o adevarata Constitutie.
Constitutia de la 1866 lasa in seama legilor speciale organizarea si functionarea organelor locale. Astfel, organele centrale ale statului erau reprezentate in teritoriu de prefecti si prin administratorul de plasa. Prefectul era numit de Ministerul de Interne si avea calitatea de comisar al guvernului si de reprezentant al intereselor generale ale statului. Interesele judetene erau solutionate de consiliul judetean si delegatia judeteana. Unitatile administrative-teritoriale de baza, comunele urbane si rurale, erau conduse de primari ca reprezentanti ai prefectului si de consilieri locali. In scopul consolidarii puterii statale au fost adoptate legi in anii 1874, 1894, 1906,1910 si 1912 care au consolidate centralismul administrativ.
Incheierea primului razboi mondial a condus la o mai buna organizare a administratiei publice. In Constitutia din 1923 este reglementata activitatea Guvernului si este sporit numarul de ministere: Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Cultelor si Artelor, Ministerul Muncii si Ocrotirii Sociale si Ministerul Sanatatii. Prin legea de organizare administrativa din 1929 numarul ministerelor se fixeaza la 10, in afara Presedintiei Consiliului de Ministrii. 
In 1925 a fost promulgata prima lege administrativa pentru toata Romania, lege care a oferit vaste competente prefectilor si primarilor consacrand centralizarea administrativa. Intre 1929 si 1936 au fost adoptate un numar de 11 legi prin care se urmarea continuitatea conducerii centralizate a statului. 
Prin legea din 27 aprilie 1936 si Regulamentul din 1937 s-a stabilit o noua organizare teritoriala a tarii in judete si comune. Administratia comunala era compusa din: consiliul comunal-organ deliberativ compus din membrii alesi si membrii de drept, precum si primarul, organ executiv al puterii centrale. Judetul era condus de Consiliul Judetean si prefect, seful administratiei judetene, reprezentant al Guvernului, sef al politiei si jandarmeriei si care avea competente sporite.
Constitutia din 1938 instituie dictatura regala a lui Carol al II-lea, urmata in 1940 de dictatura maresalului Ion Antonescu. Conform prevederilor acestei Constitutii, regele concentreaza atat puterea legislativa, pe care o exercita prin Reprezentanta Nationala, cat si puterea executiva si in mare masura cea judecatoreasca. Judetul nu mai are calitatea de personalitate juridica si devine o simpla circumscriptie de control. Se mentine institutia prefectului, numit prin decret regal.
Dupa al doilea razboi mondial are loc desfintarea treptata a structurilor statale anterioare. Autoritatile de tip sovietic le iau locul in cadrul unei actiuni declansate de noul guvern prosovietic ales la 6 martie 1945. In 1949 sunt desfintate prefecturile, preturile si primariile fiind inlocuite cu comitetele provizorii ce au functionat pana in decembrie 1950, anul adoptarii decretului 259 pentru organizarea si functionarea sfaturilor populare regionale, raionale, orasenesti si comunale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratia Publica din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!